ZARAFET DOĞRU YAZIMI Bazıkişilercekullanılan "zerafet"yazımı ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazımı, 'Zarafet' şeklinde öne çıkar. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken kelime içerisindeki sesli harflerdir. Genel olarak ise hoşluk, güzellik ve incelik gibi anlamlara gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır.
İnce davranış gösterme, nezaket, zarafet manasına gelir. Zarafet kelimesi, çok uzun yıllardan beri ince, kibar, hoş ve güzel kişileri simgelemek için kullanılıyor.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"tıraş"tır.
İlgili 28 soru bulundu
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
Zarafet, genellikle kadınlara yakıştırılan bir kavram. Çünkü zarif olmak, kadınların doğası gereği sahip olduğu bir özellik. Bu, elbette ki erkekler zarif değildir, anlamına gelmiyor. Nezaket kurallarına uyan, yaşamında insanlara değer vermeye ve saygı göstermeye önemli bir yer ayıran herkes, zarafet sahibi olabilir.
Zariflik Ne Demek? Zariflik ise Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "Zarif davranış veya zarif olma durumu, zarafet" olarak tanımlanmaktadır.
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfa(t) ظرافة “zariflik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve güzel idi, hoş göründü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
Birinin ne kadar kibar olduğunu anlatmak için kullandığımız sözcüğün temel anlamı aslında deneyimsiz, toy anlamına gelmekte. Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek...
Ayrımcılık ve Nefrete Karşı Şiddetsiz İletişim: Ahbap bir birleştirme hareketidir. Gücünü, cinsiyet, dil, din, ırk, siyasi düşünce ayırt etmeksizin her insanla eşit dayanışma anlayışından alır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Oratoryo (İtalyanca: Oratorio), 16. yüzyılın ikinci yarısında Roma'da ortaya çıkan, hem kiliseyle, hem de tiyatroyla ilgili müzik türü.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
TDK'ya göre eşek kelimesinin doğru yazılışı "eşek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
Zarafet kelime anlamı olarak konuşma, çekicilik, duruş ve davranışlarla hoşa gelen, hoşa gidilen, beğenilen anlamına gelmektedir. Kişinin başkalarına olan davranışlarında göze çarpan zarafet, öncelikle kendine davranış biçimidir. Kendine karşı olumlu, kibar davranan kimse, çevresine karşıda zarafet sahibi görünür.
Eğitim Yazar Gökhan Dumanlı, Open Stage Sektörün En İyileri Ödül Töreni'nde Türkiye de bir ilk olan Zarafet Akademi'nin kurucusu olma ve eğitim dünyasına sağladığı katkılardan ötürü Sektörün En İyisi Ödülü'yle taçlandırıldı.
Nezaket (Nazik olmak); zorunluluk olmadan, kişinin aldığı terbiye sonucu geleneklere uygun, hoşgörülü, saygılı, barışçıl ve dürüst davranışın ifadesidir. Zarafet-İncelik (Zarif olmak); davranışın, tutumun , görünüşün, duygu ve düşüncelerin zarif ve ince olmasıdır.
Türk Dil kurumuna göre eşek kelimesinin doğru yazılışı eşek şeklindedir. Yapılan hatalı yazım ise eşşek şeklinde olmaktadır. Türk Dil kurumuna göre kelimelerin yazılışı belirli kurallara göre yapılmaktadır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri