Paralel daireler meridyenlere diktir. 90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
Paraleller doğu-batı doğrultusunda uzanırlar ve birbirlerini kesmezler. Paralel değerleri yukarı doğru büyüyorsa Kuzey Yarımküre, küçülüyorsa Güney Yarım küre'dir. Paralellerin çevre boyu ekvatordan kutuplara doğru kısalır. Kutup noktasında ise sıfır halini alır.
coğrafyada hesaplanılan birer derecelik paralelliklerdir. ki bunların toplamı da 180'dir. ekvatordaki paralel çember kutuplarda olmayacağı için 181 değil 179 hesaplanabilir. en üst ve alttakiler paralel dairesi değil birer nokta olduğu için aslında 181 değil 179 olatak düzeltilmesi gereken tespit.
Türkiye üzerinde kaç tane meridyen var? Türkiye 26-45 doğu meridyenleri ile 36-42 kuzey paralelleri arasındadır. dolayısıyla 19 meridyen. 6 paralel geçer.
Ekvator çemberi Dünya'nın tam orta noktası ve kutuplara eşit uzaklıktaki çemberdir. Bu nedenle başlangıç paraleli olarak kabul edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Paralellerin Özellikleri
İki tanesi nokta halindedir. 3) Ekvatordan kutuplara giderken paralellerin dereceleri büyürken uzunlukları küçülür. 4) Pareleller her yerde meridyenleri dik açılarla keserler. 5) İki paralel arasındaki mesafe her yerde aynıdır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir. Türkiye'nin uç noktalarından olan meridyen, Türkiye'nin en doğusundan geçer.
Başlangıç paraleli Ekvator olarak kabul edilir. Aynı zamanda Ekvator, en büyük 40.076km uzunluğundaki paralel dairesidir. Dünyanın şeklinden dolayı paralellerin, kutuplara doğru gidildikçe çevre uzunlukları azalır.
Doğusunda kalan yerlere doğu yarımküre, batısında kalan yerlere batı yarımküre denir. Başlangıç meridyeninin 179 doğusunda, 179 batısında ve tam karşısında (180. meridyen) olmak üzere toplam 360 meridyen yayı vardır.
Dünya'nın küresel geometrisinden dolayı meridyenler kutuplara doğru birbirlerine yaklaşır, ekvatora doğru uzaklaşırlar (tıpkı bir elma diliminde olduğu gibi). Ekvatorda meridyenler (ya da iki boylam) arası mesafe maksimum değeri olan 111.32 kilometreye ulaşır.
Paralel daireler meridyenlere diktir. 90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
Yani, kısaca tanımlayacak olursak enlemler Dünya'yı yatay olarak bölen hayali çizgilerdir. Enlem ve paralel kelimelerinin sözcük anlamlarını karşılaştırdığımızda anlamlarının aynı olduğunu görüyoruz. Paralel ve enlem kelimeleri birbirinin eşi olduğu için eş anlamlı kelimelerdir.
Her Meridyenin boyu birbirine eşittir. Ekvatorda meridyenler arasındaki mesafe, 111 kilometredir. İki meridyen arasında bulunan yerel saat farkı ise, 4 dakikadır. Başlangıç meridyeni, Londra yakınlarında bulunan Greenwich kasabasından geçer.
Paralel, uzunluğu boyunca birbirinden eşit uzaklıkta bulunan doğru ya da düzlemlerin birbirlerine göre durumlarını tanımlamakta kullanılan bir sıfat.
Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır. Böylece ekvator yerküreyi kuzey ve güney yarıkürelerine böler.
Paraleller arasında herhangi bir yerel saat farkı yoktur. Yerel saat farkı, meridyenler arasında olur ve her meridyen arası 4 dk'dır. Ayrıca herbir paralel arası 111 km'dir.
Ekvator'a göre kuzeye ve güneye doğru 90 ar adet enlem çemberi vardır ve toplam olarak 180 adettir.
Meridyenler, Ekvator'a dik açı yapacak şekilde yerküreyi 360 eşit parçaya bölen ve uçları kutuplarda birleşen, yay şeklindeki varsayımsal çizgilerdir.
Türkiye 36° - 42° kuzey paralelleri ile 26° - 45° doğu meridyenleri arasında yer alır.
45. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 45 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Avrupa, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Meridyen, Türkiye'nin uç noktalarının en batı kısmını oluşturur. Gökçeada'nın batısındaki İnce Burun, yaklaşık 26°D meridyeni olarak kabul edilir.
Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu arasındaki Mesafe
Dünya, Geoit adı verilen kendine has bir şekle sahiptir. Dünya üzerinden gidildiğinde her iki kutup arası 20,004 km mesafededir. Buna karşın kuş uçuşu mesafeyi alacak olursak bu mesafe 12,712 km seviyesinde olacaktır.
İstanbul 41°K 29°D koordinatlarında yer alır.
35. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 35 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Akdeniz, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Türkiye'de 19 boylam , 16 enlem bulunmaktadır. 36-42 kuzey paralelleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri