Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır. Yetkili Aygaz bayiniz çağırılmalı ya da 444 4 999 Aygaz İletişim Hattı aranmalıdır.
Doğalgaz kaçağı olduğu zaman kokusundan kaçak olup olmağını aslında çok kolay anlarız. Normal durumlarda doğalgazın kokusu olmamaktadır ancak gaz kaçağı olduğu zaman koku salgılanmakta böylece doğalgaz kaçağı olduğun salgılamış olduğu kokudan kolayca anlarız.
Bulaşık deterjanını bir su ile karıştırın ve köpürtün. Şüphelendiğiniz bağlantı noktalarına uygulayın ve gaz kaçtığını gösteren kabarcıklar olup olmadığına kontrol edin. Gaz kaçağı bulmanın en kesin yolu doğal gaz kaçak dedektörü kullanmaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın. - Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını (187 No'lu telefon) arayın. Ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110 No'lu telefon) arayın. - Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Daire/bina girişindeki doğal gaz giriş vanasını kapatınız. Dairenizin/ binanızın elektriğini kestiriniz. Bina sakinlerini uyarınız. Gaz içermeyen bir yerden İGDAŞ 187 Doğal gaz Acil Hattına haber veriniz.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Doğal Gaz Arıza Telefon Numarası Ücretli mi? Doğal gaz arıza telefon numarası olan Alo 187 tamamen ücretsizdir.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Gaz kaçağı halinde buzdolabında kullanılan R600a gazı ortama yayılabilir ve havada yoğunlaşarak patlayıcı bir karışım oluşturabilir. Bu durum ciddi yangın ve patlama riski oluşturabilir. Ayrıca buzdolabında gaz kaçağı meydana geldiğinde, bu gazın solunması sonucu zehirlenme belirtileri görülebilir.
Eğer kombinizin su basıncı sürekli olarak düşüyor ve kombi devreden çıkıyorsa bu durumda tesisatta kaçak var demektir. Kombi yeterli miktarda suyu içine alamadığı için devreden çıkmakta ve kombiye su basılana kadar devreye girmemektedir. Bu durum ise peteklerin soğumasına sebep olur.
LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılması için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün rafinelerde arıtılmasıyla veya doğal gazdan elde edilen LPG, çelik tüplere doldurularak tüketiciye sunulur.
Elektrik düğmelerine dokunmayın (açmayın, açıksa kapamayın). 6. Kıvılcım çıkarabileceği için ortamda telefon kullanmayın, çalarsa açmayın. 7. Sigara, kibrit-çakmak gibi açık alev kaynaklarını kullanmayın. 8. Gaz içermeyen güvenli bir yerden Doğal Gaz Acil 187'yi arayınız.
Ocağımdan Gaz Kokusu Geliyor/Gaz Kaçırıyor, Ne Yapmalıyım? Ocağınızdan gaz kokusu geliyor veya gaz kaçırıyorsa mutlaka ocak servisi çağırmalısınız. Ocak servisi gelene kadar ocağınzıın gaz bağlantı vanalarını kapatıp fişini çekiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri