'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Genellikle mayıs ve kasım ayları arasında yetişen bir mantar çeşidi olan Cantharellus cibarius, ülkemizde yumurta mantarı, kaz ayağı ve tavuk mantarı isimleriyle anılıyor. Avrupa'nın en popüler mantar çeşitleri arasında yer alan bu tür, taşıdığı fındık ve baharat aromalarıyla yemeklere karakteristik bir tat katıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Ölüm meleği mantarı
İsmi ölüm meleği olan bu mantar çeşidi ülkemizde köygöçüren olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda bu mantar ülkemizde birçok kişinin ölümüne de neden olmuştur. Ülkemizin yanı sıra dünya genelinde de ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90'ına ölüm meleği mantarı neden olur.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
HEMEN BELİRTİ VERMEYEN MANTAR ÖLDÜRÜYOR
Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor. Bu sessiz dönemin sonrasında çok agresif bir şekilde bulantı, kusma, mide ağrısı, ishal görülüyor. Vücut artık zehirleniyor, tedavi geç başlıyor.
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Aynı zamanda mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir anlamına gelir. Ağaçlarda bulunan mantarlar her zaman zehirsizdir. Salyangozlar hiçbir zaman zehirli mantarları yemezler.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Eğer mantar açıldıysa, yani kahverengi lifleri gözüküyorsa bilin ki daha az tazedir ve uzun süre dayanmaz. Ayrıca tadı keskin olur. Renk olarak krem ve beyaz renge yakın mantarları tercih etmeli ve koyu kahverengi benekli ve kalın saplı mantarlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Hangi Mevsimde Mantar Yetişir? Bol yağışlı sonrası güneşli günleri seven mantarlar için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar. Toprak altında yağmur sularıyla beslenen mantarlar güneşi görünce çok hızlı bir şekilde büyümeye başlar. En bol oldukları zaman ise nisan-mayıs ve ekim-kasım ayları.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri