Cevap: Zafer soyut bir kelimedir.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
Eğer kavram, bir oluş tarzını işaret ediyorsa, buna soyut kavram denir; güzellik, yiğitlik, insanlık, yaşlılık, öğretmenlik gibi. Soyut kavramlar, tek tek duyularla algılanan varlıkları değil, bu varlıkların ilişkisinden ortaya çıkan genel niteliği gösterirler” (Alper& Hacınebioğlu 2009).
İlgili 29 soru bulundu
(Somut olan yürek kelimesi, cümlede soyut olan “cesaret” anlamında kullanıldığından somutlaştırma yapılmıştır.) Türkçemizde çok önemli bir yeri olan deyimlerimizin hemen hepsi bu somutlaştırma yolu ile meydana getirilmiştir.
Cevap: ☆ Aşk soyuttur. Çünkü aşkı göremeyiz, koklayamayız, tadamayız yani kısaca hiçbir duyu organımızla varlığını bulamayız.
Sonuç: Tanrı soyut ve metafiziksel bir kavramdır.
Yukarıda kısaca değinilmiş olan “hak” ve “hürriyet” kavramlarının arasındaki temel ayrım şu şekilde yapılabilir: “hak somut bir kavram olarak karşımıza çıkarken hürriyet daha çok soyut bir anlam ifade etmektedir.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır. Özel isimlere örnek olarak Ankara, İnternet, Jüpiter, Budizm, Toyota, Aşık Veysel, Fino, Mehmet ve Atatürkçülük verilebilir.
Cevap = Öfke Soyut Bir Cümledir.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir. Soyut anlamlı sözcükler; sevgi, umut, hayal, barış, sıkıntı, evlilik, çocukluk, özlemek… gibi kavramları yansıtır.
Duygular somuttur. Somut demek beş duyumuzla algıladığımız şey demektir. Ya görürüz, ya duyarız, ya dokunuruz, ya da tadar veya koklarız.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
Bilinçaltı, daha çok duyguların üretildiği, depolandığı ve bunlara bağlı olarak da programlandığı, inançlarımızın yerleştiği, davranış kalıplarımızın, alışkanlıklarımızın, deneyimlerimizin yer aldığı zihinsel soyut alandır.
(Emiroğlu, 2004: 61) Ahlaki kavramlar da soyut kavramlar sınıfına girmektedir. Ahlaki kavramlar insanın kendi dışından edindiği ve değer yargıları içeren, iyi ya da kötüye işaret eden kavramlardır.
Mevsim,evren,yıldızlar ve güzellik somut kelimelerdir. Ama hülya zaman ve peri kelimeleri soyuttur.5 duyu organı ile anlaşılmayacak şeylerdir.
GÜNLÜK DİLDE SOYUT VE SOMUT
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi.
Soyut İsim
sevinç, şüphe, tezat, Allah, cesaret, keder, korku, aşk, melek, ruh, şeytan...
Tabi bir de madalyonun diğer yüzü var: Bilim kullanılarak Allah'ın var olmadığı da kanıtlanamaz. Kısaca, bilimle tabiat ötesi herhangi bir şeyi, varlığı ya da kavramı kanıtlamak veya çürütmek mümkün değildir.
Enerjinin tanımlanması o kadar zordur ki, çünkü soyut bir kavramdır. Fizikte, “enerji” kavramı gerçekten bir çeşit stenografi, kitapların dengelenmesine yardımcı olan bir gereçtir.
'Ruh' kelimesi soyut anlamlıdır.
Aslında bellek dediğimiz olay deneyimden ibarettir. Yani somut bir olaydır. Çoğumuz hafızayı, beynimizin içinde bilgilerin saklandığı bir depo gibi algılarız.
Hava soyut mudur, somut mudur? Cevap: Hava, somut bir kavramdır. Çünkü beş duyu organımızdan biri olan tenimizle ve burnumuzla havayı hissedebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri