Eş anlamlı kelimeler aynı anlamı taşıdığı için anlamdaş olarak kullanılırlar. Zarif eş anlamlısı olarak genellikle şık, ince ve zarafetli kelimeleri kullanılır.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Belirteç ve zarf sözcüğü birbirine eş anlamlı olan sözcüklerdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
Zanlı kelimesi ile sanık sözcüğü eş anlamlıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir.
Bu sebeple de “kara kekik” olarak da anılmaktadır. Zahterin bitkisinin diğer adları kara kekik, zahter kekiği, zater, çıprıka ve taze kekiktir.
Az kelimesinin eş anlamlıları; azıcık, yetersiz, biraz, noksan, cüzi, kusurlu, kıt ve eksik olarak ifade edilebilir.
Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak Ozan kelimesinin eş anlamlısı 2 farklı sözcük üzerinden kullanılmaktadır. - Aşık, - Şair, Bu iki anlamı üzerinde Ozan kelimesini gün içerisinde aynı anlam eşliğinde değerlendirebilirsiniz.
Hakiki, bir şeyin aslı ve özü demektir.
Kainat, evren ve dünya sözcükleri cihan sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan kelimelerdir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre çehre kelimesinin gerçek anlamını taşıyan eş anlamlısı yüz sözcüğüdür. Yani yüz ile çehre aynı anlama sahip eş anlamlı kelimelerdir.
Türk Dil Kurumuna göre mükafat kelimesinin eş anlamlısı ödül kelimesidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman Kural sözcüğünün eş anlamlı olarak kaide ve nizam sözcükleri öne çıkmaktadır.
TDK'ya Göre Sorun Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu'na bakıldığında sorun kelimesinin eş anlamlısı olarak 'problem ve sıkıntı' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Örneğin öznel, subjektif; nesnel ise objektif anlamına gelir.
Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır. Yetim kelimesi ise Arapça yet'm (tek başına, eşsiz) sözcüğünden gelir. Öksüz ve yetim kelimeleri hem sıfat hem de isim olarak kullanılabilirler.
Nefes kelimesinin bilinen eş anlamları, soluk ve uçuktur.
Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Fazlanın eş anlamlısı olan sözcükler ise hayli, çok, okkalı ve ağır olarak bilinmektedir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Zırnık kelimesi için TDK'ya göre, 'metelik' sözcüğü eş anlamlı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ziraat ile eş anlamlı olan sözcükler çiftçilik, tarıng, tarım ve ekincilik olarak bilinir.
Arapça kökenli bir sözcük olan zuhur, zahir kelimesinden türetilmiştir. Zahir, hem görünen hem de dışta olan anlamına gelir. Zuhur etmek ise gizli bir şeyin aşikar olması ve ortaya çıkması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri