İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişimin Öğeleri
İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5).
Sonuç olarak, iletişimin beş temel öğesi; gönderici, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimdir.
İletişim halindeyken, iletiler bir takım kodlar ile karşı tarafa aktarılır. Göndericiler bu iletişim türünde iletilerini yalnızca konularak değil, aynı zamanda yazı, resim, rakam veya bir takım hareketler ile anlatabilmektedir. Bu tür iletişim çeşidi şifre ya da kod olarak isimlendirilmektedir.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kişiler arası iletişim ise haberi veren yani KAYNAK, haberi alan yani ALICI, ve de haberi simgeleyen MESAJ olmak üzere en az 3 öğeden oluşmalıdır. Kişiler arası iletişim genelde konuşma, dinleme ve analiz etme aşamalarından geçer. Bu aşamaların içeriğinde de farklı bir çok öğe vardır.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Ark ya da kanal, insan eli ile yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur. Akma hızı fazla olmayan ırmaklar geçmişten günümüze hep ulaşım için kullanılagelmiştir. Bu ırmakların birbirlerine yakınlaştığı yerlerde kanallar açılmak suretiyle ulaşım daha da kolay hâle getirilmiştir.
Gönderici (Kaynak): Duygu, düşünce ve isteklerin aktarılmasında sözü söyleyen kişi veya topluluktur. Alıcı: Duygu, düşünce ve isteklerin iletildiği, aktarıldığı kişi ya da topluluktur. İleti: Göndericinin alıcıya aktardığı duygu, düşünce, istek ve mesajlardır.
İnsanlar arasında yüzyüze ya da aracılı her iletişim durumunda iletileri oluşturup aktaran bir verici taraf ve oluşturulup aktarılan iletileri alan bir alıcı taraf vardır; birincisine kaynak ikincisine hedef ya da alıcı denir. Dilimizdeki kaynaklarda hedef ve alıcı kavramları genelde birbirinin yerine kullanılır.
İletişim sürecinde yer alan öğeler; Gönderici (kaynak), ileti, kodlama-kod açma, kanal, alıcı, geri-bildirim ve gürültü şeklinde sıralanabilir.
Duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılmasına iletişim denir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişimde kod, iletişimi anlamlı kılmak için kullanılan her tür kelime, hareket, şekil, yazı ya da rakamdır. Kod, şifre diye de adlandırılır.
Uzun süredir yayınlanan Encyclopaedia Britannica'ya göre yerküre üzerinde 48 adet önemli kanal ve boğaz bulunuyor.
Alıcı, iletişimin öğelerinden ikincisi olarak ifade edilebilir. Alıcı aynı zamanda hedef olarak da bilinmektedir. İleti oluşturan kişinin iletiyi ulaştırmak istediği kişi ve varlık olarak ifade edilebilir. Kullanılan iletişimin sözlü veya yazılı olmasına bağlı olarak alıcı da farklılık gösterecektir.
Bağlam veya kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım unsurlarının, kullanıldıkları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar nedeniyle kazandığı farklı anlam ve değerler bütünü.
Bir sözcüğün hangi anlamda kullanıldığını bağlamına göre belirleriz. Bir sözcüğün anlamını belirlemede bağlam devreye girer. Bu açıdan bağlam, iletişimde çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin “sıfır” kelimesi değişik bağlamlarda değişik anlamlar ifade eder.
Posta güvercinleri ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ulak ile haberleşme ise 3200'lü yıllarda ortaya çıkmış. Devlet tarafından belirlenen kişi mesajın karşı tarafa iletilmesini sağlıyordu. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışına giderek mesajını bir şekilde iletmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri