1- Bir kelimenin sıfat olması için mutlaka bir ismin önüne gelmesi gerekir. Hiçbir kelime tek başına sıfat olamaz. Yani sıfatlar mutlaka tamlama içinde yer almalı ve bir isimden önce kullanılmalıdır. » Zeki öğrenci (Sıfat Tamlaması) ( “Zeki” kelimesi tek başına isimdir.)
(sıfat) zeki, akıllı, cin gibi, zarif, becerikli, yetenekli; esprili.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
"Bu kitap", "özgün metinler" kelime gruplarında olduğu gibi; isimlerden önce gelerek onların anlamlarını sayı, renk, durum, hareket, biçim, yer, işaret ve soru yönlerinden tamamlayan; onları niteleyen ve belirten kelime ve kelime gruplarına sıfat denir.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
İlgili 21 soru bulundu
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Cümledeki özne ve nesne hakkında sorulan sorulara soru sıfatları denir. Başlıca soru sıfatları şunlardır: kaç, kaçıncı, hangi, nasıl ve ne kadar.
İsimler, bir şeyin ne olduğunu gösterirken, sıfatlar bir şeyin nasıl olduğunu belirtir.
Sıfat, isimlerden önce gelen ve bu isimleri nitelik ya da belirtme yönüyle tamamlayan kelime- lerdir. Sıfat ile isim arasındaki en temel farklardan biri de karşıladıkları bir varlığın olmayışıdır. Örneğin bilgi- sayar sözcüğü bir varlığın adıdır. Güzel kelimesi ise tek başına bir varlığı düşündürmez.
Belgisiz Sıfat: İsimleri belirsiz bir şekilde bildiren sözcüklerdir. İsme sorulan “hangi?” sorusuna cevap verir. Örnek: birkaç soru bazı günler çoğu zaman her akşam birtakım sorular 4.
Varlıkların rengini, biçimini, şeklini, durumunu gösteren sözcüklere niteleme sıfatı denir. İsimlere sorulan “Nasıl?” sorusunun cevabıdır. Örnek: Küçük kız pembe elbiseler içerisinde çok güzel görünüyordu.
Sıfat ve Zarfı Birbirinden Nasıl Ayırabilirim? Bir sözcüğün sıfat mı yoksa zarf mı olduğu zaman zaman karıştırılabilmektedir. Unutmayın ki sıfatlar isimleri niteler ve isimlerden hemen önce gelirler. Zarflar ise fiilleri nitelerler ve cümle içerisinde herhangi bir noktada bulunabilirler.
Sıfatların çeşitlerini bulmak için sıfatlara bazı sorular yöneltmek gerekmektedir. Niteleme sıfatları ise "nasıl" sorusuna cevap vermektedirler. Nasıl sorusu ile niteleme sıfatlarını belirlemek ve niteleme sıfatlarını bulmak kolaylaşmaktadır.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
(sıfat) aptal, beyinsiz, kafasız, sersem, salak, saçma, aptalca.
Örneğin: 1- Başarılı Avukat ( Bu tamlamada avukat kelimesi isim, başarılı sözcüğü ise niteleme sıfatı olarak kullanılmıştır.
Bir ismin rengini, biçimini ya da miktarını belirten ön adlara sıfat denir. Sıfatlar yapılarına göre basit ve birleşik olmak üzere ikiye ayrılır. Basit sıfatlar ek almaz ve tek kelimeden oluşur. Birleşik sıfatlar da, anlamca kaynaşmış sıfatlar ve kurallı sıfatlar olarak iki ana başlıkta toplanır.
- Sıfatlar ismi niteleyen sözcüklerdir. İsmi farklı şekillerde niteler ya da belirtir. - Sıfatlar sözcük ya da ismin önüne gelir ve ismi belirtirse sıfat özelliği alır. - Sıfatlar çekim eki almaz.
Önad; adlardan önce gelerek onları niteleyen ya da çeşitli yollarla belirten sözcüklerdir. Sözcükler yalnız başlarına önad (ön ad) olamazlar. Ör : "Mavi" sözcüğü yalnız başına kullanıldığında "renk" bildiren bir sözcüktür. "Mavi" sözcüğünün ön ad olabilmesi için kendinden sonra bir ismin gelmesi gerekir.
İkinci sorunun cevabı: - Allah ism-i celili, bir ismi azam olarak da kabul edilmektedir. Bu ismin diğer bütün isim ve sıfatları içine alan, Allah'ın zat-ı akdesinin özel ismi olduğunu gösteren bazı delilleri şöyle sıralayabiliriz: a) Kur'an'da “Allah” lafza-i celal, yaklaşık 2.700 civarında zikredilmiştir.
Miktar zarfı
Miktar veya nicelik zarfları; fiilleri,zarfları, fiilimsileri ve sıfatları miktar, derece, ölçü bakımından etkileyen ve sınırlayan zarflardır. Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir.
İsim soylu sözcüklerin yoğunluğunu, miktarını ve de somut diğer özelliklerini öğrenmek için kullanılan kelimelere soru sıfatı denir. Örneğin kalemlerin ya da defterlerin adedini öğrenmek için defter ve kalem kelimelerinin başına ''kaç'' sözcüğü getirilir.
İsimlerin miktarını, şeklini ve genel özelliklerini öğrenmek için doğrudan isme yöneltilen sorulara, soru sıfatı denir. Örneğin ''Kaç kitap'' sorusundaki ''kaç'' kelimesi soru sıfatıdır. Çünkü mevcut kitapların kaç adet olduğunu öğrenmek için sorulmuştur.
Yapısında birden çok sözcük barındıran sıfatlara birleşik sıfat denir. Birleşik sıfatlara verilebilecek örnekler arasında varyemez, kısa boylu, boşboğaz, mirasyedi, küçük çiçekli gibi sözcükler bulunmaktadır.
Yapılarına göre sıfatlar kendi içerisinde basit, türemiş ve birleşik sıfat olmak üzere üçe ayrılır. Basit sıfat, yapım eki almamış sıfatlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri