3- Z Rot Arızası Z Rot'ların işlevi; bir aracın denge tutuşunu ve direksiyon kontrolünü sağlamasıdır.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Z rot değişmezse ne olur? Z rot aracınızın dengeli bir sürüş yapabilmesi için süspansiyon sistemine eklenmiştir. Z rotunuz bozulduğu halde değişim sağlamazsanız bazı problemler yaşamanız kaçınılmazdır. Bunların başında normal olmayan rahatsız edici sesler duyacaksınız.
Z rot, aracın dönmesi, kayması veya savrulması gibi olası kazaları engellemekle görevli olan önemli bir parçadır. Z rot bağlantısı, aracın konforlu hareket etmesine ve sürüşün güvenli şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Hem aracın hareket dengesini hem de sürücünün konforunu sağlar.
Z rot aracın dengede gitmesi ve daha kontrollü olması için aracın en önemli parçalarından birisidir. Araçların hareket etme iletim yardımcılarından biri olan Z rot süspansiyon sisteminde bir elaman olarak tekerler arasında hareket akımını gerçekleştirmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu tezgahlarda yapılan çalışmaların sonucunda edinilen teorik bilgilere göre; her 20.000 km periyodik bakımında bir değişiminin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Sağ ve sol arasında hiçbir fark yoktur. Farklı araçlar için farklı z rot özellikleri ve boyuta göre değişen z rotlar bulunur. Araçların marka model statüsüne göre z rot özelliği değişmektedir. Bunun için araca uygun z rot değiştirilmelidir.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Tamiratın yapılacağı tekerlek yerinden sökülerek Z rotunun yeri tespit edilir. Z rotu sökme aparatı ile iki bağlantı noktasının somunu yerinden çıkarılır. Ardından yeni parça takılır. Son olarak sökülen tekerlek yerine yerleştirilir ve bijon somunları sıkılır.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Bu arıza kısa sürede giderilmezse rot başları ve aks tekerlek bilyalarının aşınarak bozulmasına neden olur. Rotlarda oluşan boşluklar yüksek hızlarda sürüş sırasında direksiyon hakimiyetinizi zayıflatarak kazalara neden olabilir.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Viraj demiri lastiğinde sıkıntı olduğunda karşılaşılacak en belirgin özellik ses yapması ve rahatsızlık vermesidir. Arıza bu parçanın yırtılması veya tamamen kopması şeklinde olabilmektedir. Zamanla eskiyen parçanın değiştirilmesi ve kontrol edilmesi önem arz eder.
Denge kolunun sorunlu olması süspansiyon sisteminin arızalanmasına yol açabilir. Bir araçta süspansiyon sistemi arızalandığı zaman sürüş konforu azalır ve aracın dengesi bozulur. Düz yolda giderken dahi aracın dengesinde azalmalar fark edilir.
Viraj demiri ya da bilinen diğer adıyla viraj denge çubuğu, otomobilin şasisinde, viraj alırken ortaya çıkan ve kendinden direksiyon davranışının yüksek yanal hızlanmalarda koordine edildiği rulo açısını azaltan bir yaydır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri