Terim ve çoğulu Grekçe: χαρίσματα (karizmata) Grekçe: χάρις (charis) kökünden türemiştir, "zarafet" veya aslında "cazibe" anlamına gelir.
Zarafet kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte olup, anlamı “hoşluk, güzellik, incelik” demektir. Kişinin söylem, tavır ve hareketlerindeki incelik iş hayatını, sosyal çevresini, cemiyet hayatını şekillendiren, ona karşı saygı oluşturan bir meziyet, bir sıfattır.
Zarafet, genellikle kadınlara yakıştırılan bir kavram. Çünkü zarif olmak, kadınların doğası gereği sahip olduğu bir özellik. Bu, elbette ki erkekler zarif değildir, anlamına gelmiyor. Nezaket kurallarına uyan, yaşamında insanlara değer vermeye ve saygı göstermeye önemli bir yer ayıran herkes, zarafet sahibi olabilir.
Zerafet kelimesi, insanlara karşı nazik davranan, nezaketli ve hoşgörülü kişilere denir. Aynı zamanda abartıdan uzak, sade ama duruşu ve şekli ile dikkat çeken nesneler için de bu kelime tercih edilir. Zariflik, zarif davranış ya da zarif olma durumu ve zarafet şeklinde de tanımlanır.
İlgili 18 soru bulundu
Zariflik Ne Demek? Zariflik ise Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "Zarif davranış veya zarif olma durumu, zarafet" olarak tanımlanmaktadır.
14. yüzyıldan beri kullanılmakta olan zerafet, güzel ve alımlı olmak anlamına gelir. Her zaman herkese karşı kibar ve nazik olan zarafet sahibi kişiler ise zarif olarak nitelendirilir. Divan şairlerinin kaside, tahmis ve gazel türündeki eserlerde en çok işlenen konulardan biri zarafet olmuştur.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
- Ziynet, süs.
incelik, güzellik, zariflik.
Bu sebeple de “kara kekik” olarak da anılmaktadır. Zahterin bitkisinin diğer adları kara kekik, zahter kekiği, zater, çıprıka ve taze kekiktir.
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfa(t) ظرافة “zariflik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve güzel idi, hoş göründü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Nezaket nazik olma, başkalarında saygılı ve incelikli davranma anlamına gelirken zarafet hoşa gider bir biçimde davranan anlamına gelmekte.
Gençler İçin Zarafet Kursu; haftada 1 gün 1 saatten 24 haftalık bir program olup teorik dersleri ve uygulama eğitimlerini içinde bulunduran, doğru postür ve duruş kazanma, akıcı ve anlaşılır konuşma, etkili beden dili kullanımı, sofra ve topluluk adabı, aile ve arkadaş iletişimi konularını içeren bir eğitim programıdır ...
Nezaket, insanların birbirlerine zariflik, incelik ve ölçülü davranmaları veya birbirlerini incitmemek için gerekli özeni göstermeleri anlamına gelir. Nezaket, toplumda bireylerin birbiriyle olan gündelik ilişkilerinde uymaları gereken ölçülü davranış kurallarıdır.
Zarif olma durumu, incelik, zarâfet: Zürâfa bütün zarifliğini kaybetmiş, uzun boynu âdeta ip gibi incelmişti (Ahmet H.
Hanımefendi, TDK kayıtlarına göre kelimenin doğru yazılım şeklidir. Hanfendi ya da hanım efendi şeklindeki yazımlar hatalıdır. Doğru yazım; Hanımefendi.
Hoşluk, güzellik ve incelik anlamına gelen zarâfet; kāl ve tavırdaki güzel görünüş, hareketlerdeki âhenkdâr güzellik ve inceliktir. Her türlü kapıyı açacak olan yegâne anahtarımız sabır ve nezâkettir. Her ahlâkî güzellikte olduğu gibi nezâket ve zarâfette de en güzel örnek Peygamber Efendimiz idi.
Latafa, hem şirin ve hoş hem de soyut ve ruhani anlamına gelirken, letafetin sözlük anlamı güzelliktir. Letafet sahibi olan kişiler latif ve latife olarak nitelendirilir Ek olarak Latif ve Latife, ülkemizde en çok kullanılan isimler arasında yer almaktadır.
Nezaket (Nazik olmak); zorunluluk olmadan, kişinin aldığı terbiye sonucu geleneklere uygun, hoşgörülü, saygılı, barışçıl ve dürüst davranışın ifadesidir. Zarafet-İncelik (Zarif olmak); davranışın, tutumun , görünüşün, duygu ve düşüncelerin zarif ve ince olmasıdır. Zarafet ve incelik, nezaketten biraz daha üstündür.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
Arşimet noktası, Arşimet'in "bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım" sözüne istinaden kullanılan, çürütülemeyecek kadar kesin konular hakkında konuşurken dayanak noktası anlamında kullanılan bir terimdir.
Ziraat ile eş anlamlı olan sözcükler çiftçilik, tarıng, tarım ve ekincilik olarak bilinir.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri