Çok sayıda pişirme tekniği olmakla birlikte, zargana balığının en bilinen ve lezzetli hali, tavada mısır unu ile kızartılarak pişirilen halidir. Zargana çok yağlı bir balık türü olmadığından fırında ya da ızgarada pişirilirse kurur ve lezzetini kaybeder.
Zargana denince uzunluğu 30 cm'ye kadar çıkan ince uzun olan ve bolca tüketilen tür ile de karıştırıldığını belirten İlemin, "Ancak Akdeniz Zarganası'nın pek bir ekonomik değeri bulunmuyor. Bu tür Mızrak Balığı olarak da adlandırılıyor. Avlanılan bir tür değil. İnsanlara da hiçbir zararı yok" diye anlattı.
Zargana Balığı Kılçıklı Mıdır? Zargana balığı birçok balık türünde olduğu gibi kılçıklı balık türlerindendir. Temizlenme aşamasında kolay bir şekilde kılçığı alınabildiği gibi pişirdikten sonrada kolayca kılçığı ayrılabilmektedir.
Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Tam bir fosfor deposudur.
Zargana dondurulmuş olarak her mevsim bulunabileceği gibi genellikle sonbahar aylarında taze olarak tüketilmelidir. Özellikle ekim – kasım aylarında taze olarak tüketilecek zargana, içerisinde yüksek miktarda fosfor barındıracağından hamile kadınların besin ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Detaylı Ürün Bilgisi : Tüm sularimizda yasayan zarganalarin agirliklari ortalama 200-300 g, boylari ise 40-60 cm arasindadir. Ancak 80-100 cm arasinda ve 1 kiloya yakin olanlarina da rastlanir.
Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür.
Zargana faydaları denildiğinde ilk akla gelen balığın içerdiği fosfordur. Fosfor, göz sağlığı ve kemikler için oldukça yararlıdır. Diğer balık türlerinde olduğu gibi zarganada da, vücut için çok sağlıklı ve besleyici özel yağ asitleri bulunur. Böbrek faaliyetlerini düzenleyen işlevi bulunur.
Sargan ya da Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türü. 60–70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Bu balıkların nadir olarak ağlara takıldığına işaret eden Gezgin, 'Boyutundan dolayı bazı yerlerde bu balıklara zargana yerine, kılıç balığına benzetildiği için 'Akdeniz Kılıcı' denir. Ama, aslında bu balıklar zargananın büyükleri yani 'zargan azmanı' olarak geçmektedir' diye konuştu.
Zargana balığı, ülkemizde bulunan her denize rahatlıkla uyum sağlayabiliyor. Bu nedenle de bol miktarda bulunuyor. Zargana balığı, kemikli balıklara arasında yer alır ve daha çok Ege'de daha yaşar. Zargana balığının, Ilıman kıyı kesimlerde yaşamaları daha uygundur.
Yılan balıkları tüketilebilen bir besindir. Yağlı ve lezzetli olması talebi de arttırmaktadır. Ayrıca yılan balıkları ızgara veya kızartma şeklinde de tüketilebilmektedir.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Geleneğimizde kahvaltılarda tüketilen havyar, salata şeklinde de hazırlanabilmektedir ve artık sadece kahvaltıda değil, günün her saati adeta bir atıştırmalık gibi tüketilmektedir.
Helal balıkların sıralamasında balık bir gıda maddesine ilave edilmişse, bu eklenen parça balığın kullanılması için aşağıdaki kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekir: Balığın pulları vardır.
Zargana avına yeni başlıyor iseniz zargana topu 30 gr olan ürünü tercih etmeniz gerekir. Eğer bu alanda ilerleme kaydetmişseniz zargana topu 60 gr olan ürün ile devam etmeniz önerilir.
Uzmanlar, anne sütü alan bebeklerin balık tüketmesinde herhangi bir sakınca bulmamaktadır. Aynı şekilde gün içinde yoğurt yiyen bebekler, akşamında balık yiyebilir.
Torbada Saklama;
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Genellikle tavada pişirilen zargana, ızgara ve fırında buğulama olarak da yapılır.
Beden 0.20mm misinadan yapılır ve beden uzunluğu en fazla 90cm'i geçmemesi önerilir çünkü zargana yüzey su balığı olduğu için daha fazla bedeni uzatmanız avcılıkta işinizi azda olsa zorlaştıracaktır.
Zargana Topu Beyaz ,su üstü avları için özellikle zargana balığı avlamaya yardımcı
Marine edilen balıklar çıkarılır. Kesilen kafa kısmına balık sarılır, tüm balıklar için aynı işlem yapılır. Fırın tepsisine dik bir şekilde dizilir. Orta boy mantarların üzeri çizilir ve balıklarla aynı tepsiye koyulur.Balıklar 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Zargana balığı fosfor açısından çok zengin bir türdür. Zargana balığını yemli veya ipekle sürtme yaparak yakalayabilirsiniz. Yemli avlarda sinek kanca kullanılır. Balığın kendisini ya da hamsiyi yem olarak kullanabilirsiniz.
EFFE Renkli Zargana Avı İpeği Zargana İpek Turuncu İncecik iplerin yan yana getirilerek, 7 cm çapında O şeklinde dairesel bir yapı oluşturmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri