Kat Mülkiyeti Kanununun 16. maddesi gereğince kat malikleri ana taşınmazın bütün ortak yerlerinde ortak mülkiyet hükümlerine göre paydaştırlar. Yani bu alanlar tüm daire sahiplerinin ortak malıdır.
Bazı yönetim planlarında, balkon altları ortak alanlar olarak belirlenir ve kat maliklerinin ortak mülkiyeti altında bulunur. Diğer yönetim planlarında ise, balkon altları bağımsız bölümlere ait olarak belirlenir ve ilgili bağımsız bölüm sahibinin mülkiyetindedir.
Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.
Özetleyecek olursak; Bahçe ortak kullanım alanı kapsamına girer. Tapuda aksi belirtilmemişse kanun gereğince ortak alanlardan herkes arsa payı oranında faydalanma hakkına sahip olur. Bu alanlar, oy birliği olmadan hangi katta oturursa otursun, bir kişiye tahsis edilemez.
Balkonlar ortak alan mıdır? Yoksa sahışa ait bir yer midir? Balkonlar bağımsız bölümlerin idaresindedir. Ancak balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarları ortak alanlara dahildir.
İlgili 28 soru bulundu
İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da şikayet sonucunda bu cezalar uygulamaya konmaktadır. Bu sebeple önce kat maliklerinin onayının alınması ve sonra belediyeden ruhsat izninin çıkması ile söz konusu yapıya ekstra balkon çıkma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
a) Balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmadığından prensip olarak net alan hesabına dahildir.
Apartman veya site yönetimleri, asansör gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin giderleri tüm kat malikleri arasında eşit olarak bölüştürmelidir. Bu nedenle, giriş katında oturanlar da asansör aidatlarına katılmak zorundadır.
Apartman ve sitelerdeki bahçe ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri arsa payları oranında bu alandan faydalanma hakkına sahiptir. Bahçe, özellikle şehir yaşamında yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alandır ve bu nedenle tüm apartman sakinlerinin eşit şekilde faydalanabilmesi gerekmektedir.
Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz. Kısaca çatılar binanın ortak kullanım alanıdır.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Balkon tadilatı yapmak istiyorsanız komşularınızın beşte dördünün 'yazılı rızasını' almanız gerekiyor. Bu izin noterde de düzenlenebilir. Aksi halde komşularınızdan biri 'mimari projeye aykırı' ve 'izinsiz' diye balkondaki değişikliklerin eski haline getirilmesi (yıktırılması) için mahkemeye gidebilir.
Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Kat maliklerinin bir kısmının ortak alan işgali yapması durumunda tazminat talebiyle dava açılamaz. Ancak söz konusu durumun ortaya çıkması halinde yazılı ihtarname ile ilgilinin uyarılması gerekmektedir. İhtara rağmen bir işlem gerçekleştirilmemişse Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılması mümkündür.
Bu ortak kullanım alanlarını saymak gerekirse: Giriş kapıları, kapıcı dairesi, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kalorifer daireleri, kömürlük, su depoları, çatı ve bacalar, yangın merdiveni vs. ortak kullanım alanlarıdır.
Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak sayılmasa da binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendiriliyor. Daire kapısı önüne ayakkabı veya herhangi bir eşya koyan kat malikleri ve kiracılar mahkemelik olabiliyor.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir.
Apartman bahçelerinde ve çevre düzenlemelerinde yapılacak değişikliklerin kararının alınması ve giderlerin finanse edilmesi, kat malikleri arasında ortak bir kararla yapılır. Bu süreçte, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddeleri, kat malikleri arasındaki ilişkileri ve kat mülkiyeti yönetimini düzenlemektedir.
Apartmanın yönetim planında, zemin ve giriş katta oturan kişilerin asansörü kullanma ihtiyacının olmadığı bunun yanında yapılan harcamalardan muaf tutulacağı ile ilgili bir madde eklendiği zaman da bu ev sakinleri asansör bakım gideri masrafı ödemek zorunda kalmıyor.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz. Eğer bu masraftan kaçılırsa, açılacak bir dava sonucunda kat mülkiyeti kanununa göre bu masraf, yükümlülükten kaçınan kimseye mahkeme tarafından rücu edilecektir.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Net metrekare, evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen, süpürülebilen asıl toplam alanı ifade eder. Net metrekareye mutfak, banyo ve balkon ve teras alanları dahildir.
Apartmanda Cam Balkon Nereye Şikayet Edilir? Apartman ve sitelerde yasaya aykırı şekilde izinsiz yapılan cam balkonlar hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak eski hale getirilmesi talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri