Buna göre, icra mahkemesince zamanaşımı itirazının kabulüne karar verilmesi ile icra takibi son bulur. Ancak, bunun için alacaklının İİK.nun 33/a-2. maddesine göre yedi gün içinde dava açıp açmayacağı beklenmelidir. Dava için madde de öngörülen yedi günlük sürenin bitimine kadar icra takibi olduğu yerde durur.
İcra takibinin itiraz üzerine durması halinde, alacaklının kesilen ve yeniden başlayan zamanaşımı süresinin tekrar kesilmesini ve yeni bir sürenin başlamasını teminen yapabileceği tek işlem, itirazın iptalini veya kaldırılmasını dava etmekten ibarettir.
Öte yandan, alacaklı tarafından yapılan icra takip işlemleri de zamanaşımını keser. Alacaklının yapacağı icra işlemleri ile süre her defasında yenilenir, yeni bir altı aylık süre başlar.”
Bundan sonra İİK m. 65'te düzenlenen gecikmiş itiraz dışında borçlu borcun takip talebinden önce zamanaşımına uğradığını ileri süremez[4]. Ancak borçlu borca itiraz eder, itirazında takip konusu alacağın zamanaşımına uğradığını bildirirse sorun yoktur.
Davalı borçlu, icra takibinde zamanaşımı itirazında bulunmamış olsa bile, itirazın iptali davasında önceki itiraz sebepleri ile bağlı olmadan zamanaşımı itirazında bulunabilir.
İlgili 25 soru bulundu
a) Zamanaşımı savunması, 1086 sayılı Hukuk Yargılama Yasası'nın 187.maddesinde (6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası'nın 116.maddesinde) sayılan ilk itiraz nedenlerinden değildir. Bu nedenle davanın her aşamasında ileri sürülebilir.
Zamanaşımı def'i ilk itiraz değildir fakat savunma genişletme yasağı kapsamında değerlendirilerek ileri sürülmesi zorunludur.
Vergi Usul Kanunu'nda tarh zamanaşımı süresini durduran iki durum düzenlenmiştir. Buna göre zamanaşımını durduran nedenler; Matrah takdiri için Takdir Komisyonuna başvurulması, Mücbir sebep nedeniyle sürelerin işlememesidir.
Failin kaçak olduğuna dair karar verilmişse, karar kaldırılıncaya kadar dava zamanaşımı süresi duracaktır. Bu düzenleme ile hakkında yargılama yapılan kişinin, zamanaşımından faydalanarak yargılanmayı sonuçsuz bırakmasının önüne geçilmiştir. Anayasa madde 83'e göre milletvekilliği dava zamanaşımını durdurur.
6098 Sayılı TBK 154. Maddesinde (818 sayılı BK. 133) zamanaşımını kesen nedenler gösterilmiştir. Bunlardan borçlunun borcunu ikrar etmesi (alacağı tanıması), zamanaşımını kesen nedenlerden biridir. Aynı maddenin 2. bendi uyarınca, dava açılması veya icra takibi yapılması zamanaşımını kesen nedenlerdendir.
BK'nın 133. maddesinin 2. fıkrasına (TBK m. 154/2) göre takip talebi ile zamanaşımı kesilir. Yalnız takip talebinde bulunulması ile zamanaşımı kesilir; bunun için, ödeme emrinin (icra emrinin) borçluya tebliğ edilmiş olması gerekli değildir.
“Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.” Bu demektir ki, takip kesinleştikten sonra 10 yıllık zamanaşımının dolması hâlinde borçlu her zaman bu itirazı ileri sürmek suretiyle icra takibinin geri bırakılmasını sağlayabilir ve böylece icra dosyası da kapanmış olur.
Kanunun 60. Maddesine göre ödeme emrine itiraz eden borçlu, mal beyanında bulunmak zorunda değildir. Borçlu, kısmi itirazda bulunursa, borcun kabul ettiği kısmı için takip kesinleşir ve durmaz; itiraz edilen kısmı için takip durur. İtiraz üzerine duran takibe, itiraz giderilinceye kadar devam edilemez.
Borcun zamanaşımına uğramasıyla, borç (alacak) sona ermez, sadece alacaklının dava yoluyla alacağını elde etme olanağı, "alacağın dava edilebilme niteliği" ortadan kalkar. Zamanaşımına uğramış bir borç, ifa edilebilen, fakat dava edilemeyen eksik bir borçtur.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Bu müelliflere gö- re Borçlar kanunun 3. babı dışındaki zaman aşımı mı süreleri sözleşme yoluyla hem uzatılabilir, hem kısaltılabilir (6-9).
Bir davanın açılması halinde zamanaşımı kesilir. Ancak, kesilen zamanaşımı kesilme tarihinden başlayarak yeniden başlar.
Bu nedenle alacaklının haciz talebi içermeyen yenileme talebi icra takip işlemi niteliğinde olmadığından bu talep zamanaşımını kesmez.
Yukarıda belirtildiği üzere, zamanaşımı (HUMK. m. 187 kapsamında bir ilk itiraz olmayıp) maddi hukuktan kaynaklanan bir defi ve savunma aracı olup, davanın başında, süresinde verilecek cevap dilekçesinde (veya sözlü yargılama usulünde ilk oturumda esasa girişilmeden önce) ileri sürülmelidir.
10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.
TCK md. 66'da düzenlenen dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise, devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur.
İİK'nun 168/5. maddesi hükmü gereği borçlunun, alacağın zamanaşımına uğradığını, ödeme emri tebliği üzerine beş gün içinde icra mahkemesine bildirmesi gerekir.
Islah yolu ile zamanaşımı itirazı ancak tahkikatın bitimine kadar yapılabilir. Davalının süresi geçtikten sonra vereceği bir cevap dilekçesi ile zamanaşımı itirazında bulunması durumunda davacı açıkça zamanaşımı itirazını kabul ettiğini beyan etmedeği sürece bu itiraz dikkate alınmayacaktır.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri