Mülk O'nundur, hamd O'na mahsustur. O'nun gücü her şeye yeter) derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir.” (Müslim, Mesâcid, 146) buyurmuştur. Bir başka hadiste de namazlardan sonra otuz üç kez bu tesbîhatı yapanın derecesine kimsenin ulaşamayacağı belirtilmiştir (Ebû Dâvûd, Vitir, 24).
"'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması). Zira, namazlardan sonra dua ve tesbihat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiş ve bizzat yapılmıştır.
Her bir tesbih Allah'ın (c.c.) tüm kusurlardan ve noksanlardan uzak olduğunu, O'nun övgü ve saygıya layık olduğunu, Allah'ın (c.c.) en yüce olduğunu belirtir. Tesbih çekerek, Allah'ı (c.c.) güzel ve doğru bir şekilde zikretmiş oluruz.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.
Peygamber Efendimiz (asm); “Her namazın ardından 33'er defa 'Subhânallah, Elhamdülillâh ve Allahu Ekber' deyip akabinde de “Lâ ilâhe illallahü” duasını okursanız, deniz köpüğü kadar bile günahlarınız olsa bağışlanırsınız” buyurmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Tesbihatı yapmamak günah değildir. Ancak büyük bir sevaptan mahrum kalınmış olur.
Tesbih kullanmanın stres atmak ve rahatlamak dışında da birçok faydası bulunmaktadır. Tesbih Çekmenin Faydaları: Stresi azaltır. Vücudun rahatlamasını sağlar.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Tespih, tekrarlanan monoton işlemleri saymak amacıyla ipe dizilmiş ve belli sayıda boncuk tanesinin oluşturduğu halkaya denir. Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir. Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah: Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Bazı hallerde farz-ı ayn bile olur. Halbuki tesbih, tekbir, tahmid ve tehlil birer zikir ve dolayısıyla “nâfile” birer ibadettir. Peygamber Efendimiz, bir müslümanın eşiyle cinsel ilişkide bulunmasının bile “sadaka” olduğunu beyan etmiştir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Üçüncü ve dördüncü rekatlar, aynen birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır. Böylece dört rekatte üç yüz defa tesbih duası okunmuş olur. FAZİLETLERİ NELERDİR? Peygamber Efendimiz (SAV) büyük ve küçük günahların bağışlandığını ifade ettiği bu namaz oldukça faziletlidir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Tesbih, Allah'ın sıfatlarını tesbih ederken sayı saymak için kullanılan, 33 veya katları kadar boncuk tanesinin ipe dizilmesiyle oluşan halkaya denir. İslamiyet başta olmak üzere birçok dinde kullanılır. Bunun dışında stres atmak için de kullanılır. Tesbihin 11, 33 ve 99 boncuklu olanlarını Müslümanlar kullanır.
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir.
Tespih çekmek için namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber demeniz gerekiyor. Tespihlerde 99 adet tane bulunduğu için hepsini tek tek çekerek arkasından dua etmelisiniz. Tüm namazların ardından bu sayılara uyarak tespih çekebilirsiniz.
Buna göre, önce ellerini cemeder, sonra ellerine üfler, sonra okur ve okuma sırasında eline üflerdi. İbnu Hacer, bu üflemenin tükrüksüz veya hafif tükrüklü olabileceğini belirtir. Bu maksadla Felak, Nâs ve İhlas sûreleri okunmuştur. Meshetme işi, bereket düşüncesiyle yapılmıştır.
Stres Azaltma: Tesbih çekmek, erkeklerin stres ve gerginliğini azaltmalarına yardımcı olur. Tesbih çekmek, tekrarlayan hareketler yaparak sakinleşme hissi verir ve kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Estetik Görünüm: Tesbihler, estetik görünümleri ile dikkat çekerler.
Öncelikle sinir ve stresi azaltmada ve rahatlamada büyük etkisi bulunan tesbih çekmenin daha birçok yararı bulunmaktadır. Kehribarın en bilinen faydalarından olan sinir sistemini güçlendirmesi, zekayı ve zihni aması bu tesbihin tercih edilmesini etkileyen en önemli faktörlerdendir.
Tutulan damarlarda anevrizma denilen tesbih tanesi gibi baloncuklara neden olur; bu anevrizma duvarı incelip yırtılarak kanamaya neden olabilir. Çocuklar ve yetişkinler arasında ana semptomlarda farklılıklar olsa da her yaştan insanı etkileyebilir. Görülme sıklığı milyonda 1 ila 10 arasında değişir.
Birisine sinirlendiğiniz zaman 'Allah' diyerek, tespih çektiğinizde sizi rahatlatır. Tespih, çektikçe güzelleşir. Bu, zevk işi, gönül işidir. Tespih çekmeye biraz ara verdiğiniz zaman bu tespihler; küsüyor, koyulaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri