Zamanı durdurmak mümkün değil. Ama anı yavaş yavaş yaşamak mümkün. İçini doldurmak, manalı hale getirmek, o andan başka anı düşünmeden o anda kalmak ile mümkün.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Çünkü ulaşması için sonsuz enerji gerekir ama bu bile yetmez çünkü sonsuz enerji demek sonsuz kütle de yaratır demektir ve bu böyle sürüp gider. Yani ışık hızına erişme bu nedenle hiç bir şekilde mümkün olmaz.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Hayır, ışıktan daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Çünkü ışık hızı, bir nesnenin mümkün olan en yüksek hızıdır ve bu hız Einstein'ın özel görelilik teorisine dayanır. Özel görelilik teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar ve ışık hızının en yüksek hız olarak tanımlanmasını sağlar.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
İzafiyet teorisine göre zaman 4. bir boyuttur. Yani hızın artması yani ivmenin ve akabinde momentumun artması demek; zaman dalgalarının hızına biraz daha yaklaşmak demek. Zaman dalgalarının sabit olarak ışık hızında olduğunu düşünürsek; hızımız arttıkça salt zamana ( t=0 ) olan uzaklığımız da azalıyor.
Dünya içinde biz, ışık hızına göre o kadar yavaş ilerliyoruz ki hareketimizin zaman üzerindeki etkisinin algılanması mümkün değil. Ancak hareket hızımızı arttırırsak (örneğin ışık hızına yaklaşırsak) bu durum bariz bir şekilde algılanacaktır. ► Hareket Eden Bir Cismin Zamanı Daha Yavaş Akar.
Kuantum mekaniğine göre, objektif zaman kavramı vardır ve kavram içerisinde kapsüllenmiş bütün olaylar gözlemlenebilir. Hatta geleceği bile gözlemlemek mümkündür. Fakat bütün gözlemlenebilirler yani gerçekliğin özünde hesaplanabilen şeyler zamana bağlı iken, zamanın kendisi gözlemlenemez ve bundan dolayı hesaplanamaz.
Fizik kanunları ile açıklamak gerekirse geçmiş, geçmişte kalmamış, gelecek ise meydana gelmiştir diyebiliriz. Geçmiş, gelecek ve şu an hep aynı şekilde vardır. Einstein'ın söylediği üzere, “Zaman tamamen bir illüzyondur ama çok kuvvetlidir.”
Dolayısıyla, zamanda geriye veya ileriye doğru hareket etmek gibi fiziksel bir gerçeklik yoktur. Sonuç olarak, zamanda geçmiş ve gelecek gibi kavramlar, insan algısında var olsa da, fiziksel gerçeklikte bir karşılığı yoktur.
Blok Evren (veya "sonsuzculuk" / "eternalizm"), geçmiş, şimdi ve gelecek kavramlarının eşit derecede gerçek olduğunu savunan bir zaman felsefesidir.
Zaman bir yanılsama olsa da, olayların süresini ölçmek için hala yararlı bir araçtır. Örnek olarak, Mesela hız formülünü ele alırsak ortalama hız = mesafe / zaman. Buradaki zaman yani t bir olguya ya da bir kişiye bağlı değil.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Albert Einstein, zamanın her gözlemci için ayrı ayrı var olduğunu söylüyordu. Uzay ve zamanı birbirine bağlayarak 'uzay-zaman' kavramını yarattı ki, gözlemcinin hareket durumuna göre, esasen zaman ve uzayın yavaşlayabileceğini ve buna bağlı olarak bozulabileceğini belirten şok edici bir teoriyle ortaya çıktı.
Zaman, fizikte en duyarlı ölçülebilen niceliklerden biridir. Zaman ölçümünde herhangi bir ana ya da aralığa rakamsal bir değer atanır.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
Kısaca ışığın yolu uzadığı vakit, bükülen uzayda zaman da yavaşlar. Bu durum uzayda fiziksel olarak maddeleri de önemli oranda etkiler. Böylece kütle uzay zamanı etkiler ve uzay zaman bükülmesi gerçekleşir. Yani uzayın bükülmesi ile beraber doğru orantılı olarak zaman yavaşlamaya başlar.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında ve Güneş etrafındaki dönüşünü zamanı ölçmede başarılı bir şekilde kullanıyoruz. Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşünün süresini 24'e bölerek saatleri, saatleri 60'a bölerek dakikaları, dakikaları da 60'a bölerek saniyeyi gözlemleyebiliyoruz.
Dil âlimleri de zamanın iki-altı ay arasındaki bir müddeti kapsadığını belirtir. Zaman kelimesi bir yılın çeşitli dönemleri ve mevsimleri, bir kimsenin yönetimde kaldığı süre için de kullanılmaktadır. Çoğulu ezmânın “bir insanın yaşadığı ömür” anlamına geldiği de kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri