Zamirler, cümle içinde isimlerin yerlerini tuttukları için onların bulunduğu görevlerde bulunabilirler; özne, yüklem, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç olabilirler.
Cümlede isimlerin haricinde zamirler, sıfatlar, fiilimsiler, tamlamalar, ikilemeler özne olarak kullanılabilir.
Zamir olarak saydığımız yukarıda geçen bazı kelimeler ismin yerini tuttukları zaman zamir olurlar. Bu kelimeler bir ismin önüne gelip ismi niteledikleri veya belirttikleri zaman sıfat olurlar.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Sözcük olarak cümle içinde isimlerin yerini tutabilen zamirler gibi sözcüklere getirilen kimi ekler de isimlerin yerine kullanılabilmektedir. İsmin yerine geçebilen bu eklere “ek halindeki zamirler” diyoruz.
İlgili 32 soru bulundu
“O dün oraya gitmiş.” (Mehmet) (parka) Bu cümledeki altı çizili sözcükler ise isim olmadıkları hâlde bu isimlerin yerine kullanılmış birer sözcüktür. İsimlerin yerini tutan, isimler gibi kullanılabilen sözcüklere zamir (adıl) denir.
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir. Yapı bakımından ise basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler, ek halindeki zamirler şeklinde çeşitlere ayrılır.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Bu kelimelerin sıfat mı zamir mi olduklarını anlamak için şu soruları sorarız: İsmin yerini mi tutuyorlar, yoksa ismi niteliyor ya da belirtiyorlar mı? Zamirler ismin yerini tutar; sıfatlar isimle birlikte kullanılır.
İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir.
Kişi adlarının yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz, onlar, bunlar gibi kelimelerdir. Örnek: Bu işi anca o yapar. Cümledeki eylemin, özne tarafından bizzat yapıldığını bildiren, vurgulayan zamir türüne denir. Kendi sözcüğünün iyelik eki almış haline diyebiliriz.
Yine de zamirleri bulmak için yapılması gereken en önemli şey elbette ki bir ismin yerini tutup tutmadığına bakmaktır. Eğer bir kelime bize herhangi bir ismin karşılığını verme niteliğindeyse yani bir ismin yerini tutup tutmadığı görülüyorsa o kelime zamirdir.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Gramerlerimizde, öznenin, “yüklemin bildirdiği işi yapan, yapılan işten etkilenen ya da yüklemin bildirdiği durumda olan cümle unsuru” olduğu söylenir. Özneyi bulmak için yükleme KM veya NE soruları sorulur. Bir başka deyişle, yükleme sorulan KM veya NE sorularının cevabı, özneyi gösterir.
Zamirler başlığı altında ilk olarak kişi zamirleri olarak bilinen yani özne zamirleri denilen zamir çeşidi bilinmelidir. İşte bu kişi zamirleri ismin yerini tutan ben, sen, o, biz, siz, onlar gibi ifadeleri kapsamaktadır. Görüldüğü gibi özne zamirleri kurulan bir cümlede eylemi yapanın kim olduğunu bildirmektedir.
Eğer özne belirtilmemişse inceleyecek bir şey de yok demektir; yani cümle öznesizdir. Geçişsiz fiillerin edilgenleri yapıldığı zaman özne hiçbir şekilde belirtilememektedir. Girilmez, Durulmaz gibi cümlelerin öznesi yoktur” (Demir - Yılmaz 2003: 209-210). gerekmektedir.
Sıfatlar daima isimden önce gelir ve. onları niteler ya da belirtir. İsmin olmadığı yerde ismin. yerini tutan sözcüklere ise zamir denir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelimelerdir. 📌Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Adların, ad öbeklerinin, bazen de cümlelerin yerini tutan ve ad gibi kullanılan sözcüklere adıl ( zamir ) denir. Adıllar, yerlerini tuttukları varlıklara ve tutuş özelliklerine göre beşe ayrılır: Kişi adılları, işaret (im) adılları, belgisiz adıllar, soru adılları, ilgi adılları.
Sıfat= parası olmayan adama " herhangi bir sıfatı olmayan herifin teki " felan denir.. Zamir= Arabistanda, emir'in yaptığı zam'a Zamir denir.
Cümle içindeki isimlerin yerini soru yoluyla tutma görevi olan zamirlere soru zamiri adı verilmektedir. ''Ne” ve “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı” gibi soru kelimeleri, cümle içinde soru zamiri olarak kullanılmaktadır. Örnek: Buraya nereden taşındınız? Senden başka neyi var ki?
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir.
Şey sözcüğü hem sözlü hem de yazılı iletişimlerde sıkça kullandığımız kelimelerden biridir. Bu kelime cümle içerisinde kullanıldığında zamir görevini üstlenmektedir. Şey kelimesi zamir türleri arasında bulunan belgisiz zamir olarak karşımıza çıkmaktadır.
2012/12'de rastlanır: isimlerden, şart kipinden yapılan yüklem görevindeki gövdeden sonra II., III. tekil şahıs zamirleri (sen, ol) gelir. Tam olarak bu kullanılışa sahip şahıs zamirleri kendi gerçek anlamında değil, çekim eki görevinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri