Alo Zabıta Çağrı Merkezi ve Şikayet Hattı olan 153, herhangi bir usulsüzlük, düzensizlik veya rahatsızlık durumunda arayabileceğiniz önemli bir numaradır. Zabıta, şehirlerde trafik düzeni, çevre düzenlemesi, işgaliye ve ruhsat konuları, esnaf faaliyetleri, sokak hayvanları gibi birçok konuda görevlidir.
Ülkemizde iki türlü zabıta vardır. Bunlardan ilki kamu düzeninin korunmasına yönelik faaliyet gösteren idari zabıta iken diğeri ise suç delillerini toplamak ve failleri yakalamak ile görevli adli zabıtadır.
Zabıta istek ve şikayet hattı olan alo 153 her konu hakkında vatandaşların yanında olmaktadır. Pek çok konu hakkında vatandaşlara hizmet veren alo 153 numaralı hat, çağrı merkezine bağlanmaktadır. Yapılan görüşmeler aracılıyla talep edilen istek ya da şikayet de direk birinci elde aktarılmaktadır.
Çevre Koruma: Zabıtalar, çevre koruma kurallarına uyulup uyulmadığını denetleyerek, çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olurlar. Güvenlik: Zabıtalar, halkın güvenliği için görev yaparlar. Örneğin, toplu etkinliklerde güvenliği sağlamak, yasa dışı faaliyetlere karşı mücadele etmek gibi.
Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Zabıtalar, görevlendirildikleri bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumak ile görevlidir. Zabıtaların bazıları sabit bazıları ise gezici olarak denetim yapar.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlardan biri, kamu düzenin korunması, yani toplumda güvenlik, dirlik ve sağlık şartlarının bozulmaması amacıyla yürütülen önleyici faaliyet, diğeri de, suç delillerini toplama ve tespit, failleri yakalama, tutma, adlî makamlara teslim etme gibi gibi ceza yargılamasına yardımcı olma işidir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Madde 38- (1) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Zabıta Müdürlüğü'ne CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) aracılığı ile gelen şikâyet ve talepler değerlendirilerek, sonuçlandırılmaktadır.
MADDE 30 – (1) Belediye zabıta teşkilatı personelinin çalışmaları; a) (Değişik:RG-2/4/2020-31087) İçişleri Bakanlığı denetim elemanları, b) Valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları ile bunların görevlendireceği diğer personel, tarafından denetlenir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Köy ve Mahalle Muhtarlarını şikayet etmek için Kaymakamlığa başvurmanız gerekmektedir. Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
Zabıta maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir.
kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur.
Zabıta şikayet hattı numarası ise ALO 153'tür. Ancak, 'Büyükşehir' statüsünde olmayan illerin merkezlerinde, tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde para tutarına göre iki ayrı sınıflandırma kapsamında şikayet edebilirsiniz.
Belediye Zabıtası
Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
Duvara vuran komşunun nereye şikayet edileceğini açıklayalım; Komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir.
155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.
MEMUR ŞİKAYET – GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇ DUYURUSU. USULE DAİR BİLGİLER; Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) .
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz üzere idari para cezası Kabahatler Kanunu'nda belirtilen ve kabahat niteliğindeki eylemler neticesinde verilen bir yaptırım türüdür. Dolayısıyla adli bir makam tarafından verilen bir ceza niteliğinde olmadığı için adli sicile de işlenmemektedir.
İdari Para Cezaları Nereye Ödenir? İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir.
Tespit tutanağı dediğimiz evrak günümüzde genellikle zabıtalar tarafından bağlı bulundukları belediye adına işlem yaparken kullanılır. Tutanaklar kişisel görüş belirtmeyen ve açık bir dille yazılması gereken belgelerdir. Tespit tutanağı düzenlendiğinde yazılan bilgiler tamamen doğru ve tarafsız olmalıdır.
Bunun haricinde park yeri bulamadığınız için kısa süreliğine de olsa aracınızı kaldırıma bırakmayı aklınızdan geçirirsiniz. Ancak bu durum kanunen yasaklanmıştır.Kaldırıma park cezası da hatalı park cezası düzenlemelerine göre belirlenir. Yani 2023 senesinde de ilgili kanun maddesine göre bu cezanın tutarı 437 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri