FEİNZİN®, suda dağılabilen granül formülasyonunda, patates, domates ve soyada, geniş yapraklı tek yıllık yabancı otların kontrolünde kullanılan bir herbisittir.
Dikim sonrası: Patates dikiminden sonra, henüz kültür bitkisi ve yabancı otlar çıkmadan önce toprağa uygulanır. Çıkış Sonrası: Patatesler 10–15 cm boyda, yabancı otlar 2–6 yapraklı devrede metrubuzin %70 grubu herbisitler uygulanabilir.
Dekara kullanılacak ideal su miktarı 20-40 litredir. İlaçlamalarda yelpaze hüzmeli memeler kullanılarak ve ilaçlama aletini düşük basınçta (1-3 atm.)
İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır.
Beyaz sirkeyi yok etmek istediğiniz ot yapraklarına sprey ile püskürterek birkaç tekrarda bu otların kurumasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin toprağa ve diğer bitkilere temas etmemesine özen gösterin. 4 litre sirkeye bir fincan kaya tuzu ve sofra tuzu karışımı ekleyerek etkili bir yabani ot öldürücü elde edebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Tuz ile müdahale etme de geçmiş yıllardan beri ot kurutmada kullanılan bir yöntemdir. 8/1 oranında ya da daha sert bir karışım için 3/1 oranında su tuz karışımını istenmeyen otların yapraklarına uygulayarak onlardan kurtulmak mümkündür. Ancak yabani otların tamamen kuruması bu işlem birkaç defa tekrarlanmalıdır.
Bahçenin yabani otlar çiçeklenmeden biçilmesi, çim yoksa toprağın çapalanması hatta büyük sebze tarhları söz konusu ise sürülmesi yabani otlara karşı savaşta en etkili yöntemlerden sayılıyor. En eski yöntemler arasında görülen çapalama, uzun vadeli etkisi ile özellikle yeni bahçe düzenleyen kişilerce tercih ediliyor.
Herbisitlerin tavsiye edilen dozunun tarlaya homojen dağılımını sağlamak için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. Herbisit uygulamalarında herbisit etiketinde belirtilen miktarda, herhangi bir ibare bulunmuyorsa dekara 20-40 litre su kullanılır.
İLAÇLAMA ALETİNİN TEMİZLİĞİ: Özellikle yabancı ot ilaçları ve bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanıldığı ilaçlama aletlerinin deposuna 100 litre suya 100 cc dozda STARWET ilave edilir ve karıştırılır.
Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir. Dolayısıyla rüzgarı arkamıza alarak ilaçlama yapmamız daha uygun olacaktır.
Bu ilaç yabani otlarla birlikte tarladaki diğer yararlı bitkileri de öldürüyor. Toprağın verimini azaltıyor ve toprakta hiçbir ot yetişmiyor. Bitki yetişmediği için tohum da atmıyor. Böyle olunca da belli bir süreden sonra toprakta yararlı bitkiler çıkmıyor.
İlaçlama aletinin karıştırıcısı çalıştırılır ve depo su ile tamamlanır ( köpüklenmeye engel olmak için sadece ilaçlama aletinin karıştırıcısı çalıştırılır, depoya üstten ilaçlı su tekrar devir ettirilmemelidir). Hazırlanan ilaçlı su, toprak yüzeyine çıkmış olan yabancı otların üzerine püskürtülür.
Dar yapraklı yabancı otların yapraklarından alınır. İlaca hassas dar yapraklı yabancı otlarda büyüme 48 saat içinde durur. Yabancı ot türlerine ve çevre şartlarına bağlı olarak ilacın etkisi 1 hafta ile 3 hafta içinde görülür.
İlaçlama havanın rüzgârsız, yağışsız ve sıcaklığın 12-20°C olduğu zamanlarda yapılmalı. Yabancı ot uygulaması yapıldıktan sonra 2 saat içerisinde yağmur yağdıysa ilaçlama tekrarlanmalı. Herbisit uygulamalarında herbisitlerin birbirleri ile ve fungusit, yaprak gübreleri ile karışabilirlik durumlarına dikkat edilmeli.
Bayer'in satın aldığı Monsanto tarafından üretilen ve glifosat içeren Roundup isimli tarım ilacının, kansere yol açması sebebiyle satışı hukuka aykırı bulundu.
Yeşil kurutan ot ilacı, sıklıkla tercih edilen ürünlerden biridir. Herhangi bir ekim aşamasının ardından ortaya çıkan yeşil bitkilerin kurutulması ve kendini tekrar etmemesi için ürünü kullanabilirsiniz.
Yeterli sulama yapılmayan alanlarda en uygun uygulama zamanı Ekim-Haziran ayları arasında kalan dönemdir. ALION SC 500 kullanılan bahçelerde ara tarım yapılmamalıdır.
Yaptığım ilaçlama sonrası otlar 1 hafta içinde kuruyacaktır. Ot ilacı atarken bağın filizlerine ve zeytin ağacının yapraklarına gelmemesi için dikkat ediyoruz. Özellikle küçük zeytin ağaçları ve küçük asmaları bu ilaç değerse bu fidanların kurumasına neden oluyor.
Mekanik; Toprağı sürmek, çapalama, malçlama, su altında bırakma, yabancı otları yakmak gibi yöntemler uygulanabilir. Biyolojik;Ortadan kalkmasını istediğiniz ota zararlı olan böcek, hastalık veya bitki popülasyonunu arttırmak. Kimyasal; Herbisitleri kullanmak.
otların populasyonlarını bize zarar veremeyecek kadar azaltmaya yabancı otların biyolojik mücadelesi denir. Tüm yabancı ot mücadele yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik mücadelede de hedef yabancı otları yok etmek değil, zarar vermeyecekleri düzeyde tutmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri