Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Boyun: Boyunda ben; baş ve gövdeyle, yani ruh ve fizikle bağlantı anlamına gelir. Burada bulunan ben, enerji akışını engeller ve hayal kırıklığı manasına gelir. Boynun ortasında bulunan ben, ailede acıya neden olabilecek çılgın, şiddetli bir karakteri temsil eder.
'Ben'' sözcüğü, yaşamdaki en önemli sözcüklerden biridir. Bedensel kimliğimizi ifade ettiği gibi ruhsal kimliğimizi, dürtülerimizi, megalomanilerimizi de ifade eden, derin anlamları olan, psikiyatri biliminde ve edebiyatta da çok önemli yeri olan bir sözcüktür.
Yanakta bulunan bir ben, dürüstlük göstergesidir. Hassas ve bazen utangaç bir kişiliğiniz olduğunu da ifade eder. Ancak bazı durumlarda ve gerekli hallerde korkusuz bir lidere dönüşebilirsiniz. Sol yanaktaki ben, içe dönük bir yapınız olduğunu anlatır.
İlgili 40 soru bulundu
Ben Neden Çıkar? Cilt beni (nevüs) deriye renk veren melanin adı verilen bir madde üretir. Melaninlerin derinin renginden farklı olarak çoğalıp bir araya gelmesiyle ciltteki benler oluşur.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Yetişkin bir insanda ortalama 10-40 adet ben bulunur. Benler doğuştan olabilir veya herhangi bir yaşta çıkabilir. Özellikle ergenlik döneminde hormonlarımızın da etkisi ile ben sayısında artış olur. 40'lı yaşlara kadar da yeni benler çıkabilir. Her iki şekilde de benler de oluşabilecek değişiklikler önemlidir.
Derinin rengini veren melanosit isimli hücrelerin, yuvalar yaparak çoğalması ile oluşan ve genellikle kahverengi olan deri değişikliklerine 'ben' deniyor.
Cildin üst yüzeyinde ten renginden daha koyu tonlarda olan ve iyi huylu (benign) tipteki bu tümörler çoğu zaman tehlikesiz ve sadece açık tende belirgin olan oluşumlardır. Kişide herhangi bir risk, kötü huylu (malign) tipteki ten koyulaşmaları gibi sorun yaratmayan benlere nevus ya da mole denir.
Nevüs, gözümüzde sık görülen iyi huylu bir göz tümörüdür. Bazen göz beni olarak da adlandırılır, cildimizdeki benlere benzer. Nevüs gözümüzün beyaz tabakası olan konjontivada, irisin çevresinde, gözün arkasında ya da retinanın altında olabilir.
Kalça bölgesinde bulunan ben: Halinden memnun, esnek ve iyi huylu insanları işaret eder. Göğüs bölgesinde bulunan ben: Erkekte kararsız bir yaşamı kadında sosyal kaygılara işaret eder. Omuzda bulunan ben: Duyarlı çalışkan aşırı sorumluluk sahibi insanlara işaret eder.
Doğumda daha az sayıda bulunan benler, ilerleyen zamanlarda çocukluk ve erişkinlik ile birlikte hormonal etkiler, ergenlik ve gebelik ile birlikte artmaktadır.İnsanların genetik yatkınlığı ve güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmaları da ben sayısındaki artışta etkendir.
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre koldaki ben sayısının fazla olması, cilt kanseri ya da melanom riskinin yüksek olduğuna işaret edebiliyor. Araştırmacılara göre bir kolda 11'den fazla ben bulunması, kanser riskinin ortalamadan yüksek olduğunun belirtisi.
Benler doğumsal olabileceği gibi zaman içerisinde de ortaya çıkabilmektedir. Ailesel yatkınlık, hayat boyu maruz kalınan güneş ışığı benlerin oluşmasında ana temel sebeplerdir. Güneş maruziyeti ile derimizde korunma amacı ile melanosit hücrelerinin sayıları artar ve gruplaşma eğilimi yani ben oluşumu tetiklenir .
Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur.
Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir. Bazı benler lazerle de çıkarılabilir, ancak genellikle bir seanstan daha fazla işlem yapmak gerekebilir. Ben alma işlemi 5 ila 10 dakika arasında sürer ve tek ziyarette yapılabilir.
Et beninin neden çıktığı tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörler, güneşe maruz kalma ve hormon değişiklikleri gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı insanlar doğuştan et benlerine sahip olabilirken, diğerleri ilerleyen yaşlarda veya yaşam boyunca yeni et benleri geliştirebilir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır. Beyaz ırkta erişkin yaşta 20-50 adet ben bulunur.
Nevüsler halk dilindeki ismi ile benler, vücudun herhangi bir bölgesinde doğuştan veya sonradan çıkan genellikle kahverengi lekelerdir. Neredeyse her kişide görülebilen bu cilt lekeleri, cilde renk veren pigment hücrelerinin anormal yerleşiminden dolayı meydana gelir.
Yeni ben oluşumu hayatın ilk 30 yılında olur. Melanom olgularının yarısından fazlası normal deri üzerinde oluşur ve koyu renkli olduğu için yeni bir ben gibi algılanır. 35 yaştan sonra yeni çıkan benlerin önemsenmesi gerekir.
Ben tedavisinde uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi lazer ile tedavi, ikincisi ise cerrahi müdahaledir. Erbium lazer tedavisi ile ciltte deriş seviyesinde ve deri seviyesine yakın kabarıklıkla olan benler tek seansta iz oluşmadan alınmaktadır.
Boyun bölgesinde, koltuk altında, göz çevresinde ve göz kapağında ki et benler bu yöntem ile silinebilmektedir. Bununla birlikte beyaz renkli et benler ve yüz bölgesinde ki deride kabarcık şeklinde görülen benler silinebilmektedir.
1) Elma Sirkesi
Et beni tedavisi elma sirkesi ile yapılabilir ancak özenli ve sabırlı olmak gerekir. Elma sirkesi içerisindeki asidik asit ile et beni tedavisinde çok başarılı bir doğal çözümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri