İslam inancında zemzem suyunun önemli bir yeri vardır. İbrahim peygamberin karısı Hacer ve oğlu İsmail'le ilgili anlatılarda, Hacer'in çölde su bulmak umuduyla yedi kere iki tepe arasında gidip geldiği ve nihayetinde insan kılığına girmiş bir meleğin yeri eşelediği ve oradan su fışkırdığı anlatılmaktadır.
Diğer yandan zemzem suyuyla ilgili olan inançlarda, sudan içme ilahi olana bağlanma amacı taşımaktadır ki zemzem suyu inancı da bu kutsal su inancına bağlıdır. Zemzem suyu içildiğinde günahların affedildiği, bu suyun şifa verdiğine yönelik inançlar da vardır.
Cebrail tarafından açılan kuyudan öyle bir su fışkırmıştır ki; Hz. Hacer bu suyun birikmesi için önünü kesmiştir ve suyu biriktirmiştir. Hz. Hacer çıkan suyu görünce “dur dur” diyeceği yerde “zem zem” demiştir ve günümüze kadar bu bereketli suyun adı zemzem suyu olarak kalmıştır.
Rüyasında zemzem içtiğini görmek, hayra ve iyiye yorumlanır. Bu rüyayı hasta olan bir kişi görse, hastalığından kurtulur, şifa bulur. Gördüğü rüya şifa bulacağına işaret olarak yorumlanır. Rüyasında zemzem suyundan içtiğini gören kimsenin duaları kabul olur.
Zemzem suyu içerek hastalıklardan kurtulabilirsiniz. Magnezyum, kalsiyum bunun temellerini oluşturur. İnsan vücudundaki hücreleri güçlendiren zemzem suyunun derecesi 13 ph derecedir. Diğer tüm sulara göre çok daha fazla mineral barındıran zemzem suyu çok daha besleyicidir.
İlgili 44 soru bulundu
Kalsiyum, potasyum, sodyum, selenyum ve krom zemzem suyunda bulunan zengin minerallerdir. Aynı zamanda zemzem suyunun içinde doğal maddeler de bulunmaktadır. Örneğin klorür, magnezyum, katı ve organik maddeler, sülfat bu maddelerdendir.
Mustafa Karataş: "Zemzem suyuyla abdest. alınır, yıkanılır ama zemzem su kaynatılmaz ve. taharette kullanılmaz çünkü içme suyudur"
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
Hacer, çıkan suyun etrafını çevirip biriktirmiş, bu sudan kırbasını doldurmuş, kendisi de içmiştir. Hac ve umre yapan Müslümanlar Hacer'in anısına Safâ ve Merve tepeleri arasında yedi defa hızlı adımlarla yürürler, buna say denir. Zemzem'in adı Kuran'da geçmez, fakat hadislerde sıkça geçer.
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
Araplar çayı bile zemzem suyuyla demleyip içiyor. Sırf zemzem suyu içen insanlar var, hepsi de son derece sağlıklılar. Bunu söylenmesinin nedeni zemzem suyu içenlerin fazla idrara çıkmıyor olması, oysa ki bunun nedeni Arabistan'ın çok sıcak olması ve insanların vücuttaki suyu ter yoluyla atması.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
1-Amerika'da yapılan test sonuçlarına göre, dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem. Yani mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor. 2- Batı'da yapılan lâboratuvar çalışmalarına göre zemzem, diğer sulara nazaran çok daha az kükürt ihtivâ ediyor.
Bütün bu rivayetlerden anlaşıldığı gibi, Zemzem suyu, İslâm dinine göre mukaddes olarak kabul edilen bir sudur. Açlığını gidermek için içen kişinin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin susuzluğunu giderir ve şifa niyetiyle içene de şifa sunar.
Zemzem suyunun diğer sulardan farkı kıyaslanamayacak kadar çoktur. Zemzem suyu, diğer içme sularına kıyasla içeriğinde çok daha az kükürt ve tuz içermektedir.
Aynı belirsizlik yine Zemzem kuyusunun Cürhümiler zamanında kaybolmasında görülmektedir Cürhümi kabilesinin Mekke'den sürülmeden önce Zemzem kuyusunun kuruduğunu ve Kâbedeki değerli kutsal eşyaları çukura gömdükleri bilinmektedir.
Bu Allah'ın misafirlerinin içeceği bir sudur” dediği rivayet edilir (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 9). Zemzemin İsmâil'in topuklarını birçok defa yere vurması esnasında çıktığı da nakledilir (Mutahhar b. Tâhir el-Makdisî, I, 240).
Özellikle İslamiyet'e uygun bir şekilde içilmesi gereken zemzem suyu adına belli başlı bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda öncelikle kıbleye doğru dönmek gerekir. Daha sonra bardağı sağ elle tutmak suretiyle üç yudumda içilmelidir. Zemzem bitirdikten sonra Elhamdülillah demeyi unutmamak çok önemlidir.
bunu da şöyle açıklarlar; "zemzem, kutsal olduğu için bevletme (işeme) yoluyla dışarı atılamaz. ancak terleyerek vücuttan çıkabilir. dolayısıyla birkaç gün boyunca sadece zemzem suyu içersen, vücut toksinleri idrar yoluyla atamayacağı için zehirlenirsin."
Zemzemin mayalama özelliği bulunduğunu, bir bardağının bir kova şebeke suyunu temizlediğini, bu özelliğiyle bile enerji ve şifa kaynağı olduğunu tespit eden Dr. Pfeiffer, "Su her şart altında değişmiyor ama değiştiriyor.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz.
Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur.
Zemzem, bol bol içildiği gibi abdest ve gusülde de kullanılabilir.
Mübarek bir su olan zemzem, çok kaliteli ve kendine has özellikte yaratılmıştır. bu yana genel bir kabul vardır. Sahâbe ve Selef'ten gelen rivayetlerde âlimler, zemzem suyunun en hayırlı ve faziletli su olduğuna dair görüş birliğine varmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri