Latince adı 'Zingiber Officinale' olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya'da yetişir.
Zencefil bitkisi Asya'nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür. Ancak günümüzde Güney Amerika ve Afrika'nın yanı sıra tıbbi ve gıda amaçlı olarak Orta Doğu'da da yetiştirilmektedir.
Zencefil, ufak bir bambuya benzeyen bol sulu bir bitkinin kökü. İnsanlık tarihinde 3000 yıldan uzun bir süredir bilinip kullanılıyor.
Zencefil yetiştiriciliği tropik ve yarı tropik iklimlerde yapılmaktadır. Dünya üretiminin %35'ini Hindistan elinde bulundurmaktadır. Yarı tropik iklim kuşağını da içine alan Türkiye, konumu gereği birçok doğal bitki çeşitliliğine sahiptir.
Hatta dünyadaki yetiştiriciliğin %35'ini Hindistan tek başına karşılıyor. Yarı tropik iklim kuşağında yer alan ülkemiz de zencefil yetiştiriciliği yapılabilen alanlar arasında.
İlgili 27 soru bulundu
Kök zencefil yaş ya da kuru olabilir. Bir de toz halinde olmak üzere 3 ayrı zencefil türü bulunur. Bunların her biri farklı şekillerde kullanılabilir. Toz zencefil kilo vermeye yardımcı olan çeşitli kürlerde kullanılabilir.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
Mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığı önler. Bağırsak hareketlerini iyileştirip, ishal ve kabızlığı geçirebilir. Balgam söktürücü özelliği ile öksürüğe iyi gelir. Kilo vermeye yardımcıdır.
1 çay kaşığı kuru zencefilde, 6 cal, 1 gramdan az yağ, 0 protein, 1 gr karbonhidrat ve 1 gramdan az lif bulunur. Kuru zencefilde ayrıca çok az demir vardır.Yarım fincan kadar taze zencefilde; 19 kalori, 1 gramdan az protein, yağ ve lif, 4 gram karbonhidrat vardır. Taze zencefil C vitamini ve demir içerir.
Ekim ayı civarında bitkinin yaprakları ölmektedir. Bütün yapraklar öldüğü zaman ise zencefil hasada hazır olmaktadır.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Zencefil bal öksürük kesebilir, zararlı mikroorganizmaları temizleyebilir. Bağışıklığı güçlendirme ve vücudu korumada yardımcı olduğu için soğuk algınlığına karşı da koruyucudur. Gribal rahatsızlıklarda rahatlatıcıdır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefil, sarımsak, limon ve sirkenin yardımcı besin olarak tüketiminin başta kalp sağlığı olmak üzere insan sağlığına olumlu etkileri bilimsel araştırmalar tarafından gösterilmiş. Fakat bu malzemelerden oluşan bir karışımın kapalı damarları açtığına dair bir kanıt yok.
Zencefil köksapları yani yumrular Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil suyunun faydaları birçok konuda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de iltihap sorunları... Zencefil antienflamatuvar özelliği ile ağrı ve iltihap tedavisinde yardımcıdır. Tam bir antioksidan kaynağı olan zencefil, hücre yenilenmesinde etkili. Ayrıca mide bulantıları ve kusmayı engeller.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Çok üşüyen insanlarda, özellikle kış soğuklarında vücut ısısını dengeler. Kansızlık problemlerinde tüketilmesi gereken en şifalı macundur denilebilir.
En önemli özelliği safranı andıran, sarıdan turuncuya çalan çarpıcı rengi. En büyük üreticisi ise Hindistan. Hindistan'da yapılan üretimin %90'ı ülke içinde tüketiliyor. En ucuz baharatdan biri olsa da yetiştiği bölgede manevi değeri büyüktür.
Zerdeçal (Curcuma longa); zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Asya'dır. Diğer isimleri; zerdeçöp, safran kökü, sarıkök, zerdeçav, hint safranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri