Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yıllık izin” başlıklı 102'nci maddesinde; “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Madde 47 – Noter tarafından, noterlikte en az 1 yıl hizmeti bulunan katip ve hizmetlilere aşağıdaki esaslara göre yıllık izin verilir. A) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmeti bulunanlara 15 gün, B) 5 yıldan 15 yıla kadar (15 yıl dahil) hizmeti bulunanlara 20 gün, C) 15 yıldan fazla hizmeti bulunanlara 1 ay.
Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Memurların ne kadar izin hakkı var? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Maddesine göre; Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre 2 parça halinde kullanılabilir. Önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
İlgili 28 soru bulundu
Madde metni ve 62 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği incelendiğinde; memurların yıllık izinlerinin kullanılmasında zorunlu hallerde memuriyetin bulunduğu yer dışında gidiş ve dönüş için toplamda 4 güne kadar izin (yol izni diyebiliriz) verilebilir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Mevzuatımızda yıllık izinlerin bir bütün olarak kullanılması ya da birer gün olarak kullanılmasına engel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Zabıta maaşları 2023 yılında en düşük 10.920 TL en yüksek 17.381 TL olarak belirlenmiştir. Zabıta maaşlarında öğrenim durumu önem kazanır. Ön lisans ve lisans mezunu zabıtalar aynı maaşı almaz. Ayrıca kıdem ve derece ücrete etki eden faktörlerdendir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Sonuç olarak hukuki açıdan idari izin kullanan memurlar izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkabilir.
Ancak memurların durumu farklıdır ve memur yıllık izni iş günü üzerinden hesaplanmaz. Bunun anlamı, Cumartesi ve Pazar günlerinin de yıllık izin içinde sayılacağıdır.
Adalet personeli olarak görevlerini idame eden Zabıt Katibi, Mübaşir ve Yazı İşleri Müdürlerinin, yasal hakları olan yıllık izinlerini kullanmaları beraber çalıştığı hakim veya savcının inisiyatifindedir.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
Zabit katipleri, duruşma sırasında yoğun bir şekilde çalışabilirler. Duruşmalar, haftanın herhangi bir gününde herhangi bir saatte olabilir ve zabit katipleri, duruşmaların bitiş saatlerine kadar çalışmak zorunda kalabilirler. Ayrıca, dava sayısı arttıkça, çalışma saatleri daha da uzayabilir.
Ayrıca, Bakanlığınız İzin Yönergesinin 7 inci maddesinin 8 inci fıkrasında; “Aday memurlara yıllık izin verilemez. Ancak aday memurlara, adaylık süresinin bir yıldan uzun sürmesi halinde aynı usulle yıllık izin kullandırılır.” hükmüne yer verilmektedir.
Yıllık izin kullandırılmayan memurun dava açması
İdarenin işlemleri ve eylemleri yargısal denetime tabidir. Bir memur yıllık izin talep ettiğinde ve bu talebi reddedildiğinde, idarenin “memurun yıllık izin talebinin reddi” şeklinde bir işleminin olduğu kabul edilir.
Fakat alt ve üst sınırları belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 54 üncü maddesinin 2 ikinci fıkrasında yer alan Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Asalet tasdiki göreve başladığı tarihten itibaren 1 yıl ile 2 yıl arasındaki bir zamanda yapılır.
Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
yani yıllık izne eklenir mi gün olarak. pazar günü tatil normalde? Pazar günü yıllık izin günü olarak hesaplamaya katılmamaktadır. Madde 53 – İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
Genellikle de bu süre 5 gündür. Bu nedenle de birçok çalışan, kanunlar ile belirlenen düğün izninin 5 gün olduğunu zanneder. Ancak yasal olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Kısacası iş sözleşmesi ile belirlenmediği takdirde işveren olarak 3 günden fazla izin verme yükümlülüğünüz yok.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri