Türk dil kurumunun sözlüğüne bakıldığında zaman kelimesinin eş anlamlısı olarak 'vakit' sözcüğü öne çıkıyor.
Bu bağlamda anlama üzerinden zaman kelimesi iki değişik eş anlamlı sözcüğe sahiptir. Bunlardan biri dönem kelimesi ve diğeri ise vakit sözcüğüdür. Her iki kelimeyi de örnek cümleler üzerinden ele alarak anlatmak mümkün.
ZAMAN KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Zaman kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılan kelime vakit kelimesidir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu iki kelimenin anlamı aynıdır. Bu iki kelime aynı anlam üzerinden değerlendirilebilmektedir. Hem gerçek hem mecazi anlamda aynı anlamı taşımaktadırlar.
Zaman kelimesinin eş anlamlısı "Vakit" demektir.
Sınavlarda zamanın eş anlamlısı nedir diye sorulursa vakit şeklinde cevap vermemiz gerekir. Buna ek olarak zaman kelimesinin bir diğer eş anlamlısı ise 'Dönem' olarak geçiyor. Kısacası zaman, dönem ve vakit kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilir.
Süre kelimesinin eş anlamlıları olarak "vakit, zaman, vade ve müddet" kelimeleri sıralanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Beş kelimeden oluşan zaman kelimesinin Türkçe de zıt anlamı var olmamaktadır. Türkçede bazı kelimelerin zıt yani karşıt aksi anlamları olmamaktadır. Zaman kelimesi de bunlardan sadece bir tanesidir.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Kelime bazında zaman eş anlamlısı olarak vakit sözcüğünü kullanabilirsiniz.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Hakiki, asıl, sahici ve başlıca kelimeleri gerçek sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlardır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
ücretsiz, parasız, bedava s.
Bunlar sağlam, dayanıklı, taze ve iyi kelimeleridir. Bu kelimeler çürük kelimesinin tam karşıt anlamlarıdır.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir. Eş anlamlı kelimeler aynı anlamı barındırmaktadır. Bu sebeple cümle içerisinde kullanılan sonbahar kelimesi yerine aynı anlam barındıran eş anlamlı kelimesi güz kullanılabilir.
Hasret kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'özlem' olarak karşılık buluyor.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
Düşünce kelimesinin eş anlamlıları olarak fikir, İdea, kanaat ile beraber görüş gibi sözcüklerini çıkmaktadır.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Çünkü ağrı, sızı duymak fiziksel bir acıyı da ifade eder.
(bkz: evet) (bkz: kesinlikle) (bkz: katılıyorum) (bkz: bence de) (bkz: e tabi) (bkz: hı hı) kurtulalım şu aynen hastalığından artık.
Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri