Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Genellikle limonlar sonbahar mevsiminde başlayıp ilkbahar mevsimine dek tam olarak olgunlaştığında hasat edilmektedir.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Mersin'in Silifke ilçesinde limon hasadı bu yıl gecikti. Bölgede hasat normal şartlarda Kasım ayında başlayıp ocak ayı sonuna kadar tamamlanıyordu.
Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Bu ayları hasat yapılmayan meyvelerin içi yeşil kalmakla birlikte, dış kabuklarında sararma görülmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Lime yani misket limonu, limona göre daha düşük pH değerine sahiptir, bu durum limona göre daha asitli olması anlamına gelir. Limona göre daha acı bir tada sahip olan lime, ayrıca daha fazla karbonhidrat ve daha az protein içerir. Limon ise misket limonuna göre bünyesinde daha yüksek şeker barındırır.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Turunç anacına aşılı bir aşı yaşı 1 olan limon fidanından 2 sene içerisinde meyve alabilirsiniz. Yandaki gibi limon fidanı elde etmeniz ortalama 3-4 seneyi bulabilir.Dikkat ederseniz ağacın yan dal oluşumu aşı noktasından 3-5 cm sonra başatılmıştır.
İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır.
-1 derecenin altındaki sıcaklık, limon ağacı için hayatı tehdit eder. Optimum sıcaklık yaklaşık 10 ° C ila 28 ° C arasındadır. Uygun iklim sağlanamayan bölgelerde kış döneminde ev içinde muhafaza edilmelidir.
Limon ağacı sıcağı seven bir bitkidir. 45 dereceye kadar dayanma gücü bulunur. Sıcaklık -8 derece olduğunda limon bitkisi canlılığını kaybeder ve çürür. Çiçeklenme döneminde 12 ve 23 derece arasında en iyi şekilde büyümesini tamamlar.
Limonların depolamaya elverişliliği, türüne, olgunluk aşamasına, olgunlaşma zamanına, bir fungusit ile muamele edilip edilmemiş olmasına bağlıdır. Kışın hasat edilen çeşitler uzun süreli depolamaya daha elverişlidirler. Limonlar 14 °C ile 15 °C'lerde % 90 bağıl nemde 5 ay kadar depolanabilir.
Limon ağacının en önemli özelliği tüm yıl boyunca hem çiçek açması hem de meyve taşımasıdır. Ilıman iklim bitkisi olduğu için güneş sıcaklığın ilk belirgin olduğu mevsim ilkbaharda çiçeklenmeye başlar.
Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır. Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Limonun genellikle olgunlaşma zamanı sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasındadır. Limonlarda hasat dönemi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Limonun sonbaharda başlayıp ilkbahar döneminde sona eren bir olgunlaşma süreci bulunmaktadır. Bu sebeple ilkbahar aylarında limon toplanabilir.
Çözüm: Ağacı zeminin soğuğundan korumak için tekerlekleri ve altında yeterli bir havalandırması olan seyyar bir ayaklık veya bir saksıya koyarak ağacın altını soğuk zeminden ayırın ya da zeminle saksı arasına kalın polistiren tabaka koyun.
Limon Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Dikimden 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlayan limon ağacının en verimli dönemi 10 yaşıdır. 10 yaşına gelmiş sağlıklı bir limon ağacından minimum 70 kilo meyve alınır.
Evde limon ağacı yetiştirmek isteyen kişiler için farklı alternatifler bulunuyor. Bahçeli evlerde klasik şekilde yetiştirebilirsiniz. Ancak kış bahçesinde, terasta ya da balkonda yetiştirmek istiyorsanız geniş ve sağlam saksılar tercih etmelisiniz. Limon yetiştirmek için mutlaka hava alan bir mekan seçmelisiniz.
Limon Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Akdeniz bölgesi limon yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölge olup limon ağaçlarının ömrü yaklaşık 50 yıldan fazla yaşar. İyi bir bakım ve hastalık önleme uygulamalarıyla 100 yıldan fazla yaşayabilirler.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Yeşil limon sarı limona göre daha az ekşidir. Az ekşi olmasına rağmen içerdiği az şeker miktarı ile şeker hastalarının bile rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Hoş kokusu ile yüzyıllar boyunca kullanılan yeşil limonun kullanımı ve insan sağlığına olan faydalarını sizler için araştırdık.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri