zengin - Nişanyan Sözlük. Farsça sangīn سنگین “taştan yapılmış, murassa, ağır, pahalı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça sang سنگ “taş” sözcüğünden +īn ekiyle türetilmiştir.
Türkçeye Farsçadan geçen zengin kelimesinin köken anlamı hangisi? şeklinde soru soruldu. Doğru yanıt ise 'Taş' oldu.
Eski Türkçe kaya “sarp ve çıplak dağ” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca qada “uçurum, kayalık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Zengin kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Zengin kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı sengīn şeklindedir.
Orta Türkçe yoksul “fakir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yok sözcüğünden Türkiye Türkçesi +sIl ekiyle türetilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu sözcük Türk sözcüğünün yanına "İkametgahı" anlamına gelen Farsça "-estan veya -stan" ekinin gelmesiyle oluşmuştur. Modern Farsça'da Türkiye (ترکیه) sözcüğü, kişilerin yerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin türemiş halidir.
Fakīr kelimesi Arapça'da "delmek, kazmak, kırmak" mânalarına gelen fakr kökünden sıfat olup asıl anlamı "omurgası (fekār) kırılmış kimse"dir. Bu durumdaki insan gibi bir işe güç yetirememesi, başkasına muhtaç olması sebebiyle maddî bakımdan sıkıntı içinde bulunan kimseye de fakir denildiği ifade edilir (bk.
Lehçeler bir tarafa bırakılacak olursa, yalnızca Türkiye Türkçesinin yazı dilinin söz varlığı bugün 114 bini aşmıştır. Türkçe kelime hazinesi açıdan sahip olduğu bu zenginlik ile de dünya dilleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Türkçe de Türk toplumuna özgü yanları yansıtan; gözleme dayalı adlandırma gücü ve zengin sözvarlığı ile güçlü bir dildir.
"Zengin" Farsça kökenli bir kelimedir. Aslı "taştan yapılmış, ağır, pahalı" anlamındaki "Sengin"dir.
Zeki kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Zeki kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ẕekī şeklindedir.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Değerli kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Değerli kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
çalışmamızın konusunun sınırları dışındadır; zira “âciz, zavallı, beceriksiz, hareketsiz” gibi anlamlara gelen ve “نﮐﺳ” kökünden türemiş olan “miskîn” kelimesiyle “miskli/misk kokulu” anlamına gelen “miskîn [misk + în]” kelimesi arasındaki ilgi sadece şekli bir benzerlikten ibarettir.
“Dünya” kelimesinin kökeni “dünüvv” kelimesi olup, gerek bizzat gerekse hüküm olarak “yakın olmak” anlamına gelmektedir ve çoğu- lu “dünâ” şeklindedir.2 Yakınlık ifade ettiğinde bu kelimenin zıddı, uzak anlamındaki “aksâ” olur.
Kategori III'te hiçbir Avrupa dili bulunuyor. Kategori IV ise Amharca'dan Çekçe'ye ve Nepali'ye kadar çok çeşitli dilleri içeriyor. Türkçe de zorluk derecesi olarak bu kategoriye dahil.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de son kez yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Wiktionary'nin sözcük haznesinde Arapça'da 67 bin 624 kelime, Farsçada 104 bin 581, Türkçede ise 359 bin 195 kelime bulunuyor.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Peki, Dünyanın en zengin dilleri arasında Kürtçe 13. sırada yer alırken Türkçe 20. sırada yer alıyor. İşte Dünyanın en zengin dilleri haberimizde... Dünyanın en zengin dilleri nelerdir? Söz konusu verilere göre, dünyanın şu anda en zengin dili, 6 milyon 96 bin 983 kelimeye sahip olan İngilizce.
Buhârî, “Zekât”, 35; Ebû Dâvûd, “Zekât”, 24, 33) yer alan ifade ve nitelendirmelerden hareketle miskini “hiçbir malı olmayan ve ihtiyacını dışa aksettiren kimse”, fakiri de “yeterli miktarda malı ve geliri bulunmamakla birlikte bu haliyle geçinmeye çalışan kimse” olarak tanımlarlar.
Kelime, halk arasında fakir fukara şeklinde ikileme olarak kullanılır. Fakir kelimesi mecazen, kendi iradesiyle hareket edemeyen, güçsüz ve aciz manasına gelir. Tasavvufta fakr kelimesi, kulun Allah'a muhtaç olduğunu bilmesi anlamına gelir.
karg {sıf.} mittellos {sıf.}
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri