Anlaşmanın 9. maddesinde “Ulaşım kontrolü, Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafıza Servisi organları tarafından gerçekleştirilecektir” ifadesi de yer alıyor. Yani herhangi bir yeni ulaşım projesinde denetim, Rus güçlerinde olacak.
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.
Zengezur Koridoru, Ermenistan toprakları üzerinden geçmesine rağmen, anlaşma temelinde, Azerbaycan yönetimi Nahçıvan arasındaki ulaşım ve demiryolu bağlantılarını yeniden kurmayı kararlılıkla üstlenmiştir. Bu koridor açıldığında Anadolu ve Nahçıvan, Azerbaycan ve Hazar Denizi üzerinden Orta Asya'ya bağlanacaktır.
ZENZEGUR AZERBAYCAN'DA
Öte yandan BBC News'in haberine göre, Paşinyan, Zengezur'u Azerbaycan'a bırakan anlaşmayı imzaladı.
Zengezur, (Azerice: Zəngəzur, Ermenice: Զանգեզուր), Ermenistan Sünik Marzı ve Azerbaycan'ın Laçın, Kubadlı ve Zengilan rayonları kapsayan tarihi bölge.
İlgili 30 soru bulundu
Bağımsızlığın ilanının ardından Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Türk devletlerinde kendilerini tanıtmak adına çalışma başlattı. Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti'nin şimdilik 800 bine yakın nüfusu, üzerinde 4 il ve 300 köyü, 11 bin 300 kilometrekareden oluşan bir coğrafi alanı bulunuyor.
Nüfusun %99,9'u Müslüman'dır ve para birimi: Manat'tır. Nahçıvan'ın halihazırdaki Âli Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov'dur.
Nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türklerinden oluşan Nahçıvan, Rusya'daki 1917 Bolşevik Devrimi'nin ardından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın sınırları içinde kaldı. 1918'den 1921'e kadar geçen dönemde Ermenilerin saldırıları nedeniyle büyük acılar yaşayan Nahçıvan, Ermeni tehlikesini ...
Zengezur Koridoru, Ermenistan'a kendisinin ördüğü jeopolitik kuşatmadan çıkış yolu sunuyor. Türkiye ve Azerbaycan'la ilişkilerini düzelterek Kafkasya'da doğmakta olan süreçten yararlanması için jeopolitik bir olanak sunuyor. -Orta Asya'ya kesintisiz gitmek mümkün hala gelecek.
Ermeniler, yirminci yüzyılın başlarında Zengezur'u ele geçirmek için onlara yardımcı olan devletlerin sayesinde işgali sona erdirdi. Zengezur'un Azerbaycan'dan Ermenistan'a ayrılmasının bir sonucu olarak, Azerbaycan'ın ana kısmı Nahçivan'dan ayrıldı ve büyük Türk dünyası coğrafi olarak dağıldı[52].
NAHÇIVAN NEREYE BAĞLI? Nahçıvan'ın statüsü, 12 Kasım 1995 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 9. bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre; Nahçıvan içişlerinde özerk, savunma ve dış politikasında ise Azerbaycan'a bağlı bir statüye sahiptir.
Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği kuruluna kadar Türk toprağı olan Zengezur bölgesi 1921 ve 1929 yıllarında Azerbaycan'dan ayrıldı ve Ermenilere verildi.
Azerbaycan'ın batısında, Ermenistan, Nahcivan ve Türkiye'ye sınır olan bölgede bağımsızlık açıklayan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Beştepe'de temsilcilik açtı.
Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti ne zaman kuruldu? Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan'ın belirttiğine göre, 40 yıllık bir hazırlıktan sonra 10 Mart 2021'de kurulmuş. Kırk yıl boyunca bu hazırlığın kimler tarafından nasıl yürütüldüğü ise meçhul.
Etnik yapı
1 Ocak 2008 resmi verilerine göre Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin nüfusu 414.900 kişidir. Etnik yapı ise 01.08.2011 resmi verilerine göre 405.900 Azerbaycanlı, 2.280 Kürt, 517 Rus, 140 Ukraynalı, 91 Tatar, 147 Ermeni, 11 Lezgi, (%0,021) ise diğer halkların temsilcileri.
Nahçıvan dini kültürü halkının nerdeyse tamamı müslümandır. İslamiyet ve dini vecibelerin kuralları gereği kurumları mevcuttur. Bu dini kurumlar tam olarak devlete bağlı kurumlardır.
Resmi dil. Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki resmi dil Azerbaycan dilidir.
Ermenistan ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır.
Türkiye ile Azerbaycan arasında 10 Aralık 2020'de imzalanan protokol ile iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartı ibraz ederek, geçişleri bugün başladı. İki ülke vatandaşları 1 Nisan'dan itibaren karşılıklı seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabilecek.
8. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne veya ülkemize hava yolu ile seyahat edecek olan karşılıklı iki ülke vatandaşlarının geçişlerinde herhangi bir kısıtlama uygulanmayacaktır.
Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki 43 kilometrelik mesafe Zengezur koridoru olarak adlandırılıyor. Koridorun açılmasıyla birlikte inşa edilecek demir yolunun Kars, Tiflis, Kars güzergahını takip eden hattan daha kısa olması bekleniyor.
10 Kasım 2020'de Azerbaycan-Ermenistan Dağlık Karabağ Savaşı zaferle kazanıldı. Geçtiğimiz günlerde ise Zengezur koridoru ve bir kısım daha toprak kaplayan bir alana Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti kuruldu.
Aliyev, Zengezur Koridoru'nun açılması için çalıştıklarını belirterek, "Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan'dan geçen kısmında demiryolunun yüzde 40'ı, karayolunun yüzde 70'i tamamlandı. İşler 2024'te tamamlanacak ve sonuçta yeni nakliyat koridoru oluşturulacak." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri