Kediler, kısa süreli hafızaya sahip oldukları için eski sahiplerini unuttuklarını düşünebilirsiniz. Ancak genel olarak bakıldığında hafızaları çok güçlüdür. Bu nedenle geçmişi hatırlayabilirler. Geçmişi hatırlayabiliyorlarsa, eski sahiplerini de özlerler elbette.
kaybolan kediler aylar sonra evin yolunu buluyorlar kokusundan tanıyorlar sahiplerini. seninkininde seni kokundan tanır fakat 4 ay boyunca onu bıraktıysan sana artık ilgi göstermeyebilir.
Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir. Ancak kediler hatırlama konusunda köpeklerden daha seçici olabilirler.
Kediler sahiplerinin seslerini tanıyorlar fakat bazen umursamamayı tercih ediyorlar. "Animal Cognition" dergisinde yayımlanan, Tokyo Üniversitesinden bilim insanlarının kedilerle yaptığı araştırma, bu hayvanların sahiplerine "bilinçli olarak kulak asmadığını" ortaya koydu.
Bu konu çok karışık ve kediden kediye değişiklik gösteren bir durumdur. Kediler sahiplerini 2 hafta içerisinde unuturken yavrularını ise 1 aylık bir süreçte tamamen unutabilir. Diğer kedileri ise 1 hafta ila 10 gün içerisinde unutur.
İlgili 19 soru bulundu
Kediler sahibini unutur mu? Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler diğer canlılar gibi sevildiklerini, önemsendiklerini anlarlar. Hatta yavru kediler insan sahiplerini ebeveynleri olarak görebilirler, annelerine sergiledikleri davranışları insan ebeveynlerine de gösterebilirler. Evcil kedilerin konuşkanlığı aileleri söz konusu olduğu zaman ortaya çıkar.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Kediler evlerinin yolunu bulabilirler. Çünkü kedilerde güçlü bir yön duygusu vardır ve buna İngilizce "homing" iç güdüsü adı verilir. Kediler bu iç güdüleri sayesinde kaybolduklarında evin yolunu bulabilirler.
Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladıklarını ortaya koydu.
Kediler, insanlara karşı kayıtsızlıklarıyla tanınırlar: Kedi sahibi olan hemen herkes, onlara seslendiğimizde bize kulak asmadıklarını söyleyecektir. Fakat, perşembe günü Scientific Reports'ta yayımlanan bir çalışmaya göre -duyduklarında oradan uzaklaşıp gitseler bile- ev kedileri isimlerini tanıyor.
Belki dışarıda daha rahat oldukları için, dışarıya düzenli erişimi olan kedilerin yüzde 75'i evden neredeyse bir 1,5 km uzaklığa kadar hareket ederler.
Evden kaçan kedinin geri dönme ihtimali yüksektir. Ancak evin yolunu bulabilmesi kolay olmayabilir. Evden hiç dışarı çıkmadıysa, sizi bulamayabilir. İlk gün çevreyi aramak çok önemlidir.
Kediniz evden kaçarsa kaçtı gitti gelmeyecek onu bir daha göremeyeceksiniz diye üzülmeyin. Başına kötü Bir şey gelmedikçe mutlaka geri dönecektir. Kaçan kedilerin eve geri dönmesinin sebebi çoğunlukla beslenme diye düşünülür.
Öpmek ve öpülmek bizler arasında sevgi ifadesidir. Seni çok seviyorum demenin beden dili ile gösterilmesidir. Bunu bir kediye ilk defa yaptığınızda öpüldüğünü elbette hisseder.
Lincoln Üniversitesi'nde 2015'te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Mutlu Olduklarında Patileriyle Gösterirler
Bu hareketin bir diğer nedeni de patilerindeki kokuyu sizi üzerinize bırakarak sizi işaretlemesi. Eğer kediniz sizi yoğurmaya başladıysa şanslısınız demektir.
Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde köpekler kadar iyi olduğu ve bunun da kedilerin köpekler kadar zeki olabileceğini gösterdiği sonucuna varıldı. 49 evcil kedinin incelendiği araştırmada, kedilerin en sevdikleri yemeği yemek gibi hoşlandıkları deneyimleri hatırladıkları görüldü.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler genel anlamda insanların enerjileri de hissederler. Tıpkı bebekler ve çocuklar gibi kimlerin kendilerini sevip sevmediklerini anlarlar. Kendilerini sevdiklerini hissettikleri insanlara karşı daha sıcak kanlı ve yakın olurlar. Özellikle de şefkatli bakışlar kedilerin son derecede hoşuna giderler.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri