Kupa veya demliğin içine atılan bir paket çay, bir bardak kaynar su aracılığıyla beş dakika demlendikten sonra tüketilebilir. Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir.
En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor. Tadım notları: Kurutulmuş kök zencefil havanda dövüldükten ya da öğütülerek toz haline getirildikten sonra aroması ortaya çıkar.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefili şu formlarda tüketmeniz mümkündür:
Özellikle dilimleyip suda kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Sütlü tatlılara lezzet katması için değerlendirebilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme sırasında ilave edebilirsiniz. Yemek soslarına toz zencefil dahil edebilirsiniz.
Her bir fincan zencefilli çay için yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyup patates dilimler gibi dilimleyelim. Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dk demlenmesi için bekletelim.
İlgili 42 soru bulundu
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Zencefil soymanın en iyi yolu, bir kaşığın kenarını kullanarak deriyi etten sıyırmaktır. Bir kaşık kullanmak, zencefil kökünün köşelerine ve kızılcıklarına girmenize yardımcı olur, ayrıca bir kaşığın kenarıyla kendinizi kesemezsiniz. Kaşık yerine tereyağı bıçağının arka kenarını da kullanabilirsiniz.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir? Zencefil trombositlerin pıhtılaşmasını azaltır bu nedenle kan inceltici etkisi vardır. Kanamaya meyilli insanlarda fazla zencefil tüketimi kanamaya neden olabilir.
Zencefil yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Baharat olarak mutfaklarda, kök yumruları ise ilaç sektöründe kullanılan zencefil, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini dengeleme özelliği ile tokluk hissi yaratır ve zayıflamaya katkı sağlar.
Zencefil bal, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sorunlarında tedaviye yardımcı olarak doktor onayı ile kullanılabilir. Solunum yollarının zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesi konusunda çok etkilidir.
Taze zencefil kabukluysa, bir kağıt havlu, peçete veya temiz havluya sarın. Zencefili sardıktan sonra buzdolabına yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 21 gün muhafaza edebilirsiniz. Taze zencefilin kabukları soyulmuşsa, mutlaka buzlukta saklamak gerekir.
Zencefilli limon çayı özellikle mide bulantıları ve karın ağrısını keser. Zencefil çayı ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de zencefil çayı öksürüğe iyi gelir mi sorusudur? Balgam söktürücü etkiye sahip olan zencefil çayı akciğerlerin rahatlamasını destekleyerek öksürüğün azalmasını sağlar.
Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri de zencefildir. Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır. Çay olarak demleme şeklinde tüketilebilir ya da su içinde bekletilerek tüketilebilir.
Bu durum, yapılan araştırmalarla da desteklenmiştir ve zencefil tüketiminin mide boşalma süresini yaklaşık yüzde 30 oranında hızlandırdığı ölçülmüştür. Ağrılara İyi Gelebilir: Zencefilin yapısında gingerol adlı bir biyoaktif bileşik bulunur. Bu bileşik sayesinde zencefil, iltihabı azaltarak ağrı kesici etki gösterir.
Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Zencefili taze olarak alıp tüketmek en etkilisi ama saklama koşulları da önemli, çünkü zencefil kesildikten sonra oda sıcaklığında çok çabuk küflenebiliyor. Bunu önlemek için zencefili aldıktan sonra rendeleyip derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Zencefili Kimler Tüketemez? Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir. Hatta Hintli kadınların neredeyse hepsi ciltlerini ölü derilerden arındırmak için zerdeçal ve zencefili peeling olarak kullanırlar.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Her sabah,yapamıyorsanız en azından haftada 4 defa, kahvaltıdan önce bir bardak sıcak suya bir dilim limon ve bir dilim zencefili ekleyip içmek çok iyi gelir. Sadece detoks etkisi için iyi bir tonik olarak günde sıcak yada soğuk 1-2 bardak şeklinde kullanabilirsiniz.
Trombositlerin yapışkanlığını azaltır ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesini sağlar. Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri