Tarihi olayların zamanlarını belirleyip, oluş sırasını düzenler. İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir. Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir. Sınıflardaki "tarih şeridi" buna bir örnektir.
Zaman ölçü birimleri yıl, ay, hafta, gün, saat, dakika, saniye ve salisedir.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Zaman ölçüsü birimi saattir. Kısaca "sa" olarak gösterilir.
Yaşantımız içerisinde yapmanız gerekenlerin bir sıralaması vardır. Her şeyin zamanı gelince gerçekleşir ve bunlar sırası ile olur. Buna diğer bir ismi ile kronoloji denir.
İlgili 39 soru bulundu
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti.
Zamanın en küçük birimi; planck zamanıdır.
Planck zamanı, ışık hızında hareket eden bir fotonun (yani ışığın kendisi), bir Planck uzunluğundaki mesafeyi kat edeceği süredir. Teorik olarak bu ölçümü asla mümkün olmayan en küçük süredir ve değeri yaklaşık olarak 10^−43 saniyedir.
Kronoloji, ülke tarihlerinin, şehirlerin veya özel bir konunun tarih sırasına göre anlatılma yöntemidir. Bu yöntem sayesinde yaşanan olaylar, oluş sırasına göre hazırlanır. Amacı yaşanan olaylarının sürecini daha rahat kavranmasını sağlamak ve anlaşılır kılmaktır.
Kronoloji biliminde tarih olayların zamansal dökümü yapılır. Bir olayın öncesi, gerçekleşme süreci ve sonrası tarih atılarak alt alta listelenir. Bu liste hazırlanırken tarih bilimindeki yöntemlerin her biri kullanılmalıdır. Şüpheli ya da kaynağı belirsiz bilgiler, kronolojik sıralamanın içerisinde yer almamalıdır.
Kronolojinin diğer bir adı da "ZAMANBİLİMİ" şeklindedir.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir.
➣ Öncelikle saniyenin küçüğü Salisedir, salisenin de küçüğü mikrosaniyedir.
1 saniyenin kaç salise olduğu da merak edilenlerden biridir. 1 saniyenin içinde de yine 60 salise bulunur. 1 dakika doğal olarak 60x60=3600 salise eder.
Bir Planck zamanı, ışık hızında hareket eden bir fotonun, bir Planck uzunluğundaki mesafeyi kat edeceği süredir. Teorik olarak bu ölçümü asla mümkün olmayan en küçük süredir ve değeri yaklaşık olarak 10−43 saniyedir.
Salise saniyenin altmışta biri olan zaman birimidir. Bazı spor müsabakaları ve kronometrelerde saniyenin yüzde biri olan santisaniye kullanılır, insanlar bunu salise zannetmektedir ancak salise saniyenin altmışta biri olan zaman dilimine verilen isimdir.
1 saniye =1000 milisaniye, 1 dakika = 60000 milisaniye, 1 saniye = 1000000 mikrosaniye, 1 saniye = 1000000000 nanosaniye.
Saniyenin tanımı, 1967 yılında kabul edilmiştir ve Cesium-133 atomunun iki hiperfein seviyesi arasındaki geçiş süresi esas alınarak yapılmıştır. Bu süre, "saniye" olarak tanımlanmıştır ve uluslararası standart saniye olarak kullanılmaktadır.
Salise, saniyenin altmışta biri olan zaman birimi.
1 saniyeden 18.548.582.300.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kat daha kısadır!
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı.
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir sorusuna cevap olarak Mustafa Kemal Atatürk verilebilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaş başladığında kurmay yarbay olarak görev yapmaktaydı. Savaşa dahil olmak isteyen Atatürk, 3. Kolordu Komutanlığı'na atandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri