Zebur içinde genellikle, Hz. Dâvud'un duaları ve ilâhîleri yer almaktadır. İbranice olan asıl metni ise manzumdur. Doğruluğu terk eden, ahlâkî kaideleri tanımayan, kötülük ve günah içinde yüzen Yahudi kavmine Allah yolunu göstermek için nâzil olmuştur.
Zebur kutsal kitaplar içerisinde en küçük olandır. Bu kitap diğer kutsal kitaplar gibi dini hükümler getirmemiştir. Günümüze kadar gelmiş olan Zebur nüshalarında ilahiler ile lirik söyleşiler vardır. Bunun yanında Allah'a övgüler ilahi sözler ve nasihatler da bulunmaktadır.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
Zebur, indirilen ikinci kutsal kitaptır. Diğer adı Mezmurlar olan kitap, melodik okunan söz anlamına gelmektedir. İbranice olarak yazılmıştır. Doğru yoldan uzaklaşan, ahlaki değerleri hiçe sayan, kötülükleri ve günahları çok olan Yahudi kavmine gönderilmiştir.
Birincisi: Zebur'da şöyle bir âyet var: "Allahım! Fetretten sonra bize Sünneti ihyâ edecek olan zâtı gönder."(1) "Mukîmü's-Sünne" ise, ism-i Ahmedîdir.
İlgili 29 soru bulundu
Eski Antlaşma (Tevrat-Zebur) (39 kitap)
Genelde Musa'nın beş kitabı olarak bilinir.
Davut (M.Ö. 1010-940), İslâm inancında İsrailoğulları'na gönderilen ve kendisine Zebur verilen peygamber olarak tanımlanmıştır. Yahudi inancında Kral olarak kabul edilen Davut, Kitab-ı Mukaddes'te “David” ismiyle anılır.
Hz. Davud, Allah'ın İsrailoğullarına gönderdiği peygamberlerden biridir. Kendisine ilâhî kitaplardan Zebur verilmiştir.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Hristiyanlığın yayılmasından sonra da Lâtinceye çevrilmiştir. Ancak günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur'a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur'dan parçalar okumaktadırlar.
Tevrat, bugün yaşayan dinlerin en eskilerinden biri olan Yahudiliğin kutsal kitabıdır.
İslam inancında Zebur'un Tevrat'tan ayrı bir kitap olduğu kabul edilir. Çünkü Kur'an'da Tevrat, Zebur ve İncil'in isimleri ayrı ayrı zikredilmektedir.
Kuran'da ve hadislerde Davut, bir İsrail kralı ve Allah'ın bir peygamberi olarak kabul edilir.
Davud'a verilen ilahî kitap kastedilir51. “Davud'a da Zebur'u verdik.” (Nisa 4/163; Đsra 17/55) “Şu kesindir ki biz Zikir'den (Tevrat/Levh-i mahfuz) sonra Zebur'da da “Dünyaya salih kullarım varis olacaklar. Dünya onlara kalacak” diye yazmışızdır” (Enbiya 21/105) ayetlerinde zebur kelimesi, genel anlamda Hz.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Tevrat. Tevrat Tanah'ın ilk beş bölümüne verilen isimdir. Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Tevrat'ın ilk kitabının birinci bölümünün ilk ayetinde şu cümleyi okuruz: “Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı.” (Yaratılış 1:1) Bu ayette, üzerinde düşünmemiz gereken bir konu mevcuttur. Tanrı, yeri ve göğü yaratmadan önce ne vardı?
Kutsal kitapların hepsinde de geçmiş peygamberlerden ve yaşadıkları tecrübelerden bahsedilmektedir. Kur'an'a göre bu peygamberlerden birisi de İsa (as)'dır. Tevrat'ta ismi geçmeyen İsa (as), Yahudiler tarafından peygamber olarak kabul edilmemektedir.
Kur'an'da Hz. Davud'a İndirilen Kutsal Kitaba Verilen Ad: Zebur | Cuma Sohbeti (36. Bölüm) - YouTube.
Ahd-i Atîk'e göre Dâvûd, Yahuda sıbtının ileri gelenlerinden ve Beytülahm'de (Beytlehem) ikamet eden Yesse'nin oğludur (Rut, 4/22; I. Samuel, 16/13).
Muhtemelen ilk olarak İbranice yazılmıştır. Markos İncili temel alınmıştır.
Tevrat ve Kur'an'da Hz. Ya'kūb'un (İsrâil) çocuklarına ve onların soyundan gelenlere verilen ad. Hz. Dâvûd tarafından öldürülen ünlü bir savaşçı.
Dini kaynaklara göre Süleyman, Kudüs yakınlarındaki Gazze şehrinde doğdu. Davud'un on dokuz kadar oğlu vardı ama Tanrı, Davud'un oğulları arasından Süleyman'ı kendisine varis kıldı. Ayrıca kutsal kitaplara göre dünyaya gelmiş en zengin insan ve peygamberdir.
Kudüs'teki Zion Dağı'nda, yirminci yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan Dormition Manastırı yakınlarında yer alır. Mezarın, bir Bizans kilisesi veya geç Roma Dönemi Sinagogu olarak kabul edilen eski Hagia Zion'un kalıntılarının zemininde yer aldığı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri