Demdeme Zemzeme Nedir? Demdeme Zemzeme tartışmasını tam olarak anlayabilmek için kelimelerin sözlük anlamlarına bakmak gerekir. Zemzeme şırıltı mecazi olarak ise nağmeli ve uyumlu anlamlarına gelen bir kelimedir. Demdeme ise hoşa gitmeyen sözler ya da hiddetli gürültülü ses olarak sözlük anlamlarına sahiptir.
"ZEMZEME, DEMDEME"
Zemzeme sözlük anlamı olarak, şırıltı; mecazî anlamda ise nağmeli ve uyumlu söz anlamına gelmektedir. Demdeme sözlük anlamı ise;hoşa gitmeyen sözler; hiddetli gürültülü ses manasına gelmektedir. ESKİ YENİ TARTIŞMASI Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Demdeme eseri Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir. Bu eserde Recaizade Mahmud Ekrem'in yazdığı Zemzeme adlı eserindeki düşünceleri eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış eleştiri türündeki eseri. Recaizade Ekrem'in, Menemenlizade Tahir'in “Elhan” adlı şiir kitabı için yazdığı Takdir-i Elhan ve Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
Bu dönemden sonra Muallim Naci açık bir şekilde yenilikçilere cephe almaya başlamıştır. Demdeme kelimesinin anlamı da insanlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu kelimenin birden fazla anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı öfkeli söz, avaz ya da hoşa gitmeyen ses anlamına gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu nedenle de Recaizade Mahmut Ekrem belirli aralıklarla 3 ciltlik Zemzeme eserini yazmıştır. Asıl tartışma da Recaizade Mahmut Ekrem'in Zemzeme eserini yayınlaması ile çıkar. Bu esere karşılık olarak da Muallim Naci Demdeme eserini yazar ve yayınlar.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı maket Zemzem kelimesi, 'Kabe'nin çevresindeki ünlü kuyu olması ile beraber, bu kuyunun Müslümanlarca kutsal sayılan suyu,' biçiminde ifade edilmektedir.
(ﺩﻣﺪﻣﻪ) i. (Ar. demdeme; ses taklidi k.) 1. Hiddetle kükreme, hiddetli söz söyleyip azarlama: Köpürür her köşeden demdeme-i dîv-i memât (Tevfik Fikret).
İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, müslümanların kıblesi.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme adlı eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Recaizade Ekrem'in "Zemzeme" adlı şiir kitabının ikinci kısmını Ahmet Mithat Efendi'ye göndermesiyle başlayan tartışma edebiyatımızda "zemzeme-demdeme" münakaşası olarak bilinir.
demistir,ancak eski yeni catısmasında yeni edebiyatta Kafiye Kulak icindir demis. Eski edebiyatı savunan Muallim Naci ise Kafiye göz icindir demistir.
Heder, tezli bir eserdir.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
Zemzem suyunun kendine has bir koruma gücü olduğu için şişe içinde 10 sene dursa da bozulmaz.
İşte cevabı... Zemzem suyunun gerçek olup olmadığının anlaşılması için normal suyu ve zemzem suyunu dondurun. Normal su, soğuk ortamda donup buz olur. Zemzem ise soğuk ortamda donmaz.
Başta Servet-i Fünûn anlayışı olmak üzeri, dönemin birçok edebiyatçının örnek aldığı Ekrem, çeşitli konulardaki görüşleriyle de dikkat çeker. Bu görüşlerini genellikle, Talim-i Edebiyat (1879), III. Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde dile getirir.
Ekrem, R. M. (1886). Takdir-i Elhan. İstanbul: Dersaadet, Mahmud Bey Matba'ası. Ekrem, R. M. (1887).
Su içerken kıbleye yönelme konusuna gelince, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in böyle yaptığına dâir herhangi bir hadis gelmemiştir. Fakihler -Allah onlara rahmet etsin-, Zemzem suyunu içerken kıbleye yönelmeyi müstehap olarak görmüşlerdir.
Su ayakta içilmemelidir. Bu kural, hiçbir zaman içilmeyeceği şeklinde de değildir. Peygamber aleyhisselam efendimiz, 'ayakta içilmesi zaruret ve yoğunluk gibi bir nedenle mümkün olur' şeklinde bir ek kural belirtmek için zemzemi ayakta içmiştir. Bu nedenle zemzem ayakta da içilir şeklinde bir anlayış doğrudur.
Bazıları da “Zemzem suyu böbreklerden geçmez, idrar yoluyla atılamaz, böbreklerde birikir” diyormuş. Hacı adayları bu söylentiler yüzünden zemzem suyunu korkarak içiyor. Ne kadar yanlış bir düşünce! Zemzem suyu içmenin sınırı olmaz, hiçbir zararı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri