Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Motor marş bastıktan ve çalışmaya başladıktan sonra bile hala yağ ışığı sönmüyorsa motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. motorda yağ kalmamıştır yada yağ pompası çalışmıyordur.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
Aracı sürekli çok yüksek devirde kullanmak motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Motorda bulunan yağ seviyesinin çok yüksek olması motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Aracın yağ pompasında oluşan arıza motorun yağ eksiltmesine neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Motor Gürültüsü: Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engelleyebilir ve bu da motorun daha yüksek bir gürültü seviyesi oluşturmasına neden olabilir. Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir.
Yağ pompası tıkanırsa yağ basıncı oluşmadığından dolayı yağlanma tam olarak gerçekleşmez. Yani, aşınma artar ve partiküller pompayı daha çok tıkar. Motor yağ seviyesinin sürekli olarak yeterli düzeyde olması gereklidir. Aksinin yaşandığı durumlarda pompa sürtünmesi artacak ve aşınma sürecini hızlandıracaktır.
Motor bloğundan ayrılan yağ pompası, sökülerek tamir ve bakımı yapılabilir. Eğer pompada fiziksel bir hasar yoksa muhtemelen sadece pompanın üzerindeki yağ tortularının temizlenmesi yeterli olacaktır. Tamir ve bakımı yapıldıktan sonra motor bloğu üzerinde çıkarılan yere geri takılır ve motor tekrar toplanır.
Araç kullanımı sırasında yağ göstergesi yanıp sönüyorsa araç hemen durdurulmalıdır. Aracın yağı kontrol edilir. Aracın yağ seviyesi düşük ise yağının tamamlanması gerekmektedir.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Aracınızın motoru, motor bloğunda zaman içinde oluşan aşınmalar sonrası kurum yapabilmektedir. Motorun içinde biriken kurumdan dolayı motor bloğunda yer alan diğer parçalar da zarar görmektedir. Yağ pompası da bu durumda sürtünme ve aşırı ısınmadan dolayı arızalanabilmektedir.
Yağ Pompası Tıkanırsa Ne Olur
Aracınızın yağ pompasının tıkanması halinde motor ve motor bloğundaki hareketli aksamlar tam olarak yağlanamayacak ve mekanik aksamlarda sürtünme kaynaklı aşınmalar oluşacaktır.
Motor yağınız, motor içerisinde hareket ederken kirletici maddeleri toplar. Ancak zamanla bu kirleticiler, oksijene ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları için yağı bozmaya başlayabilir. Yağ bozulurken oksitlenir, bu da yağın kimyasal yapısını değiştirir ve onu daha az etkili ve daha “çamurlu” hale getirir.
Yağ olduğu Halde Yağ lambası Neden Yanar
Yağ müşürü ve müşüre giden tesisat kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer araç yüksek kilometrede ise bu arıza genelde yağ pompası kaynaklı oluyor. Yağ pompasının basıncı düştüğü için motorda yağ olsada göstergede motor yağı ikaz lambası yanıyor.
Sarı yağ lambası yandığında hızlıcı eksilen yağın tamamlanması gerekir ve aracın silindir kapağı, krank keçeleri, karter tapası, turbo bağlantıları gibi yağ kaçağı olabilecek bölümlerin kontrol edilmesi gerekir. Sarı yağ lambası, motorda yağlama sorunları olduğu konusunda sizi uyarır.
Yağ Basıncı Uyarı Işığının Yanmasının Olası Nedenleri Motora koyulan yağ seviyesi düşük olabilir. Yağ ölçüm çubuğunu çekerek yağ seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi normalse yağ müşürü ya da yağ pompası arızalanmış olabilir. Ya da gösterge paneli lambası arızalanmıştır.
Yağ pompası hareketini eksantirik kam milinden alır. Kullanılan pompa tipleri değişkendir.
Bazı araçlarda yağ pompası motor bloğunun içinde yer alıyor. Bazı araçlarda ise motor bloğunun dışında yer alabilir. İlk olarak aracın yağ pompasının nerede olduğunu öğrenmek gerekir. Yağ pompası motor bloğunun içindeyse, motoru çıkarmakla işe başlanır.
Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aracınızın yağ lambası yanıyorsa en kısa zamanda bir tamirciye götürüp kontrol ettirmelisiniz.
Motorun hareketini etkileyen bu parçacıklar aracın performansını etkiler. Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur.
Düşük yağ basıncı uyarı ışığının yanmasının en yaygın nedeni düşük yağ seviyesidir. Arızalı bir yağ pompası, toplama borusu, tıkalı yağ filtresi veya dahili bir yağ sızıntısı da buna neden olabilir. Kötü bir yağ basıncı sensöründen veya hatalı kablolamadan kaynaklanan yanlış bir alarm olabilir.
Araçların yağ filtreleri belli periyodik aralıklar ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yağ filtresinin değiştirilmemesi durumunda motor yağının temizlenmemesi ile beraber tortular ve kir maalesef motorda kalıcı hasarlara neden olarak maliyeti son derece yüksek olan hasarlara sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri