Bu tork, cıvatanın yüzeyine dik bir yön etrafında oluşan bir tork. İşte yüzeye dik olan bu 3. boyuta z diyoruz ve sağ el kuralını kullanarak, bu tork sayfanın içine doğru (saat yönünde) döndüğü için, sayfanın içine doğru giren bir okun arka kısmından bakıyormuşçasına ⨂ işaretini kullanıyoruz.
Z eksen düşey eksen (kâğıt düzlemine dik eksen) olmak üzere artı(+) yön yukarı doğrudur.
Mıknatısın manyetik alanı N kutbundan, S kutbuna doğrudur. Manyetik alan kuvvet çizgileri asla birbirlerini kesmezler. Manyetik alan vektörel bir büyüklük olup, harfi ile gösterilir.
Şekil 3.1 Bir kuvvetin momenti ve sağ el kuralı Page 5 Prof. Dr. Muzaffer TOPCU 5 Momentin işaretini belirtmek için ON eksenin okla gösterilen yönde (+) olduğunu kabul edip sağ el kuralına göre momentin yönü belirtilebilir. Sağ elin parmakları kuvvetin çevirme yönündeyken baş parmak kuvvetin yönünü gösterir.
Sağ elin başparmağı akımın yönü olarak seçildiğinde diğer dört parmak bu başparmağın etrafında kıvrılır. Elde edilen çevrimsel yön manyetik alanın yönüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Torkun yönü sağ el kuralı kullanılarak bulunabilir. Eğer sağ elin parmakları kaldıraç kolunun yönünden kuvvet yönüne doğru bükülürse, başparmak torkun yönünü gösterir. Daha genel manada, bir maddenin torku (bazı referans sistemlerinde r pozisyonuna sahip olan) çapraz çarpım olarak tanımlanabilir.
Bir dik veya kartezyen koordinat siteminde, sağ elin parmakları pozitif z ekseni etrafında bükülüp, pozitif x ekseninden pozitif y eksenine yöneldiğinde, sağ elin başparmağı pozitif z eksenini gösteriyorsa, söz konusu koordinat sistemine sağ el koordinat sistemi denir.
Toplama işleminin sonucu pozitif çıkarsa toplam moment saat yelkovanı istikametinin tersi yönünde, negatif çıkarsa moment saat yelkovanı yönünde etkin demektir.
Momentin büyüklüğü kuvvetin şiddeti yanında kuvvet ile eksen arasındaki uzaklığa da bağlıdır. Kuvvet ile eksen arasındaki bu uzaklığa moment kolu denir. Moment ekseninin düzlemi deldiği yere moment merkezi denir. Moment kolu, moment merkezinden kuvvet doğrultusuna indirilen dikin uzunluğudur.
Moment vektörel bir büyüklüktür. “M” sembolü ile gösterilir. • Kuvvet ile kuvvet kolunun oluşturduğu düzleme diktir. ✓ Şekildeki çubuk, O noktasından sabitlenmiş olup, O'dan geçen dik eksen etrafında dönebilmektedir. ✓ F kuvvetinin O noktasına göre momenti M = F. d bağıntısıyla hesaplanır.
Bir mıknatısı kütle merkezinden astığımızda bir ucunun kuzeyi diğer ucunun güneyi gösterdiğini gözleriz. Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker.
Mıknatıs S-N Kutupları
Her mıknatıs bu kutuplardan 2 adet barındırmaktadır. Bu kutupların adları kuzey ve güneydir. İngilizce 'de North olarak geçen kuzey kelimesinin baş harfi N, South olarak geçen kelimenin karşılığı ise S olarak alınmış ve evrenselleştirilmiştir.
Tesla birimi (sembolü T) manyetik akı yoğunluğunun (veya manyetik indüksiyon) SI birimidir.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
Descartes 1637 yılında çalışmalarını yayınladı. Fermat da 3 boyutlu olarak çalıştı ancak çalışmalarını yayınlamadı. Bu yüzden Kartezyen Koordinat Sistemi Descartes tarafından bulundu kabul edilir ve adı da ondan gelmektedir.
Bir dairenin merkezinde bir nokta bulunursa (⊙), bu sembol yönü gözlemciye doğru olan bir vektörü göstermektedir.
Sistemin toplam açısal momentumunun zamana göre değişimi sistem üzerine etki eden net dış torka eşittir. Tork, açısal momentum değişimi ve zaman değişimi olarak şu şekilde ifade edilebilir: τ = 3 L = Lson - Lilk x 3 t 3 t Sisteme etki eden net tork sıfır ise açısal momentum değişimi sıfır olur.
Özellikle elektrik yük dağılımları konusunda; sıfırıncı moment'e(n=0), bazen monopol(tek kutuplu) moment denir; birinci moment'e(n=1), bazen dipol(çift kutuplu) moment denir ve ikinci moment'e (n=2), bazen quadrupol(dört kutuplu) moment denir.
Tork değeri ”kuvvet X (çarpı) kuvvet kolu” şeklindeki formül ile hesaplanır. Bu formül baz alındığında, kuvvet kolundaki artış tork değerinde de artış yaratır. Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar.
Moment kelimesi bir cismin bir eksen yörüngesinde döndürülmesi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda moment formülü de kuvvet vektörü ve yol vektörünün çarpılması sonucunda elde edilen bir değer olarak bilinmektedir. Moment, vektörel bir büyüklük olarak da ifade edilebilir.
Eylemsizlik momentinin dönme mekaniğindeki rolü, kütlenin doğrusal mekanikteki rolüne benzer. Gerçekten de eylemsizlik momenti, bir nesnenin kütlesine bağlıdır.
Moment (N.m) = 9.5488 x Güç (kW) / Hız(RPM).
Bu do˘grulara koordinat eksenleri denir. ve x-ekseni, y-ekseni ve z-ekseni olarak adlandırılır. Genellikle x- ve y-eksenleri yatay, z- ekseni ise düsey olarak düsünülür ve yönlerini Sekildeki gibi belirleriz.
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri