Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.
Tamah etmek, elindekilerle yetinmemek, başkasının parasına ya da servetine göz dikmek anlamına gelir.
Tamah etmek, başkasının parasına ya da malına göz dikmek, elindeki ile yetinmemek anlamına gelir. Bu fiilin paraya tamah etmemek şeklinde kullanıldığını da görürsünüz. Paraya tamah etmemek, paraya tenezzül etmemek anlamına gelir. Aza tamah eden kelimesi de az ile yetinen kişiler için kullanılan bir sıfattır.
sıf. ve i. (Ar. ṭama' “tamah” ve Fars. -kār ekiyle ṭama'-kār'dan) Tamah eden, mal, para vb.ne aşırı derecede istek duyan kimse, aç gözlü. i. Tamahkâr olma durumu, aç gözlülük: Her çektiğimiz tamahkârlığımızdan (Burhan Felek).
(Uludağ, 1991: 223) Çoğunlukla hırsla eş anlamlı kullanılan tama' (tamah) da sözlükte; “doymazlık, çok isteme, aç gözlülük” anlamındadır. Haris ve tamahkâr ise hırslı, açgözlü demektir.
İlgili 41 soru bulundu
Beyitlere göre tamah gösteren kişinin duru- mu, bedende hastalık, kendini ifade edememek ve aklî melekelerinin tam çalışamaması olarak açıklanabilir.
Az Tamah Çok Ziyan Getirir Atasözünün Anlamı Ne Demek? Sahip olduğu az miktarda bir şeye tamah etmeyen, onunla yetinip mutlu olamayan kimseler; her zaman hırsla giriştikleri kazanma uğraşlarında büyük kayıplara uğrayacaklardır.
herkes, "azla yetinmeyi bilen, elindekine râzı olan" anlamında kullanıyor. oysa "açgözlü", "doymak bilmeyen" gibi anlamlara sâhip. tam zıt mânâda kullanmaya başlamışız. ilginç...
TAMAHKÂR: Açgözlü. TAMAH ETMEK: Açgözlü davranmak, çok istemek. KANAAT: Elindekinden hoşnut olma durumu, yetinme, fazlasını istememe.
Hırs, sözlük anlamı itibarı ile arzu etme, ona aşırı derecede tutkun olma, sonu gelmeyen istek aç gözlülük demektir. Ahlakı bir terim olarak: Belli bir amaca erişme hususunda kişinin bütün benliğinin saran arzu ve istek.
Yeterli bularak daha çoğunu istememek, iktifâ etmek: Binânın içinde zaman zaman çok basit düzenlerle yetinen bu mîmârîye (…)
Bu deyim, genellikle bireylerin makul olanın ötesinde bir şey elde etme çabasının, sonunda hiçbir şey elde edememe ya da mevcut durumlarını kaybetme riski taşıdığını ifade etmek amacıyla kullanılır.
Minnet etme, boyun eğme: “Kimseye müdânâsı yok.” ѻ Müdânâ etmek (eylemek): Minnet etmek, boyun eğip yalvarmak: Geldim sana eyleyim müdânâ / Olursan eğer benimle hem-pâ (Şeyh Gālib – Ş.
[1] Elinde avucunda bir şey bulunmamakla birlikte küçük kazançları beğenmeyen kişi, büyük kazanç hayaliyle geçinir.
- Bir işi sonuna kadar götürmek, bu hususta direnmek anlamlarına gelmektedir. Örnek: Tıp alanında başarılı bir hekim olmak için hedeflerini belirleyerek, zor koşullar karşısında "sebat etmek" zorundasın. - Bir işi sonuna değin sürdürme, direşme şeklinde ifade edilmektedir.
Ritüel sözcüğü dilimizde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte de yer almaktadır. TDK bu sözcüğü "ayin" anlamıyla açıklamaktadır. Sözlükte ritüelin bir diğer anlamı da "adet haline gelen şey" şeklinde belirtilmektedir.
Öz Türkçe bir sözcük olan Yetinmek kelimesi ''yetmek'' fiilinden türetilmiştir. Dil devrimiyle birlikte hayatımıza giren ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan yetinmek kelimesi, elindekilerle mutlu olmasını bilmek, daha fazlasını istememek ve aza tamah etmek anlamına gelir.
edit: aza tamah etmeyen çoğu bulamaz başlığına yönlendirildi. (bkz: g.o.r.a.) doğru kullanım şekli budur. ayrıca çokta doğru bir atasözüdür.
Aşırı, güçlü istek anlamında kullanılan ihtiras kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre ikinci anlamı tutku olarak nitelendirilen kelime, isimdir. İki heceden oluşan ihtiras sözlük anlamı tutku ile yakın anlamlıdır.
başlığında “hırslı ve pinti insan her zaman zararlı çıkar” (Türkçe Sözlük 2005: 165) anlamıyla geçer. Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır.
ѻ Aç gözlülük etmek: Arsızca davranmak, gözü doymamak.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri'nin parasal bir ölçü'südür.
[1] Küçük de olsa bir iyiliğin değerini bilmeyen, ona karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi,daha büyük iyiliklerin değerini de bilmez; onlara karşı da duygusuz kalır.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
"Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun." Atasözünün Anlamı, emek verilen ve çaba sarf edilen işlerden elde edilen başarının, emeği veren kişiye ait olduğunu ve bu kişinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri