b) Zararsız Atıklar: Bu grupta yer alan atıklar zararlı atıklardan farklı olarak, doğada herhangi bir zararda bulunmayan organik veya inorganik atıklardır. Bu grup atıklar içerisinde ambalaj atıkların yanında, inşaat atıkları, camlar, kağıtlar ve plastikler yer almaktadır.
TEHLİKESİZ ATIKLAR:
Atık kağıt, karton, plastik, cam, metal ve benzeri kompozit atıklar, kontamine olmamış ambalaj atıkları (Geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olan atıklar) Süprüntü, ıslak mendil vb. geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olmayan atıklar.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Özel Atıklar
Endüstriyel atıkların tehlikeli ve zararlı özellik taşıyanları, tehlikeli atık olarak adlandırılır. Rafineriler, enerji santralleri, oyuncak endüstrisi, ilaç fabrikaları bunlardan bazılarıdır. Nükleer reaktör işlemleri, tıp araştırmaları, askeri ve sınai etkinlikler gibi kaynaklardan üretilen atıklardır.
İlgili 44 soru bulundu
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Geri dönüştürülebilir atıklar (karton, cam, metal ambalaj atıkları) Evlerden çıkan tehlikeli atıklar (piller, boya kutuları, ampuller vb.) Ticari ve kurumsal atıklar (iş yerleri, okullar ve diğer kamu binalarından gelen atıklar) Bahçe, hal ve pazar yeri atıkları (yeşil atıklar)
“13-Yağ ve Sıvı Yakıt Atıkları” kapsamında tehlikeli atık olarak tanımlanmaktadır. Atık yağlara atık kodu verilirken oluşum kaynağına göre bu başlıklar altındaki kod numaralarına bakılır ve uygun kod numarası belirlenir.
Organik Atıklar Sebze-meyve artıkları, çay-kahve posaları, yumurta kabukları, kuruyemiş kabukları vb. Geri Dönüşemeyen Atıklar Islak mendil, sakız, tatlı, kürdan, porselen tabak, porselen bardak, süprüntüler vb.
Bitki ve hayvan kaynaklı atıklara organik atık denir. Genelde ev gibi yerleşimlerden çıkan atıkların çoğu bitki ve hayvan kaynaklı atıklar yani organik atıklardır. En yaygın organik atık örnekleri meyve, sebze, arpa, çavdar samanı atıkları, dökülmüş ağaç yaprakları ve arıtma çamuru gibi atıklardır.
Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb. Ancak porselen atıklarını cam olarak değerlendiremeyiz! Cam ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra cam atık olarak nitelendirilirler. Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb.
Organik atık ya da biyoçözünür atık, bitkilerden veya hayvanlardan gelen doğal bir atık türüdür. Bu atıklar biyobozunur plastikler, gıda atıkları, yeşil atık, kağıt atıkları, gübre, insan atıkları, kanalizasyon ve mezbaha atıkları gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkar.
Merhaba; Evet.Evsel atıktır.
Temelde 3R (Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür) prensibi olarak adlandırılan bu hiyerarşik yaklaşım atık üretiminin büyük miktarının baştan azaltılması gerektiği anlamına gelmektedir ve sırasıyla diğer seçeneklerin azalarak tercih edilmesi üzerine şekillenmektedir.
Atık; kullanılmış, artık istenmeyen, çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir.
Çöp, içinden kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde geri kazanımı veya geri dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeye denmektedir. Yeniden bir kaynak olarak ya da malzeme olarak kullanılması mümkün değildir.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri