incelik, güzellik, zariflik.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
görkem, gösteriş, şatafat, ihtişam.
engel, güçlük, zorluk.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
İlgili 20 soru bulundu
Ziyafet kelimesinin 3 eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlardan ilki şölendir. Bir diğeri ise resmi yemek olup 3. ve son eş anlamlısı da ikramdır. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Yok kelimesinden türetilmiş olan yokluk, bir şeyin ya da kimsenin var olmaması ve bulunmaması anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda fakirlik ile eş anlamlıdır.
Öykü kelimesi, hikâye kelimesi yerine en çok kullanılan sözcüklerden biridir. Hikaye kelimesinin bir diğer eş anlama geldiği sözcük ise kıssadır. Son olarak hikâye kelimesi olay kelimesi yerine de kullanılabilmektedir.
Garip, tuhaf ve normalinin dışında farklı olan demektir. Aslında kelimenin açıklamasında yer alan sözcükler aynı zamanda eş anlamlısıdır. Garip kelimesi tuhaf ile eş anlamlıdır.
Bu şekilde bakıldığında, ilk akla gelen anlamı ile yetersiz kiloda olan anlamındaki zayıf kelimesinin eş anlamlıları, sıska, cılız, çelimsiz, incedir.
Bu kapsamda; kabiliyet, beceri ya da kapasite yetenek ile eş anlamlı kelimeler arasında yer almaktadır.
Hasret kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'özlem' olarak karşılık buluyor.
GÜZEL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Hoş (Farsçadan dilimize geçmiştir.) Latif (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Cemil (Arapçadan dilimize geçmiştir.)
Sevinç kelimesini, tam olarak karşılayan birçok eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Neşe, coşku, şevk, şenlik, ferahlık, bayramdır.
eksik, eksiklik, kusur.
“Yüzü yabancı değil” sözünde “yüzü” sözcüğünün yerine “suratı, çehresi, siması” kullanılabilir ama, bu sözcüklere “-siz” yoksunluk eki getirilince başka başka anlamlar ortaya çıkar: “Yüzsüz”, “arsız” anlamında, “suratsız” “asık suratlı, abus” anlamında kullanılır.
Nefl kökünden türeyen nâfile kelimesi (çoğulu nevâfil) sözlükte “hak edilen miktara veya paya eklenen, ziyade, ilâve, fazlalık” gibi anlamlara gelir; ayrıca nefel ile eş anlamlı olarak “ganimet ve bağış” mânasında da kullanılır.
Gülünç kelimesinin eş anlamlısı olan ifadeler komik, matrak, eğlenceli, kepaze ve rezil ifadeleridir. Bu terimler sorunsuz bir şekilde gülünç kelimesi yerine kullanılabilir. Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler eğlenceli, komik ve matrak kelimeleridir.
Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Kainat, evren ve dünya sözcükleri cihan sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan kelimelerdir.
Görev kelimesinin eş anlamlısı vazife, işlev, misyon ve fonksiyon kelimeleridir.
Kelam, söz ve lakırtı kelimeleri anlam bakımından laf sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri