Tıbben ciddî kabul edilen uyku apnesinin toplum içindeki yaygınlığı yüksektir. Uyku apnesi her ne kadar erişkinlerde, erkeklerde, horlayanlarda, menopoza girmiş kadınlarda, yaşlılarda ve kilolularda daha sık görülmekte ise de bu hastalık çocuklarda, genç kadınlarda ve zayıf insanlarda da tespit edilmektedir.
Uyku apnesi kısa ve kalın boyunlu kişilerde daha sık görülen bir hastalıktır. Genetik faktörlere bağlı olarak çene ve boğaz yapısı nedeniyle zayıf kişilerde bile uyku apnesine rastlanmaktadır.
Uyku apnesi her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. Ancak en sık rastlanan tipi obstrüktif uyku-apne sendromudur. Bu sendrom da her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, 40 yaş sonrası erkeklerde daha sık görülür. Kilolu, kısa boyunlu, alt çenesi geride olan erkeklerde bu durum daha sık görülür.
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Uyku apnesi, alınacak basit önemler sayesinde önlenebilir. Hastalık için değiştirilebilir risk faktörlerinden en önemlisi obezitedir. Uyku apnesi kilo verilerek %50 oranında azaltılabilir. Ayrıca, alkol ve uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmamak da rahatsızlığı azaltır.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır. Öncelikle uyku apnesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi planlamasının söz konusu faktörlere göre uygulanması gerekmektedir.
Uyku Laboratuvarında Tanı Konuluyor
Işık, “Alınan kayıtlarda hastanın saat başına düşen uyku apne sayısı bulunarak hastalığın şiddeti belirlenir. Eğer uyku apnesi sayısı saatte 5-15 arası ise hafif, 15-30 arası ise orta, 30'un üstünde ise ağır uyku apnesi olarak tanımlanır.
Uyku boyunca solunum yolu boşluğunun yutak bölgesindeki, anatomik yumuşak dokuların gevşemesi nedeniyle meydana gelen hava yolu daralması, hava akımı hızını arttırır. Dar bir pasajdan hızla geçen hava; üst solunum yolunun desteksiz dokularını (yumuşak damak, küçük dil gibi) titreterek gürültülü sesler ortaya çıkarır.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır.
Her yaşta görülebilirse de, en sık 40-65 yaşları arasında karşımıza çıkar. Uyku apne sendromu görülme sıklığının erkeklerde %4, kadınlarda %2 olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde 2-3 kat fazla görülür, kadınlarda ise menapozdan sonra sıklığı artmaktadır.
Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Uyku apnesi, özellikle iki-altı yaş arasında ve tüm çocukların yaklaşık yüzde 1-3'ünde görülür. Bademcik ve geniz etinin çocuğun vücut yapısına oranla daha büyük olduğu iki-altı yaş arası dönemde bu yapılar hava yolunu daraltır ve uyku apnesine neden olur.
Çünkü uyku apnesi görülen hastaların, yüzde olarak yüksek oranda kilo sorunu yaşadıkları görülmüştür.
Horlama veya uyku apnesi için en iyi pozisyonlardan biri yan yatmak. Smarr, "Birçok insan sırt üstü yatarken daha rahattır ama yan yatanlar daha az horlar, bu nedenle genellikle tavsiye edilir" diyor.
Uyku apnesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlı olarak uyku apnesi hafifler.
Apneik oksijenasyon metodunda endotrakeal tüpe (ETT) bir oksijen kanülü yerleştirilerek yüksek akımlı oksijen bir kanül aracılığı ile trakea karina seviyesinde verilmesi ile gerçekleştirilir. Apne testi esnasında hipoksi, hipotansiyon, asidoz, kardiyak aritmi, asistol meydana gelebilir.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
UYKU APNESİ EVRELERİ
Uyku apnesinin hafif, orta ve şiddetli evreleri mevcuttur.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dünyagöz Etiler'den Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri