Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir. Antibiyotik kullanımının sonucunda bağırsak florasında oluşan probiyotik kaybının yerine konması için yer elması tüketimi doğru bir seçim olacaktır. İshal ve kabızlık durumlarının iyileştirilmesine de yardımcı olur.
Yer elması, toprak altında yetişen bir kış sebzesidir. Anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye'de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilir. Tadı turp ve enginara benzer. Görüntüsü de önemli oranda patatese benzeyen bu sebze, pek çok farklı yerde kullanılır.
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Dikim alanı ve üretimin %80'i Ankara iline aittir.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Yer elması toprağın altından çıkarıldıktan sonra meyve gibi soyularak tüketilebilir veya patates gibi haşlanarak püre yapılabilir. Yer elmasının havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle birlikte yemeği yapılır. Bununla birlikte portakal ve mandalına gibi meyvelerle birlikte zeytinyağlı yemek olarak hazırlanır.
Yer elması gaz yapar mı? Aşırı tüketimine bağlı olarak, hassas bağırsak yapısına sahip olanlarda ya da bebeklerde gaz problemine sebep olabilir.
Yerelmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir.
Yer elması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerisinde nişasta da bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından tüketildiğinde fayda sağlayabilir.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
YER ELMASI KELİMESİNİN ANLAMI
Bileşikgillerden, boyu iki metreyi bulabilen, köksapları yumru durumunda, basit yapraklı, dayanıklı, çok yıllık, otsu bir bitki anlamına gelir. Bu kelime genellikle yerelması şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer elması şeklinde olmalıdır.
Kökleri %70'e yakın oranla toprakta yetişen ve yaklaşık 25 ile 35 cm toprak derinliğinde bulunurken, beslenme değerlerine göre verimli oluşu da değişkenlik gösterir. Yer elmasının sebzesi direkt olarak toprak altında yetişir. Toprağın altında kökün ucunda bulunan aşırı büyümeyle oluşan yumrulara yer elması adı verilir.
Yer elmalarını soyup, yıkayalım ve rendeleyelim. Yoğurt, mayonez ve tuzu karıştıralım. Üzerine rendelenmiş yer elması, doğranmış dereotu, ceviz ve mısırı alıp, karıştıralım ve servis tabağına alalım. Üzerine zeytinyağı dökelim.
Yer elması toprağın altından çıkarıldıktan sonra meyve gibi soyularak tüketilebilir veya patates gibi haşlanarak püre yapılabilir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Yer Elması Yemeği İçin Malzemeler :
1 adet orta boy soğan. 1 adet orta boy patates. 1/2 yemek kaşığı pirinç
Başta C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri