Böcek ısırığının olduğu bölge su ve sabunla yıkanmalıdır. Bu bölgeye buz uygulaması yapılarak ağrı ve kaşıntının azalması sağlanabilir. Böcek ısırmalarında gelişen kaşıntıyı engellemek için antihistaminik ilaçlar ve merhem kullanılabilir. Ağrıyı önlemek için ise ağrı kesici alınabilir.
Böcek ısırığı ve sokmalarının ardından söz konusu bölge sabun ve ılık su yardımıyla iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından kolonya veya antiseptik bir madde yardımıyla bölge dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonun önlenmesi açısından önem taşır. Eğer şişlik söz konusu ise buz kompresi uygulanabilir.
Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Ilık su ve sabun ile bu bölgeyi temizlemeniz yeterlidir. Böcek ısırığı olan bölgede şişlik oluştuysa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hem de kaşıntıyı geçici olarak dindirmeye yardımcı olur. Ancak kaşıntı geçene kadar ısırık olan bölgeyi kaşımamaya dikkat etmelisiniz.
Geniş lokal reaksiyonlar; böceğin soktuğu alanda başlar. Ancak 12-24 saat içinde genellikle 20 cm'yi aşan bazen de tüm kolu ya da bacağı kaplayan ödem, kızarıklık ve ısı artışına sebep olur. Geniş lokal reaksiyonlar 5-10 gün içinde azalır.
İlgili 35 soru bulundu
Ağrı şiddetinde, kızarıklığın boyutunda artış ve ateş Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemiş ise böcek ısırması tehlikeli bir boyuttadır ve mutlaka hastaneye başvurulması gereklidir.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
SİVRİSİNEK: Sivrisinek ısırıklarında genellikle ısırılan bölge sert bir hal alarak kaşınıyor. Bölgeye baktığınızda birden fazla ısırık görebilirsiniz. ATEŞ KARINCALARI: Özellikle yaz sezonunda ortaya çıkan ateş karıncaları zehirli olduklarından ısırdıkları bölgede yoğun ağrı gözükebiliyor.
Kene, örümcek, sivrisinek, arı sokması ve ısırmasına karşı en iyi yöntemlerden biri soğuk suyla yıkamak yıkamak. Kalamin losyonu, reçetesiz satılan bir hidrokortizon kremi veya topikal bir antihistamin de kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bu karışımda banyo yapmak da etkili bir tedavi olacaktır. Not: Bu tedavi açık bir yara varsa asla kullanılmamalıdır. Dondurucudan çıkarılan buz temiz bir beze sarılarak böcek ısırığının üzerine konur. Bu işlem kaşıntının giderilmesine yardımcı olacaktır.
Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb. ). Yaralının yaşam bulguları izlenir. Tıbbi yardım istenir (112).
Arı sokması; en sık karşılaşılan böcek ısırması türlerinin başında gelir. Arı sokmasının başlıca belirtileri ise arının soktuğu bölgede hissedilen acı, şişlik ve kızarıklıktır. Bal arılarının iğnesi dikenli bir yapıya sahiptir ve vücuda temas ettiği zaman bölgede kalır.
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Sineğin ısırdığı alanı beyaz sabunlu su ile yıkamak ve sonrasında oksijenli su, tuzlu su ya da limon sürülmesi, kaşıntının daha hızlı bir biçimde giderilmesi ve şişliğin oluşmaması için etkilidir. Bununla birlikte ciddi durumlarda doktorun vereceği ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.
Görünür yerlerde olan tek tük ısırıkların sivrisinek ısırığı olma olasılığı daha yüksektir. İki böcek tarafından ısırığı da bir, iki hafta içinde geçme eğilimindedir.
- Romatizma ağrılarına iyi gelen sarı kantaron yağı aynı zamanda böcek ısırıklarına da iyi gelir. Böcek ısırığı olan yerlere bir kaç damla sarı kantaron yağı damlatılarak bölgenin yağı emmesi sağlanır. Sarı Kantaron Yağı Ne İşe Yarar? Sarı kantaron yağı çok fazla faydası olan yağlardan bir tanesidir.
İnsanlar böcek ısırması veya sokmasına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Hayatı tehdit edici bir alerjik reaksiyon (anafilaksi), derhal tıbbi müdahale gerektiren belirtiler üretir. Acil tedavi olmadan, anafilaksi ölümle sonuçlanabilir.
STİLEX deriye uygulandığında, lokal olarak antialerjik (alerjiyi giderici), antienflamatuar (iltihabı giderici), antipruritik (kaşıntıyı giderici) ve anestezik etki gösterir. STİLEX, güneş yanıkları, böcek sokmaları, ürtiker (kurdeşen), kaşıntı ve birinci derece (hafif) yanıklarda kullanılır.
Doç. Dr. Tepetam, bazı kişilerde sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra 8-10 saat içinde bu ısırıkların kötüleştiğini ve "skeeter sendromu" olarak adlandırılan ve 10 santimetreye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığını, bu şişliklerin 3 ila 10 gün içinde düzeldiğini anlattı.
Böcek Isırığı Nasıl Anlaşılır? Genel olarak böceklerin ısırdığı alanda ufak bir şişlik, su toplamışçasına bir görüntü ve bu görüntünün etrafı kızarıktır. Can sıkıcı bir kaşıntı da bunları takip eder. Diğer yandan dünya üzerinde yaşayan pek çok böcek türü vardır.
Ömür Tekeli; bir haftada kendiliğinden geçebilecek birçok sinek-böcek ısırığının ısrarlı kaşımalar neticesinde cilt lekelerine ve izlerine dönüşebileceği uyarısını yaptı.
Isırılan yer hemen su ve sabun ile yıkanmalıdır. Soğuk uygulama lokal ödemin azaltılmasında etkilidir. Kaşıntıyı azaltmak için pramoksin ya da kalamin içeren krem, jel türü ilaçlar kullanılabilir. Rutin olarak topikal antihistaminik ve anestezik kullanımından ise kaçınılmalıdır.
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri