'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
Dolayısıyla uyku süresi ile deha arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Bir diğer deyişle, "Daha kısa uyuyanlar daha zekidir.", "Uzun uyuyan kişiler zeki değildir veya aptaldır." veya "Zeki insanlar daha kısa uyur." şeklinde iddialar hatalıdır.
Yapılan araştırmalara göre, zeki insanlar düşük IQ'ya sahip olan insanlara göre geceleri daha aktif oluyorlar. Huffington Post gazetesinde yer alan habere göre, ABD'de gençler üzerinde yapılan araştırmalar, zeki insanların, ortalama veya düşük zekaya sahip insanlara göre daha geç uyuduklarını gösteriyor.
125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor. IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, hafta içi gece 23.41 ile sabah 07.20 arası, hafta sonu ise gece 00.35 ile sabah 10.09 arasında uyuyorlar.
IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, haftaiçi gece 23:41 ile sabah 07:20 arası, haftasonu ise gece 00:35 ile sabah 10:09 arası uyuyorlar. 90 ve 110 IQ aralığında, yani ortalama sayılan zeka seviyesine sahip olanlar, haftaiçi akşam 00:10 ile sabah 07:32, haftasonu ise gece 01:13 ile sabah 10:14 arası uykuda oluyorlar.
İlgili 30 soru bulundu
Einstein, sanılanın aksine ortalamadan ufak bir beyne sahipti. Ancak onu farklı kılan, analitik zekasını destekleyen bazı beyin bölgelerinin, genel beyin hacmine oranının daha büyük olmasıdır. Buna karşılık, beyninin bazı diğer bölgeleri, genel ortalamaya göre kısmen daha küçüktür.
Zeki kişiler, kendilerini yeni fikirlere ya da fırsatlara karşı kapatmazlar; diğer insanların görüşlerini değer ve geniş fikirlilikle kabul etmeye ve düşünmeye isteklidirler. Ve daima alternatif çözümlere açıktırlar.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
10 saat uyumak mı, kısa kestirmeler mi? Uykunun beyin için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz. Einstein bunu çok ciddiye alıyordu. Günde 10 saat uyuduğu biliniyor.
Kalitesiz ve az uyumak, daha unutkan bir insan haline gelmenize neden oluyor. Uzun süre uykusuzluk sorunu yaşayanlardansanız; öğrenme, kavrama ve bilinçle ilgili sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Yeterince uyumamak, beyinde kalıcı hasarlara yol açtığından ciddi alınması gereken bir sağlık sorunudur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Çalışmaları Amerikan Study Dergisi'nde yayınlanan Londra Ekonomi ve Politika Okulu Psikoloji Profesörü Satoshi Kanazawa, IQ seviyesi ve uyku düzeninin birbiriyle ilişkili olduğunu ,geceleri uyanık kalan ve zihnen aktif olan insanların diğerlerinden daha zeki olduğunu belirtti.
Az uyuyan bebekler daha mı zeki? Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz.
Uyku sorunu, zeki insanların lanetidir. Albert Einstein - 1000Kitap.
Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Zeka geriliği konuşma gecikmesinin en sık görülen nedenidir. Çocuğun zeka düzeyi azaldıkça konuşma ve dil gelişimi de azalır. Zeka geriliğine bağlı konuşma gecikmesinde hem konuşulanı anlamada hem de ifade etmede sorun vardır. Ancak her konuşma gecikmesi sorunu yaşayan çocuğa zeka geriliği tanısı konulamaz.
Genellikle unutkanlık zeka geriliği ile ilişkilendirilir en azından TV ve filmler de bizlere bu şekilde aktarılır. Toronto Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, güçlü bir hafızaya sahip olmanın aşırı abartılmış bir iddia olduğunu ve unutkanlığın aslında zekaya fayda sağlayabileceği sonucunu ortaya koymuştur.
Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ'ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Öğrencilerden müzik türlerini tercihlerine göre sıralamaları istendi ve bu testin sonunda en yüksek IQ puanlarını alanların ağırlıkla enstrümantal müzikleri tercih ettiği görüldü.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır.
Akıllı olan ise zeki olmayabilir. Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri