Zayıf bir kişi ise dengesiz, zayıf ve özeleştirel bir self hissine sahiptir. Bu açıdan çekingen bir kişi zayıf egoya sahiptir. Ama kibirli, narsistik bir kişide zayıf egoludur.
Zayıf ego, “bastırma yetisi zayıf olan ego” anlamına gelir. Dürtü kontrol zayıflığı vardır. Ona bir şekilde mani olunduğunda da kendisine hâkim olamaz (engellenme toleransı düşük).
Egoist olarak adlandırabileceğimiz kişiler kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Çoğunlukla 'ben' diyen bu kişiler ego dengesi sağlayamadığında bu durum çevreleri tarafından fark edilir. Çünkü ID ile süperego arasında denge kuramadıkları için aşırı davranışlar sergilerler.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
EGOİST İNSAN KENDİNİ BELLİ EDER
Fazlasıyla öfkeli, kindar ve kibirli olan egoistlerin konuşmaları genellikle “ben” kelimesi ile başlar. “ben istiyorum, ben yapıyorum, ben iyiyim, ben böyle düşünüyorum” cümlelerinin ardı arkası gelmez. Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler.
İlgili 30 soru bulundu
Gelin birlikte göz atalım... Aslan burcu: Abartıları seven ve kendisi söz konusu olduğunda kimseye söz hakkı tanımayan Aslan burcu ego denilince akla ilk gelen burçlardan biri.
Egoist kişiler benmerkezcidir. Bu yüzden olabildiğince gururlu, öfkeli, kibirli ve kindar olurlar. Kötü yanlarını iyiymiş gibi göstermeye çalışmak yerine bunlarla yüzleşmelidir.
Eric Berne'e göre insanlar arası ilişkilerde çocuk, anne-baba(ebeveyn) ve yetişkin olmak üzere üç ego durumu bulunmaktadır. Bireyler çevreleri ile kurdukları ilişkilerde itaatkâr olduğunda çocuk, otoriter olduğunda ebeveyn ve mantıklı olduğunda yetişkin ego durumu söz konusu olmaktadır.
Sağlıklı egosu olan insanlar, hayata olumlu bakar, yapıcı yaklaşırlar. Gerçekçi iyimserdirler. İç dünyalarını ve kendilerini saklama ihtiyacı duymazlar, şeffaftırlar.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar.
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
Özellikle kişinin kendini dinlemesi ve kendi benliğini Anlamaya çalışması ile alter-ego oluşur. Böylece birey özbenliği dışında farklı bir benlik yaratması ile beraber alter-ego ya meydana getirir. Birey bünyesinde birçok farklı benlik oluşturabilmektedir.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Derin olarak yerleşmiş olan, sosyal kalıplara uymayan, yaygın, ısrarlı, uyumsuz davranış örüntüsüdür. Genelde yaşamın çeşitli dönemlerinde uzun süreli zorlukların etkisiyle olur. Kendilerini karşısındakinin yerine koymakta zorlanırlar. Görülme sıklığı %6-9 oranındadır.
Pozitif EGO, Ben'imizin özellikleri ve armağanları doğrultusunda bize doğru düşünmeyi, doğru hissetmeyi ve doğru davranmayı sağlayan sağlıklı ''birey olma'' boyutumuzudur. Pozitif egonun amacı mutlu, huzurlu, doyumlu, yaratıcı ve üretken olmaktır.
Ego, kişilerin duygularında, düşüncelerinde ve davranışlarında kendini gösterdiğine göre bunun zararları da çoğunlukla sosyal hayatı etkilemektedir. Öncelikle kişinin kendisine zarar verir. Kendini diğer insanlardan üstün görmek, şüphesiz kişiyi yalnızlığa itecektir.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Ego (Benlik)
Saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin (toplumun normları, tabuları ve yasaları) dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir. Bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu (benliği) oluşturur.
Kişiliğin gerçekleştirilecek son bileşeni olan süper ego, zaman içerisinde egonun bir parçası olarak toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimleşme sonucu süper ego oluşur. Süper egonun iki tarafı bulunur. Birincisi vicdan, ikincisi ego ideali.
Egosu tavan yapmış olan insanlar düşer ibret alır, kalkar unuturlar. Ego sahibi insanlarla ilişkiler de yürümez. Kendilerinin eşsiz olduğunu düşünürler, haksızken bile haklı olduklarını iddia ederler. Onlara şöyle demek istersiniz; bu kadar ego sahibi olmak sevdiklerinizi ve çevrenizdekileri azaltıyor.
Nevzat Tarhan, “Egoizm bir davranış kalıbıdır. Narsisizm ise kişilik biçimidir. Her narsist egoisttir ama her egoist narsist değildir. Herkes zaman zaman egoist olabilir ama narsisist demek için diğer kişilik özelliklerinin de kişide olması lazım.
Narsist biri, kendisinden başka hiçbir bireye ihtiyaç duymadığını düşünür. Egoist biri ise başkalarıyla işbirliği yapabilir fakat kendini kayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri