Zen Meditasyonu Neye Yarar? Ruhu dinginleştirmek, zihni dinç bir hale getirmek ve hayatın kargaşasından arınmak için Zen fazlasıyla etkili… Bize konsantre olmayı, dikkatimizi toparlamayı ve kendimizi dinlemeyi öğretir.
Sıklıkla yapılan meditasyon türlerinin başında zen meditasyon yer alır. Zen meditasyonu temel anlamda Budist inancın temelini oluşturan bir türdür. Bu meditasyon sayesinde insan ruhsal olarak arınır ve temizlendiğini hisseder. Zen meditasyonunda dikkat edilmesi gereken ilk detay doğru duruşu bulmaktır.
Zazen, beden ve zihnin sakinleştirerek, varoluşun doğasını içgörü yoluyla deneyimlemeyi ve böylece aydınlanmaya satori) ulaşmayı amaçlayan meditatif bir disiplindir. Zazen bağdaş kurmuş şekilde oturarak yapılır, omurga dik ve sabittir. Eller göbeğin önünde basit bir mudra oluşturacak şekilde birleştirilir.
Genellikle sessiz, sakin bir ortamda; bilinç bulanık durumda yapıldığı düşünülse de hareketli ve bilinç tamamen açık durumdayken yapılan meditasyon çeşitleri de vardır. Meditasyonda amaç; varlığı hissetmek, zihne odaklanmak ve zihni anlamak, sonucunda ise iç huzura ve dinginliğe ulaşmaktır.
Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
İlgili 42 soru bulundu
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Meditasyonun düzenli yapılması halinde olumlu ruh hali kalıcı hale gelir ve ruhsal bir iç disipline kavuşulabilir. Meditasyon ile rahatlamanın güzelliği ve sadeliği, herhangi bir ekipmana ihtiyacınızın olmamasıdır. Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Zen, aynı zamanda yapılması gerekenin özen ve dikkatle yapılması anlamına geliyor. Kısaca, gündelik yaşamımızda uygulayabileceğimiz bir felsefe diyebiliriz. Zen öğretilerine göre, zihnimizi durdurmaya çalışmak mantıksız. Yalnızca her şeyi olduğu gibi bırakmamız gerekiyor.
Zen felsefesi, Hint Mahayana Budizmi ile Taoizm'in bir karışımıdır. İlk olarak Çin'de başlamış, Kore ve Japonya'ya yayılmış ve 20. yüzyılın ortalarından itibaren Batı'da çok popüler olmuştur. Bu felsefenin özü mantıksal düşünce veya dil tarafından yanıltılmadan, hayatın anlamını doğrudan anlamaya çalışmaktır.
ZEN enerjisi, evrensel enerjinin ŞEFKAT modunda titreşen frekansıdır. Budist rahiplerin binlerce yıldır uyguladıkları kadim tekniklerin günümüz şartlarına uyarlanması sonucunda, evrensel enerjinin şefkat titreşimi kullanılmaya başlanmıştır.
ZEN Marka fesleğen tohumlu içecek; Kaynak suyu, %100 pancar şekeri, meyve konsantresi, ananas aromalı içecek...
Markası ne olursa olsun kullanmadığınız takılarınızı en iyi fiyata Zen Pırlanta mücevherleri ile değişim yapabilirsiniz.
Zen, basitçe açıklayacak olursak, “meditatif hal” anlamına geliyor. Zen öğretisinin temelinde “dyana” yani meditasyon var. Farkındalık ve iç gözlem bu yaşam biçiminde büyük önem taşıyor. Zen felsefesi her insanın içinde sezgisel bir bilgelik olduğunu söylüyor.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Kişilerin hayattaki motivasyonlarını ve işlevselliğini artıran bir yöntem olan bu meditasyon, oturarak ya da uzanarak, kişinin kendisini rahat hissettiği bir pozisyonda gerçekleştirilebilir. Kişi uygun gördüğü pozisyonda, düşüncelerinden arınarak kendi benliğinin derinlerine doğru bir yolculuğa çıkar.
3. Meditasyon için ayıracağınız süreye karar verin.
Meditasyonu günlük rutini haline getiren kişiler çoğunlukla günde 2 meditasyonun ideal olduğunu söyler.
Zaman: Meditasyon yapmak için en uygun zamanlar, günün en sakin ve sessiz anlarıdır. Genellikle, sabah veya gece yatmadan önce yapılan meditasyonlar daha etkilidir.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Cinsel meditasyon, cinsel ilişki sırasında alınan zevki artırmak için vücudun farkındalığını yükseltmenin bir yoludur. Düzenli cinsel meditasyon, seks yapmayı siz ve eşiniz için daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda aranızdaki bağı derinleştirmek için de bir yoldur.
Meditasyon sırasında uykuya dalmak, herkesin başına gelebilir. Bu sadece biraz yorgun olduğunuzun ve vücudunuzun bu yorgunluğunu uyku yoluyla atıyor olması anlamına gelir. Ancak, her meditasyonda uykuya geçiyorsanız, bu sinir bozucu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri