Zabıt kâtibi 657 sayılı Devlet Memurları kanuna tabi olduğu halde haklarında açılan disiplin soruşturmaları diğer memurlar gibi 657 sayılı kanuna göre değil, 2802 nolu Hakimler ve Savcılar Kanununa göre yürütülür.
Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Devlet memuru oldukları için hangi bölümden mezun olursa olsunlar, KPSS'ye girmek zorundadırlar.
Katip ya da zabit katipleri Adalet Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda çalışmaktadırlar. Son yıllarda yapılan düzenlemelere göre katipler bakanlık bünyesinde sözleşmeli personel olarak görev almaktadırlar.
Adalet Bakanlığı aldığı Zabıt Katiplerinin hepsini taşrada yani bakanlık dışında görevlendirir . Adalet Bakanlığının taşra olarak tabir ettiği yerler Adliyeler ve Cezaevleridir.. Çünkü Bakanlık merkez kadrosunda zabıt katibi kadrosu bulunmamaktadır.
Hayır. Sözleşmeli personel de memur gibi kamu hukukuna tabidir.
İlgili 17 soru bulundu
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler.
En düşük Zabıt Katibi maaşı 14320 TL iken, en yüksek Zabıt Katibi maaşı 32740 TL'dir. Güncel Zabıt Katibi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz! Maaş bilgilerini paylaşmakister misin?
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Meslekte 2 yıl, son görev yerinizde de fiilen 1 yılı doldurduysanız tayin isteyebilirsiniz.
d) İdarî Hizmetler Grubu; 1) Sayman, 2) Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Zabıt Kâtibi, Memur, Ambar Memuru, Satınalma Memuru, Veznedar, Emanet Memuru, Tebligat Memuru, Santral Memuru, Sekreter, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Şoför, Mübaşir.
Adalet personeli olarak görevlerini idame eden Zabıt Katibi, Mübaşir ve Yazı İşleri Müdürlerinin, yasal hakları olan yıllık izinlerini kullanmaları beraber çalıştığı hakim veya savcının inisiyatifindedir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
Zabıt katibi olmak isteyenlerin öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen "Zabıt Katibi Sınavı"na girmeleri gerekmektedir. Bu sınav, genellikle yılda bir kez düzenlenir ve ilgili duyurular Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Zabit katipleri, mahkemelerde duruşma tutanaklarını tutarlar ve diğer resmi belgelerin hazırlanması ve saklanmasıyla ilgili işleri yaparlar. Ayrıca, duruşma sırasında kullanılan tüm belgeleri ve delilleri yönetir ve mahkeme tutanaklarının hazırlanmasına yardımcı olurlar.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Otopsi raporları okunacak ve sanığa otopsi raporu ile ilgili diyecekleri sorulacaktır. Nitekim Yargıtay'ımız bu hususun eksikliği bozma nedeni olarak kabul etmiştir (24). Yine tanzim edilen otopsi raporunda zabıt katibi, doktor ve cumhuriyet savcısının imzasının bulunması da bir zorunluluktur.
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır. çalışma saatleri resmi tatil günlerinde değişiklik gösterebilir.
Hakim veya Savcılarla nöbet tutan adliye personeline (Zabıt Katibi, Mübaşir vb.) her gün için 125 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarında nöbet ücreti ödenecek.
Sınava katılma hakkını elde edemeyen başvuru sahiplerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır. Uygulama sınavı, sınavı yapacak sınav kurulu ya da sınav biriminin bulunduğu adliyelerde 9 Haziran 2023 Cuma günü başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri