Avrupa'da, İngiltere'de, Güney Norveç ve kuzey İtalya'da görülen bu örümcekler Türkiye'de birçok ilde ortaya çıktı. Zehri insanları etkileyebilen uğurböceği örümceğinin soktuğu yerde kısmi acı, ısı artışı, taşikardi (hızlı kalp atımı) ve baş ağrısı oluşabiliyor.
Dr. Hakan Demir, Denizli ve Muğla'nın ardından Manisa'nın Turgutlu ilçesinde görülen, zehirli olabileceği yönünde değerlendirmede bulunulan uğur böceği örümceğiyle ilgili, "Bu örümcekler zehirli değildir ve öldürmez. Tarım alanına zarar veren böceklerden beslendiği için de oldukça faydası vardır" dedi.
Halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen ve nadir rastlanılan “Esus Cinnaberinus” bu kez Eskişehir'de görüldü. Eskişehir'de geçtiğimiz günlerde kırsal kesimde görülen zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen “Esus Cinnaberinus” bu kez kent merkezinde görüldü.
Eresus sandaliatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da ve Türkiye'de yaşayan zehirli bir örümcek türü. Erkeklerinin kırmızı karnının (opisthosoma ya da abdomen) üstü uğur böceği desenlidir ve ergin hâlde eylül başlarında görülürler.
Bu örümcekler genellikle doğada karanlık alanlarda, kuytu alanlarda, taş altlarında, kayalıklarda, nemli toprak alanlarında, çatlak ve yarıklarda veya yere dökülen yapraklar altında görülüyor.
İlgili 44 soru bulundu
Ne kadar çok su piresi ölürse, salgı o denli zehirli olarak sınıflandırıldı. Buna göre en parlak renge sahip iki noktalı uğur böceği gibi türler en zehirli salgıya sahip. En zararsız salgıyı neredeyse hiç dikkat çekmeyen sarımsı kahverengi uğur böceği (Aphidecta obliterata) üretiyor.
Karınca. Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Aslında tedirgin olacak hiçbir şey yok. Bunlar faydalı böcek grubundandır. Kendinden küçük olan böcekleri yerler. İnsanlara hiçbir zararı yoktur, ev içinde üreyemezler, yiyeceklere dokunmazlar, ahşaba zarar vermezler.
Biyolog Thomas Büchner, uğur böceklerinin stres altında insanları ısırabileceklerini belirterek, bunun tehlikeli olmadığını, ancak pis bir ortamdan gelmesi durumunda deride kaşınmalara neden olabileceğini vurguladı.
Sarı salgı tehlikeli değildir, ancak duvarları ve kumaşları lekeleyebilir veya küçük alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Böcekler binalara girdiklerinde, kışı geçirmek için çatlaklar ve korunaklı yerler arar. Genellikle çatı katlarında, duvar boşluklarında ve diğer korunan yerlerde toplanırlar.
Amazonda yaşayan ve nörotoksin içeren zehire sahip olan dev böceklerdir. Isırığı çok şiddetlidir, mermi yemişsiniz gibi canınızı acıtabilir.
Karadul örümcekleri dünyanın en zehirli örümcek türlerinden biridir. Akdeniz ülkelerinin birçoğunda yaşarlar. Türkiye'de yaşayan türünün adıysa Akdeniz karadul örümceğidir. İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Van ve Kars'ta kayıtlara geçmiş bir türdür.
Üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyah noktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı, pembemsi ya da sarı desenlidir.
"Bu örümcekler zehirli değildir ve öldürmez. Bu canlılar küçük böceklerle beslenirler. Sadece ağız yapıları ile yumuşak böcekleri felç duruma getirirler ve daha sonra yerler. Zehir oranı vericisi çok düşüktür.
Uğur böcekleri, limon çimeni ya da narenciye kokusunu sevmez! Kapıları açık bırakmak istediğinde evinin girişinin etrafına limon çimeni ya da narenciye kokulu mumlar koy. Suyla dolu bir sprey şişesine bir damla narenciye yağı koyup her gün her bir girişe sıkabilirsin.
Aslında uğur böcekleri, oldukça popüler olan kırmızı renklerinin dışında; siyah, turuncu, kahverengi ve sarı renklere sahip olabilirler.
Batı kültüründe, uğur böceği genellikle şans getirdiği ve birçok insanın talihinde dönüm noktası olduğuna inanılır. Bu nedenle, uğur böceği sembolü, birçok Batı ülkesinde şans getiren bir amulet olarak kullanılır. Özellikle İngiltere'de uğur böceği, İngilizlerin milli sembolüdür ve birçok farklı amaç için kullanılır.
İşte uğur böcekleri hakkında bilmedikleriniz. Büyük bir kısmı renklidir. üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyah noktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı ya da sarı desenlidir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanır.
Uğur böcekleri insanlar için çok faydalı bir böcek grubudur. Tarım zararlısı olan Epilachninae alt familyası hariç, hepsi yararlı böceklerdir. Uğur böceği larvaları ve erginleri yaprak bitleri ve koşnilleri yedikleri için biyolojik mücadelede kullanılıyor. Bu sebeple uğurlu olarak kabul edilmiştir.
18 SAAT BOYUNCA ÇİFTLEŞEBİLİYORLAR
Uğur böcekleri hakkında sosyal medyada dolaşıma giren bir bilgi ise duyanları hayretler içerisinde bıraktı. Bilgiye göre uğur böceklerinin tam 18 saat aralıksız çiftleşebildikleri aktarıldı.
Uğur böcekleri ile ilgili halk arasında çeşitli inanışlar vardır. Bu inanışlardan biri uğur böceği bir kişinin üzerine konduğunda hemen uçmazsa ve o kişi "uç, uç uğur böceği" dedikten sonra aniden uçarsa o kişinin isteklerine kavuşacağına inanılır.
Denizli'de çiftçiler, meyve ağaçlarına çiçek döneminde büyük zarar veren bakla zınnı böceklerini yok etmek için her ağacın altına mavi leğen koyarak ilginç bir yöntem geliştirdi.
Böcek ısırığı ve sokmalarının ardından söz konusu bölge sabun ve ılık su yardımıyla iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından kolonya veya antiseptik bir madde yardımıyla bölge dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonun önlenmesi açısından önem taşır. Eğer şişlik söz konusu ise buz kompresi uygulanabilir.
Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri