Şeker hastaları için önemli besin maddesi olan taze fasulyeyi tüketmek, kişinin kan şekerini yükseltmez. Aksine taze fasulye yenildiğinde kişinin şekerini dengede tutmada önemli bir rol üstlenir.
Diyet öğünlerinde lezzetli ve doyurucu yemek hazırlamak istediğinizde, taze fasulye pişirebilirsiniz. Taze fasulye şekeri yükseltir mi diye endişeniz olmasın taze fasulye kan şekerini dengeler.
Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Sebzeler ve meyveler içerdikleri mineral ve vitaminler, antioksidan ve besin lifi ile kan şekerinin düzeyini sabit tutmaktadırlar. Böğürtlen, çilek, greyfurt, turp, ıspanak, şalgam, brokoli, lahana, portakal gibi sebzeler ve meyveler önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Bamya, insüline benzer özelliklere sahiptir ve bu sayede kan şekerini düşürür. Ayrıca glisemik endeksi çok düşük bir yiyecek olduğundan diyabet hastaları için de uygundur.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Nohut kan şekerini dengeleyen bir besindir. Ancak yanına tercih edilen yemekler, kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Çünkü nohut karbonhidrat içerir ve diğer yemeklerde yer alan karbonhidrat ile beraber tüketildiğinde kan şekeri için tehlikeli olabilir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmek kan şekeri seviyesinin belirli bir aralıkta seyretmesini sağlar. Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır. Bu sayede hem doğal beslenmenize devam edebilir hem de diyet yaparken sevdiğiniz gıdalardan uzak durmamış olursunuz.
KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUYOR
Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor.
Fazla miktarda tüketilen ay çekirdeği ve tuzlu fıstık gibi çerezlerden de hem kilo almayı kolaylaştırıcı etkileri hem de diyabete davetiye çıkarmaları nedeniyle uzak durmak gerekiyor.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri