İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
EGE BÖLGESİNDE TARIM
miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
İzmir'de 2020 yılı itibariyle istihdam edilenlerin % 58,4'ü hizmet, % 33,4'ü sanayi, % 8,2'si ise tarım sektöründe çalışmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
İzmir'in Ekonomik Yapısı ve Yatırım Olanakları Sayfası
Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Ege Bölgesinde Tarım
Bazı ürünlerin üretim miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Ege bölgesinde iklim koşullarının elverişli olduğu yerlerde fasulye, domates gibi turfanda sebze ve turunçgiller yetişir. Kavun, karpuz, nohut, patates, soğan gibi besinler de bu bölgede yetiştirilen sebze ve meyveler arasında yer alır.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İzmir'de, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bitki örtüsü görülmekte olup; ormanlık alanlarda kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, meşe, kestane, halep çamı, ardıç ile maki türleri bulunmaktadır.
Üzümün ana vatanı kabul edilen Manisa'da, Türkiye üretiminin % 85'i yetişir. Üzüm meyvesi de en önemli tarım ürünüdür. Manisa'da yetişen diğer meyveler ise şeftali, kiraz, kayısı,zeytin, badem, armut, ceviz, kestâne ve nardır. Manisa Meşhur kavun ve karpuzlarıyla Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Selçuk ilçesi toplam meyveliklerin alanı 2020 yılı sonu itibariyle 125.208 dekar'dır. Bu alanın %62'lik kısmında yağlık zeytin üretimi yapılmaktadır. Zeytinden sonra %13'lük bölümünde şeftali, %9'luk bölümünde mandalina, %5'lik bölümünde ise incir üretimi gerçekleştirilmektedir.
İzmir, Aliağa
Bazalt, Aldur Madencilik'in entegre tesislerinde, başta çatı malzemeleri ve yapı endüstrisi olmak üzere çeşitli sektörlerde ara madde olarak kullanılacak şekilde belirli ölçülerde işlenir ve değişik renklerde boyanır.
İzmir'de hem yüksek rakımlı bölgelerde hem de denize yakın sahil kesiminde, yetiştirmek için uygun armut türleri vardır. 12 ay dikilebilen tüplü armut türleri içinde aşılı tüplü santa maria armut ve naşi armudu öne çıkmaktadır.
Ege Bölgesi'nde İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyon, Uşak gibi kentlerde kayısı tarımı mevcuttur. Marmara Bölgesi'nde ise Ege Bölgesi'ne göre daha az olmakla birlikte Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Tekirdağ şehirlerinde kayısı yetiştirilir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Üretim Alanı: İzmir'in Torbalı, Bayındır, Kiraz, Ödemiş, Tire, Beydağ, Selçuk ilçeleri ve Aydın'ın tüm ilçeleridir. Sarı lop inciri, Ege bölgesinde Büyük ve Küçük Menderes havzalarında üretilmektedir.
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
İzmirin meşhur boyozu 2 çeşittir, birine yağsız boyoz. denir ancak ne ilginçtir ki içine daha çok yağ girer. Diğeri de klasik boyozdur. Bugünkü videomuz yağsız dediğimiz boyoz içindir.
İzmir'in 30 ilçesi bulunmaktadır. İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri