Zebur, ilahi kitapların en küçüğü olup, yeni dini hükümler getirmemiştir. Bugün elde mevcut olan Zebur nüshaları, lirik söyleyiş ve ilahilerden, Allah'a övgü ve hikmetli sözlerden ve birtakım nasihatlerden meydana gelmiştir. Mezmurlar adıyla Eski Ahid'de yer almaktadır.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır. Kitabın "gökten indiricisi" olduğuna inanılan Kral Davud'a ithafen Davut'un Mezmurları da denir.
Zebur, Hz. Davut'a indirilmiş olan kutsal kitaptır. Kelime anlamı olarak yazılı şey ve kitap anlamlarına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de Zebur'dan bahseden ayetler bulunmaktadır.
Davut'a indirildiği söylenen Davut'un ilahilerini ve yakarışlarini anlatan bir kitaptır. Kitap ilahi tarzinda yazılmış.
Birincisi: Zebur'da şöyle bir âyet var: "Allahım! Fetretten sonra bize Sünneti ihyâ edecek olan zâtı gönder."(1) "Mukîmü's-Sünne" ise, ism-i Ahmedîdir.
İlgili 19 soru bulundu
Elbette yoktur. O halde Zebur'da bahsedilen bu zatın Efendimiz (asm) olmaması mümkün müdür? Kim insafla Zebur'un şu cümlelerine kulak verse, Efendimiz (asm)'ı anlattığını tasdik edecektir. Zira Zebur'un bu cümlelerinde anlatılan zatın sıfatlarının tamamı Peygamber Efendimiz (asm)' da mevcuttur.
Kuran-ı Kerim'de Zebur'un Hz. Davud'a gönderildiği şu şekilde ifade edilir: “... Gerçekten biz, peygamberlerin kimini kiminden üstün kıldık. Davud'a da Zebur'u verdik.” (İsrâ, 17/55).
Hristiyanlığın yayılmasından sonra da Lâtinceye çevrilmiştir. Ancak günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur'a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur'dan parçalar okumaktadırlar.
İslam inancında Zebur'un Tevrat'tan ayrı bir kitap olduğu kabul edilir. Çünkü Kur'an'da Tevrat, Zebur ve İncil'in isimleri ayrı ayrı zikredilmektedir.
Tevrat kitabı gibi Zebur'da yahudilere inen kutsal bir kitaptır. Yahudiler, Tevrat kitabından sonra kendilerine başka bir kitabın gelmeyeceğini düşünmekteydiler. Hz. Davut'a gönderilen Zebur ile yahudilere ikinci bir kitap inmiştir.
Zebur isimli kutsal kitap, Mezmurlar kitabı ismi ile de anılmaktadır. Zebur isimli kitaba Hz. Davud'a ithafen Davud'un Mezmurları ismi verilmiştir.
Zebur, Hz. Davut Peygambere, Kur-an Hz. Muhammed'e gönderilmiştir.
Tevrat: (Hz.
İsim anlamı: Kanun, öğreti.Diğer adları Ahd-i Atik, Ahd-i Kadim (eski ahit).İnsanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitaptır, Hz. Musa'ya indirilmiştir.
Bunlar sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim'dir. Kuran, Hz. Muhammed'e, Zebur Hz.
Tanak'ta yansıtılan Davud'un karakteri ve yaptıkları, onu Yahudi geleneğinin en önemli şahsiyetlerinden ve İsrail halkının en büyüklerinden biri yaptı. Kabala'da Davut, tarih boyunca dünyadaki Shekhinah'nın dayandığı arabanın dört ayağından biridir (diğer üçü Yahudilerin diğer ataları Avraham, İshak ve Yakov'dur).
Musa'ya levhalar halinde yazılı olarak bir defada toptan inmiştir. Zebur, Hz. Davud'a bir defada toptan indirilmiştir.
Musa aracılığıyla Yahudi halkına yolladı ama etkin olmadığı veya hahamlar onu değiştirdikleri için ardından Zebur'u Hz. Davut'a indirdi, fakat onun geçerliliği bitince Tanrı Hz. İsa aracılığıyla Hristiyan kavmine İncil'i verdi.
“Zebur 'dokun', Tevrat 'gör', İncil 'işit', Kur'an-ı Kerim 'oku' ile başlıyor''
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Bizim kitabımız Kur'an-ı Kerim Azimüşşan, biz Tevrat, İncil ve Zeburu okuyabilmemiz lazım mı, yoksa bize bunlar yasak mı? Bunları okumak dinimizde var mı açıklayabilir misiniz? Değerli kardeşimiz, Tevrat, İncil ve Zebur tahrif edildiği için, bu kitaplarla amel etmek caiz değildir.
Bize düşen de bu habere iman etmektir. İlk üç semavi kitap olan Tevrat, Zebur ve İncil, Kur'an-ı Kerim gibi lafzî ve nazım olarak mu'cize olmamasından, zamanla art niyetli ve dessas adamların eli ile tahrife uğramıştır. Bu yüzden hükümleri, Kur'an'ın gelmesi ile iptal edilmiştir.
Zebur→150 bölüm 1378 syf. İncil→464.
İslam inancına göre değiştirilmiş 3 kitap vardır. Tevrat (Yahudilik tarafından değiştirilmiştir), Zebur (Yahudilik tarafından değiştirilmiştir), İncil (Hristiyanlık tarafından değiştirilmiştir). Değiştirilmeyen tek kitap ise Kur'an'dır.
Dâvud'a inen Zebur'un sûrelerinin her biri" anlamlarına gelir. Mezmur "yazılmış" manasına gelen kitap anlamındadır. Büyük bilgin Zeccac, Zebur'un "Hikmetli kitap" manasına geldiğini; Âl-i İmran, 3/184 ayetindeki "Zebûr" kelimesinin "menetmek" manasına gelen "Zebr" kökünden olduğunu açıklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri