Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.
Dini açıdan günümüzde Müslümanlığı benimseyen Zazalar Sünni ve Alevi olmak üzere iki kesime ayrılmışlardır. Zazalar; İran halkları ve İranî diller ile kültür ve dil bakımından çeşitli benzerlikleri barındırırlar.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Yakup'un on iki oğlundan Pallu ve Zara'nın bu dağlara geldiğine inanırlar. İncil'de açıklanan İbrani soyunun bir kolu olan Zara'nın bugünkü Sivas'ın Zara yani Koçgiri olduğunu düşünürler.
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir. Bunlar dışında Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Zazaca konuşan az sayıda Süryani nüfus da mevcuttur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor. Sıradan, herhangi bir özelliği olmayan, daha sonra hiçbir yerde adı geçmeyen bir kişi olarak “Zaza” adı, işte Tevrat'a bu şekilde geçiyor. Davud peygamberin krallığı Milattan Önce 1000-962 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşayan etnik grup. Anadolu'nun otantik etnik gruplarından olan ve arkaik İran dillerinden birini konuşan Zazalar doğu ve güneydoğu bölgesinin Murat, Yukarı Fırat ve Dicle nehir vadilerinde yerleşmiştir.
Zazalar, Anadoluda ve Mezopatamyada yaşayan, Türkler gibi Kürtler gibi bir halktır. dilleri ayrıdır. Din olarak kendi arasında Sünni Şii ve Alevi olarak mezheplere ayrılır. Zazalar kürt ve Türk görende vardır. Ancak bizler Türkleri ve kürtleri kardeşimiz olarak kabul ederiz.
Evliya Çelebi'ye göre Zazalar, Kürt
Evliya Çelebi, Bingöl Yaylası ve Çapakçur'a geldiğinde yörede gördüğü Kürt aşiretlerini sayarken bunlar arasında Ekrad-ı Zaza'yı (Zaza Kürtleri) sayar. Bu isimlendirmenin Osmanlı döneminde ortaya çıktığı ve bu dönemde yaygınlık kazandığı düşünülüyor.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
“Zazaların kökeni, ilkçağdaki Pers-Yunan savaşları dolayısıyla Anadolu'dan geçen Pers askerlerinin İran'a dönüşünde, bir kısmının bu bölgede kalıp yerleşmesine dayanır.”
ZAZA KADINLAR
Yörük kadınları gibi, cinsî temaslara pek düşkündür. Öteden beri taptığı parlak ve bol yıldızlı göklü yaylalarda, ay ışığına karşı neşeli ve şen kahkahalar salan ve boyu içinde kendisine eş arayan Türkmen kadınından Zaza kadınını ayırmak ve bunları aynı neslin kızları sanmamak onları tanımamak olur.
Zazaca, Farsça ve Kürt- çenin birbirine olan yakınlığı, biri diğerinin lehçesi veya alt dili olduğundan değil, akraba diller olduğundandır. Aynı şey, Kürtçenin bir Fars lehçesi olduğu görüşü için de geçerlidir.
Zaza veya Dımıli soyuna mensup birçok kabile ve aşiret bulunmaktadır.
Anadolu'nun kadim halklarından biri olan Zazalar, günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yerleşiktir. Bununla birlikte hem Türkiye'nin bazı büyük şehirlerinde hem de Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde göç ederek yerleşmiş önemli miktarda Zaza nüfusu bulunmaktadır.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunda bulunan Kuzeybatı İran koluna bağlı bir dildir. Zazalar tarafından Türkiye'nin doğusunda, Tunceli, Elâzığ, Çermik, Bingöl, Siverek, Erzincan ve Muş'un Varto ilçesinden oluşan üçgende ve Bitlis'in batısında Mutki ilçesi civarındaki köylerde yoğunlukla konuşulur.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
Zazalar Turani bir kavimdir. Zazalar Türklüğü Anadoluya getiren, öncü Horasan Türkmenlerindendir.
Zaza kelimesi tarihte ilk kez günümüzden 2500 yıl önce yani milattan önce 6. yüz yılda karşımıza çıkar. Pers kralı Dara'nın Behistun yazıtlarında zazana diye adlandırılan Çoğrafi bir bölge vardır. Bu bölge yukarı fırat bölgesini yani Tunceli, Erzincan, Elâzığ, Malatya ve Bingöl illerini işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri