Zakkum, nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Zakkum çiçeğinin ölüm çiçeği olduğu bilinir. Cehennem çiçeği olarak da hatırlanır. Zehirli bir yapısı olduğu için olumlu bir simgesi olduğu ifade edilmez. Yaşamdaki tüm olumsuzlukları simgeleyen bir çiçek olduğu kaynaklarda dikkat çeker.
İlgili 30 soru bulundu
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli.
Çiçekler, yalancı şemsiye durumunda toplanmış, güzel kokulu, büyük çiçeklerin sapları tüylü ve oldukça kısadır.
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Zakkum 3-4 metre uzunluğunda yaprak dökmeyen bir süs bitkisidir. Akdeniz bölgesinde yetişir. Genellikle kuru dere yataklarının çevresinde çıkar. Sıcak ve ılıman iklimde büyür.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Zakkum, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz Havzası ve Güneydoğu Asya'da bulunan bir çalı bitkisidir. Geleneksel tıpta hemoroid, mide ülseri ve cüzzam tedavisinde denenmiştir.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Kendiliğinden tabiatta yetişebilmesi nedeniyle yol kenarlarında ve açık arazilerde görülebilir. Park ve bahçe gibi alanların yeşillendirilmesi amacıyla da yetiştirilebilir. Zakkum ağacının Latince ismi "nerium oleander"dır. Oldukça dayanıklı bir ağaç olan zakkum, hızlı şekilde büyür.
Yapraklar karşılıklı veya üçlü daire oluşturacak şekilde dizilmiştir. Güzel kokulu çiçekleri olan, kısa ve tüylü saplı bu bitki çok zehirlidir. Yaprakları ve çiçekleri kaynatılarak içildiğinde veya yendiğinde öldürücü olabilir.
Latin dilinde Nerium oleander olarak bilinen Zakkum bitkisi, Ağu ağacı şeklinde de tanımlanmaktadır. Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
Higanbana çiçeği bilimsel sınıflandırmada Lycoris Radiata ismiyle bilinir. Nergis zambağı ailesindendir. Soğanları zehirli olduğu için Japonya'da pirinç tarlalarının kenarlarına ve evlerin çevrelerine dikilmektedir. Bu sayede haşeratları ve fareleri uzak tutmak amacıyla kullanılmaktadır.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Bitki çok fazla zehirlidir öyle ki 1 gram kurumuş yaprak insanlarda tehlikeleri zehirlenmelere yol açabilir. Çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl olan) bir bitkidir.
Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler. Onun aslı sarı altındandır. Dalları kırmızı mercandandır.
yolculuğu esnasında altında gölgelendiği Bukaviyye. ağacı. Ağaç Ürdün'ün kuzey doğusunda Suriye, Irak ve Suudi. Arabistan sınırlarının kesişme noktasında..
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Zakkum, 1999 yılında Raindog adıyla Ankara'da kurulmuş Türk alternatif rock grubu.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Zakkum, özellikle yetişkin zakkumlar çok su istemez. Fakat yaz aylarında toprak kuru bırakılmamalı, uygun sulama ile daha çok tohum dolayısıyla çok çiçek açması sağlanmalıdır. Yeni dikilen zakkumlar için ilk iki yıl sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri