Zambak çiçeği tohumu nasıl elde edilir? Zambak tohumu genellikle çiçeğin kökten ayrılmasıyla elde edilir. Ayrılan kısım başka bir saksıya ekilerek yeniden kök salması sağlanır.
Zambak tohumu, Nisan ayında çoğaltılabilir. Çoğaltma için kökten ayırma yöntemi tercih edilebilir. Köklerinden ayrılıp yeni saksıya ekilen zambak, aynı bakım ve sulama işlemiyle devam eder.
Zambak çiçeği genellikle yaz aylarında çiçek açmaktadır. · Zambak çiçeğini çoğaltabilmek için kökten ayırma yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için sadece kökten ayırdığınız kısmı başka bir saksıya ekmeniz yeterlidir.
Zambak tohumunu kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bunun için kök kısmından ayırdığınız zambak çiçeğini başka bir saksıya ekin. Ayırdığınız zambağın normal bakım ve sulama işlemini düzenli olarak yapmaya devam ederseniz kısa sürede büyüyüp çiçek açtığını görebilirsiniz.
Zambak ve ayrık otu bitkilerinin rizom denilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler gelişir. Gözyaşı bitkisinde (), yaprağını kenarlarında meydana gelen tomurcuklardan küçük bitkicikler gelişir. Daha sonra ana bitkiden ayrılan ve toprağa düşen bu bitkiciklerden yeni gözyaşı bitkileri oluşur.
İlgili 17 soru bulundu
Soğan: Özelleşmiş bir toprak altı organı olup, kalın etli pullarla kaplanmış kısa bir gövdedir. Merkezinde vegetatif bir büyüme konisi yer alır. Soğan bitkisi, lale, lilyum (zambak), nergis gibi bitkiler, soğanlı bahçe bitkileridir.
Zambak soğanları nisan başı gibi filiz vermeye başlamaktadır. Bu bitki iri çiçeklere sahiptir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Zambak çiçeği tohumu nasıl elde edilir? Zambak tohumu genellikle çiçeğin kökten ayrılmasıyla elde edilir. Ayrılan kısım başka bir saksıya ekilerek yeniden kök salması sağlanır.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Doğrudan güneş ışığını sevmeyen zambak çiçeği için yarı gölgeli yerlerde konumlandırmanız yeterli olacaktır. Aksi halde fazla güneş ışığı çiçeğinizin solmasına sebep olabilir. Sıcak havaları seven bir bitki olduğu için soğuk havalarda ekstra özen istemektedir. Aksi halde bitkinizin soğuktan kökleri zarar görebilir.
Lilyum çiçekleri, kokuları ve renkleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Aynı zamanda zambak olarak bilinen lilyumlar, en çok yetiştirilen çiçekler arasında bulunmaktadır. Öyle bilinmesine rağmen lilyum çiçeği, 110 adet cinsi bulunan zambağın bir alt çeşididir.
Sulama konusunda özen göstermediğiniz zaman veya su vermediğiniz bir günün ertesi günü fazla su vermeniz çiçeğinizin çürümesine veya solmasına neden olacaktır. Aşırı sulama gibi durumlarda çiçek solar ve çiçek kesinlikle açmaz. Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda bu konuya dikkat etmenizde fayda vardır.
Haziran ortaları ve Temmuz başı gibi oluşan kapsüllerin olgunlaşma süreci Eylül ayı ortaları ve Ekim ayını bulmaktadır. Zarar görmeyen kapsüller oldukça çok sayıda düz-basık ve kahverengimsi tohumlar oluştururlar.
ZAMBAK BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ, DİKİMİ VE BAKIMI - İSVEŞ PEYZAJ. Zambak çiçeklerini ekmek için en uygun zaman sonbahar zamanlarıdır. zambakların daha gülcü ve dayanıklı yetişmesine imkan sağlayacaktır. Uygun saksı seçiminden sonra zambak için uygun toprak saksıya konulur.
Zambak çiçeğinin daha güçlü ve dayanıklı olması için saksısının yaklaşık 20 cm çapında olması gerekmektedir. Doğru saksı seçiminden sonra uygun toprak saksıya konulmalıdır. Gübre seçimi olarak eski yanmış çiftlik gübresi, funda yaprağı ve biraz da kum kullanılması tercih edilir.
Zambak Çiçeği Faydaları
- Şişlikleri indirici bir etkisi vardır. - Baş ağrısı ve kulak ağrısına iyi gelir. - Diş ağrılarını ve iltihaplarını giderici etki gösterir. - Öksürük ve bronşiti giderici etki gösterir.
2 günde bir sulanması yeterli olacaktır. Diğer taraftan aynı miktarda sulamaya özen gösterin. Zambak, düzenli bir sulamaya ihtiyaç duyar.
Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Suda köklendirme yaparken, kökler çıkmaya başladıktan sonra suya azar azar kil bilyesi eklerseniz kökler daha güçlenir.
Ağaçtan kopan bir dal söz konusu ise dalın koptuğu yeri kesip temizlemek ilk adım olacaktır. Daha sonra kopan dalı 45 derecelik açı ile kesip kestiğimiz kısım suya değecek şekilde bir kaba koyabiliriz. Suya değen kısımda hafif bir köklenme başladığında ağaçtan kestiğimiz kısmı sulayıp o bölgeye yerleştirebiliriz.
Zambak çiçeğinin anlamı, onun farklı renklerinde yatmaktadır. Beyaz zambaklar saflığı, masumiyeti ve bakireliği temsil ederken; turuncu zambaklar coşku, enerji ve tutkuyu; pembe zambaklar zarafeti; sarı zambaklar ise mutluluğu ve canlılığı simgeler.
Baş ağrısı ve kulak ağrısını giderir. Öksürük ve bronşite fayda sağlar. Diş ağrılarını ve iltihaplarını giderir. Şişlikleri indirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri